Néhány példa, a kínszenvedéstől a jól sikerült címekig, hogy hogyan nem és hogyan kellene anime filmet vagy sorozatot készíteni.

Gábor János

2024.05.21. – Sötétség nélkül nem látni a fényt, szóval az igazán jól sikerült anime adaptációk se csillognának olyan szépen, ha nem lennének merőben ellentétes példák. Utóbbiakat nézve egyenként tördelnéd ketté a rendező minden egyes ujjpercét és addig ütnéd a forgatókönyvírót, amíg még mozog. Mutatjuk azokat a magyarországi streaming szolgáltatóknál jelenleg is elérhető anime adaptációkat, amelyek egytől egyig emlékezetesek – csak épp’ nem biztos, hogy ez jót jelent. Íme 8 film és sorozat, a legrosszabbtól a legjobbig.

8. Dragonball: Evolúció

Ez a 2009-es film közfelkiáltással az új évezred legrosszabb anime feldolgozása, amit a rajongók a klasszikus manga és a rajzfilmsorozat hollywoodi meggyalázásának tartanak. A filmnek persze eleve nem volt könnyű dolga, hiszen egy olyan sorozatot kellett adaptálnia, ami már addigra is felölelt több száz órányi cselekményt. A sok tartalom egy hatalmas történetté duzzadt, szóval egy jól megalapozott világból, ismert karakterekből kellett volna valami pluszt kihozni. A baj az, hogy a Dragonball Evolution alkotói látszólag meg se erőltették magukat: nem érezni rajta az igyekezetet, a lehető legjobbra törekvést, csak a felszínes maszatolást. Ha mégis kitennéd magad a gyötrelemnek: a Disney+ valamiért műsoron tartja.

7. A zodiákus lovagjai

A Saint Seiya anime 2023-as adaptációját Japánban és Amerikában is bemutatták, és bár a film óriásti taknyolt a mozikasszáknál (7 millió dollárt se hozott – az egész világon), az utóélete kellemesebb: egyre többen fedezik fel maguknak és élvezik az alapjáraton szép látványt, elismerik a benne feltűnt sztárokat (Famke Janssen, Sean Bean), meg azt, hogy az alkotók láthatóan beletették a szívüket – csak hát a végeredmény finoman szólva sem lett tökéletes. Nem sikerült tisztelegni a népszerű manga előtt, amit nagyon nem értékeltek a rajongók, így földbe is döngölték. Simán jó egyszeri szórakozásnak – de csak, ha nem vagy feketeöves fanja az eredetinek. Az Apple TV+-on látható nálunk.

6. Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok

A 2021-es Cowboy Bebop-sorozat megpróbált tanulni a korábbi adaptációk hibáiból, és a történetet egyetlen film helyett élőszereplős sorozattá alakította. Ezzel a megközelítéssel az eredeti anime egy részét vette csak alapul, és nyitva hagyta az ajtót, hogy későbbi évadokban mélyebbre ásson. Erre sajnos már nem lesz alkalom, mert a sorozatot törölték. Ez nem veszi el a nyilvánvaló érdemeket, hogy egy izgalmas és látványos képi világgal felruházott műsor lett, tehetséges színészgárdával, és egy világos elképzeléssel, hogy fejlődésnek induljon egy hosszabb, évadokon átívelő kaland. Messze nem volt tökéletes, de néztük volna még. Az első, egyben utolsó évadát, magyar hanggal, a Netflixen éred el.

5. Páncélba zárt szellem

A Ghost in the Shell 2017-es adaptációja először nem egészen úgy keltett figyelmet, ahogy más anime-adaptációk. A készítését komoly viták övezték, elsősorban a „whitewashing” jelenség miatt: sokan szóvá tették, hogy a főszerepre miért kellett ázsiai színésznő helyett a fehérbőrű Scarlett Johansson. Ez a balhé aztán kihatott a film fogadtatására is: a mozikasszáknál csalódást keltő eredményt hozott. Ami azért baj, mert a film kifejezetten jól sikerült: lebilincselő, látványos és izgalmas módon festi fel az alternatív jövőt és hű marad a forrásanyaghoz. Itthon mostanában az Apple TV+-on streamelheted.

4. Speed Racer – Totál turbó

2008-ban a Mátrix-trilógiát is rendező Wachowski testvérek összeálltak, hogy elkészítsék egy klasszikus anime-sorozat, a Speed Racer adaptációját. Bár a filmet övező kritikák vegyesek voltak, tagadhatatlan, hogy jó kis adaptáció volt, kirobbanó akciókkal, kiemelkedő látványvilággal és érdekes sztorival. Csakhogy a film egy szédítő trip, ami időnként nyomasztó lehet, pedig az érzékszervi túlterhelés nem idegen az anime műfajtól. Kissé talán többet is ad a kelleténél látványfronton, ami a történetvezetés kárára megy. De érdemes bevállalni. Mondjuk kissé borsos áron mérik itthon az Apple TV+-on.

3. Avatár – Az utolsó léghajlító

Anime-adaptációként talán kissé merész idecitálni ezt sorozatot a hollywoodi feldolgozások közé, mert az eredetije is amerikai. De üsse kő! A történet a keleti kultúrákra alapoz, amivel ráhúzhatjuk, hogy anime alapra épül, ráadásul elég jól sikerült, amit nagyon megérdemelt a történet, M. Night Shyamalan 2010-es élőszereplős filmje után. Ez a 2024-es élőszereplős sorozat között minőségi ugrás, ráadásul új nézőpontokat is hoz, amitől még frissebbnek és erőteljesebbnek érezheted. Érdemes rácuppanni a Netflixen (magyar szinkron is van), pláne, mert érkezik a 2-3. évad is.

2. Alita: A harc angyala

A 2019-es Alita: Battle Angel megváltoztatta az élőszereplős anime világát. A filmet Robert Rodriguez rendezte, aki korábban is számos olyan történetet készített, amelyekben a látványvilág túlzó effektjei és az egyszerű történetmesélés mellett erős erkölcsi üzenetek is helyet kapnak. Ez hozzájárult a film nem átütő, de azért elismerésre méltó sikeréhez. A kiborg lány szívszórító történetének utóélete még pozitívabb színben tűnteti fel a mozi – nem véletlen, hogy a producer James Cameron dolgozik a folytatásokon. A film többségében pozitív kritikákat kapott, bebizonyítva, hogy a hollywoodi anime-adaptációknak igenis helye van helye van a palettán, csak jó érzékkel kell az alapanyaghoz nyúlni. Mostanában, magyar hanggal, a Disney+-on férsz hozzá itthon.

1. One Piece

A legjobb élőszereplős animék egyike. Egy olyan, 1999 óta tartó történetfolyamon alapul, aminek már több mint 1100 epizódja van, szóval a Netflixnek nagyon nem volt könnyű dolga, de megoldotta: színes és energikus alkotást sikerült letenni az asztalra; olyat, ami szépen összeáll egy koherens és izgalmas kalanddá – még a rajongók szemében is. A sorozat egyelőre csak egy kis részét tárja fel a narratívának, de zöld utat kapott a 2. évad, szóval lesz még részünk kalandban bőven. Természetesen a Netflix kínálatában találod – magyar szinkronnal is.

Ezt is olvasd el:

9 bitangjó felnőtt rajzfilmsorozat, amit a streaming adhat

×