Nem hagynánk ki a helyedben (18 év felett) ezeket a hazai streaming szolgáltatóknál is elérhető felnőtt animációs sorozatokat.

Gábor János

2024.05.13. – Ki mondta, hogy a rajzfilm műfaját kizárólag gyerekeknek kell fenntartani? Igazából az egész fordítva történt: a gyerekeket célozta meg egy a kezdetek kezdetén inkább a nagyobbakra lövő szórakoztóipari technológia, aminek alapjait egy bizonyos Georges Méliès tette le, még az 1800-as és 1900-as évek fordulóján. A mozgóképet rögzítő kamerával nem megvalósítható effektek hiába tűntek korszakalkotónak, nem tudták kikönyöklni a piaci részesedést – egészen a Disney 1928-as Mickey egér-elődjéig, Steamboat Willie-ig, aki inkább felnőtt szórakozást nyújtott. A rajzfilm összefonódott a gyerekcsatornákkal, de közben vastagon születnek 18+-os produkciók is, hiszen nehogy már épp a nagyoknak ne járjon mese! Az utóbbi évtized legjobb felnőtt rajzfilmsorozataiból íme 9, ami jelenleg elérhető itthon is működő streaming szolgáltatóknál! Kösz a segítséget a gyűjtéshez, ScreenRant!

A Vox Machina legendája

Ez attól a Critical Role nevű Dungeons & Dragons csoporttól eredeztethető, akik elkötelezett rajongói bázist hoztak létre az interneten. Innen karolta fel a sorozatot az Amazon Prime, amelynek kínálatában magyar felirattal jelenleg is megtalálod. Persze felnőtt tartalom, hiszen véres, trágár és erőszakos.

Szinopszis: egy elkeseredett próbálkozás miatt, hogy kifizessenek egy hatalmas számlát egy kocsmában, egy csapat kívülálló nagy kalandozásba kezd, amely során megmentik Exandria világát a sötét varázshatalmaktól.

Harley Quinn

Csavaros, sötét komédia, rengeteg romantikával és kalanddal. A DC gazdag alapjára építve rengeteg nagyszerű elem jelenik meg a sorozatban, és ezek összekapcsolódnak, hogy valami zseniális váljon belőlük. Az animáció és a szinkronszínészi játék is elismerésre méltó, így elégedett kritikákat – illetve hamarosan ötödik évadot kap. Felnőtt közönségnek szól, a szexuális utalások, az erőszak és a trágárság miatt. Nálunk az HBO Maxon éred el.

Szinopszis: A sorozat a magányossá vált Harley Quinnről szól, aki egyedül próbál boldogulni Gotham City-ben. Miután szakít Jokerrel, elkezdi kialakítani a saját életét.

Hormonokkal túlfűtve

A Netflix egyik leghosszabb ideje futó eredeti sorozata, összesen nyolc évaddal, amit magyar felirattal nézhetsz. Coming of age komédia: elsősorban a pubertáskorra és a szexualitás felfedezésére összpontosít, elképesztően korhatáros, de baromi szórakoztató módon.

Szinopszis: egy kis csapat középiskolás küzd, hogy elfogadja a testében bekövetkező változásokat, és megbirkózzon azzal, hogy mit jelent mindez a jövőre nézve. Az életüket képzeletbeli barátra hasonlító hormonszörnyek terelgetik – persze folyton folyvást a szex felé.

X-Men ’97

Az MCU olyannyira kibővült, hogy a mozifilmek mellé tévés produkciók is gyülekeznek. Az egyik legnépszerűbb eredeti sorozat, amely az MCU animációs ágából született, az X-Men ’97. Ez a 90-es években vetített klasszikus sorozat folytatása – az azóta felnőtt közönségnek. A különböző embercsoportok közötti megosztottság és bizalmatlanság témája szilárdan megmarad, ahogyan az X-Men képregényekben. Jól kidolgozott, kivételes animációval rendelkező rajzfilmsorozat, amit magyar szinkronnal tart műsoron a Disney+.

