A Microsoft Xbox mellett a Sony is valamilyen új mobilplatformon dolgozhat, ami ingyen játszható játékok fejlesztésére és kiadására szolgál.

2024.05.22. – Nemrég a Microsoft bejelentette, hogy a nyáron megjelenteti új mobilboltját, ahol mindenféle mobiljátékot (Candy Crush/Minecraft) lehet majd megvenni és ahhoz (játékon belüli) tartalmat vásárolni. Már most vannak pletykák arról, hogy az elején csak néhány játék és ahhoz kapcsolódó mikrotranzakciók lesznek rajta, a cél viszont az, hogy saját platformon tudják eladni a játékokat és kiegészítőket. Nyilvánvalóan ez azután lehetséges, hogy az új EU szabályozás miatt az Apple kénytelen megnyitni a kapukat a külső iPhone alkalmazások felé. Persze nem csak az Xbox, de úgy tűnik, a Sony is lépni kíván efelé.

Sony mobilplatform?

Ami azt illeti a Sony-nak jelenleg is van egy működő PlayStation applikációja, ahol megvehetjük a játékokat a konzolunkhoz. Úgy tűnik azonban, hogy itt egy picit másról van szó. A Sony nagy álmokat szövöget a saját, ingyenesen játszható mobiljátékok kiadásával kapcsolatban. Csak egy probléma van: a Fate/Grand Orderen kívül a Sony-nak igazából nincs egyetlen mobiljátéka sem. Ez azonban hamarosan megváltozhat, mivel a Sony növeli a befektetéseket a területen, többek között olyan stúdiók felvásárlásával, mint a Firesprite és a Valkyrie. A cég ezen felül mobilplatform-tervezőt is keres, ami miatt azt feltételezhetjük, hogy egy külön PlayStation mobiljáték-bolt születhet.

Az álláshirdetés megfogalmazása alapján a TweakTown viszont úgy gondolja, hogy itt inkább egy játékfejlesztői platformról van szó, nem pedig egy olyanról, ami mobiljátékok és/vagy mikrotranzakciók eladására szolgál. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy egy új Sony boltot kapunk, hanem olyan platform készül, ahol a Sony saját mobiljátékait fejlesztheti és kiadhatja.

„A PlayStation Studios Mobile tapasztalt szoftvermérnököt keres a PlayStation ingyenesen játszható mobiljátékok fejlesztésére, kiadására és üzemeltetésére szolgáló platformjának megtervezéséhez. Az ebben a szerepkörben dolgozó személy a platform tervezésének és megvalósításának élére áll; a belső csapatokkal együttműködve a mobiljátékok PlayStation szolgáltatásokhoz való csatlakoztatásán dolgozik; és biztosítja, hogy minden mobiljáték megfeleljen a PlayStation minőségi szabványainak” – olvasható a hirdetésben.

Az tehát biztos, hogy a Sony a Microsoft nyomdokain maga is szeretne mobilon is terjeszkedni, erre azonban még nem igazán volt példa. A dolog gyerekcipőben járhat, és az sem biztos, hogy valaha megvalósul. A cél azonban egyértelműen az, hogy ne csak Playstation játékok szülessenek (amik aztán megjelennek PC-re is), hanem önálló, ingyenes játszható mobiljátékok is. Hogy ez mennyire valósul meg, az már más kérdés, de amint látható: terv az van bőven!

Ezt láttad már?

8 hollywoodi anime-adaptáció, amik közül néhányat elfelejtenénk

×