Szinopszis: X professzor halálát követően Rozsomák és Vihar próbálják összeszedni a csapatot és folytatni vezetőjük örökségét. Eközben Magneto magának követeli a mutánsok vezetésének jogát, Sinister pedig szeretné végleg elpusztítani a szuperhősöket.

Arcane

A League of Legends kibővített univerzumában játszódó sorozat az eredeti játék történetére épül. Gyönyörű művészi animációs stílussal rendelkezik, de nagyon is hajlamos feszegetni a határokat, amikor erőszak bemutatásáról van szó. Magyar szinkronnal kapod, a Netflixen.

Szinopszis: az utópisztikus Piltoverben és Zaun elnyoméstól szenvedő földalatti városában játszódik, és két ikonikus League Of Legends-bajnok eredettörténetét mutatja be – meg azt a hatalmat, ami szétszakítja őket.

Legyőzhetetlen

Hajlandó eltávolodni a hagyományos narratívától, mely szerint a szuperhősök önzetlenül megmentik a világot a veszélytől. Inkább azt vizsgálja, hogy a hibás emberi természet hogyan hathat a szuperképességekkel rendelkezőkre. Ennek eredményeképpen a hősök és gonosztevők világának sokkal sötétebb oldalát tárja fel. Az Amazon Prime magyar szinkronnal vetíti.

Szinopszis: a Skybound/Image képregény alapján készült felnőtt animációs sorozat egy tinédzserről szól, akinek az apja a bolygó legerősebb szuperhőse.

Star Trek: Lower Decks

A Star Trek: Lower Decks laza szálakkal kötődik a klasszikus franchise-hoz, aminek a második animációs sorozata, de az első olyan, ami kifejezetten vígjáték. Ahelyett, hogy a Csillagflotta izgalmas és magával ragadó életét követnénk, a Lower Decks inkább a segédszemélyzet nehézségeire és persze hülyeségeire koncentrál. Szórakoztatóan önironikus újragondolása a Star Treknek. Magyar felirattal találod az Amazon Prime-on.

Szinopszis: az U.S.S. Cerritos a csillagközi flotta egyik legjelentéktelenebb hajója. A legénység mindent megtesz, hogy elvégezze feladatait, viszont ez nem olyan könnyű az állandó tudományos fantasztikus anomáliák mellett.

Rick & Morty

Újabb Adult Swim remekmű, a Simpson család és a Family Guy nyomdokain, a nagy elődökhöz hasonló animációs stílusban, de nagyon eredeti tartalommal. Az ihlet a Vissza a jövőbe filmektől érkezik, azok kvázi parodiáiként. A témák érettek, és számos szexuális utalást tartogatnak és a sorozat szellemessége, bája miatt minden másodperc élmény. Nálunk az HBO Maxon nézheted.

Szinopszis: egy briliáns tudós és nem éppen lángelméjű unokája izgalmas és olykor veszélyes kalandozásait meséli el, az űrben és a multiverzumban, ahol hihetetlenül furcsa és gyakran undorító helyekre vetődnek.

Voltvalaki Hotel

Először a YouTube-on jelent meg, és az alkotó Vivienne Medrano elsősorban a Patreonon keresztül finanszírozta a kis, független animációs csapat munkáját. A sorozat hatalmas figyelmet kapott az interneten, úgyhogy az Amazon Prime is beszállt, és ma már stabilan műsoron tartja – itthon magyar felirattal. Szigorúan felnőtteknek szól, hiszen rengeteg káromkodást, szexuális utalást és erőszakot tartalmaz. A zene szenzációs, az animáció pedig végig nagyon látványos.

Szinopszis: Lucifer lánya, hogy erőszakmentes alternatívát találjon a pokol túlnépesedésének csökkentésére, rehabilitációs hotelt nyit, ahol egy csapat félresikerült démonnak kínál esélyt a megváltásra.

Ezt is nézd meg:

Tetszett a Vikingek? Íme 7 vadállat sorozat, ami ugyanolyan jó

×