Egy tanulmány nemrég rávilágított, hogy a játékosoknak mi az igazi motivációja, amikor leültnek a PC vagy a konzol elé. Nem csak a kikapcsolódás a cél!

2024.05.22. – Ha megnézzük az elmúlt évek videojátékos híreit, leginkább még mindig arról megy a vita – főleg a politikusok és kutatók körében -, hogy a játék mennyire erőszakos, vagy éppen mennyire tesz erőszakossá. De talán az az igazság, hogy a gamerek már jócskán túlléptek ezen, és teljesen már értéket látnak a játékokban. Már nem ott tartunk, hogy a játék célja a szórakozás, a féktelen lövöldözés, hanem a stresszoldás vagy éppen a kreativitás kiélése. Erre pedig egy friss tanulmány szolgál bizonyítékul, aminek eredményét nemrég tették közzé.

Inside Gaming 2024

Mint kiderült, a stresszoldás még mindig a legfontosabb ok, amiért az emberek videojátékokkal játszanak, a játékosok 46%-a pedig már az „alkotást és az önkifejezést” nevezi meg fő motivációként. Ez 10%-kal magasabb arány, mint tavaly, legalábbis a Fandom szórakoztatóipari weboldal éves „Inside Gaming” tanulmánya szerint. A napokban kiadott 2024-es kiadás azt is megállapította, hogy azok, akik önkifejezés, alkotás miatt játszanak, 30%-kal nagyobb valószínűséggel „növelik a játékra szánt időt, és minden eddiginél jobban vonzódnak a játékvilághoz„.

A játékosok 60%-a azt állítja, hogy az önkifejezés a játékokon keresztül „fontosabb számukra, mint valaha” olyan játékokban, mint a Minecraft, a Fortnite és a Roblox. Ezek a játékok ugyanis lehetővé teszik, hogy a játékos saját pályákat, minijátékokat, online teret alakítsanak ki, amibe behívhatnak bárkit.

„A karakterek testreszabásától a cosplayen át, a tartalomgyártásig a videojátékok lehetővé tették, hogy a játékosok felfedezzék, kifejezzék és erősítsék identitásukat – a játékosok közel kétharmada állítja, hogy könnyebben tud önmaga lenni egy kontrollerrel a kézben” – mondta Stephanie Fried, a Fandom vezetője. „Mivel a játék egyre nagyobb jelentőséggel bír az önkifejezésben és a személyes fejlődésben, a márkák számára létfontosságú, hogy reagáljanak ezekre a motivációkra” – tette hozzá. A Fandom tanulmányát 5000 gamer megkérdezésével állította össze világszerte, illeti saját platformjának több mint 350 millió havi felhasználóra, 45 millió oldalra és 250 000 wikire vonatkozó, saját meglátásával kombinálta.

Megállapították:

  • A válaszadók 80%-a úgy érzi, hogy játékidentitása eltér a valós identitásától
  • A válaszadók fele szívesebben hasonlítana játékbeli karakterére IRL, és 72% örülne, ha a márkák segítenék ezt elérni. Ez különösen igaz a 18-34 évesekre
  • A játékosok 32%-a szeretné, ha a fizikai megjelenése jobban hasonlítana a játékbeli megjelenéshez
  • 64% úgy véli, hogy a gamer közösségek biztonságos terek, ahol valóban önmaguk lehetnek
  • A játékosok 48%-a szeretné, ha a való életben is olyan erősek lennének a képességei, mint a játékokban

Úgy tűnik tehát, hogy a játékok világa messze túlmutat már azokon a sztereotípiákon, amik arról szólnak, hogy a videojáték függőséget okoz és erőszakossá tesz. A játékosok jelentős része számára már nem csak stresszoldást jelent, de a kreativitás kiélését is. Számtalan példát láttunk pedig arra, hogy a játék milyen inspiráló tud lenni, és bizony egy életutat határozhatnak meg. Bár ez valóban meglepő lehet azoknak, kik nincsenek benne aktívan a gaming világba, de aki igen, az tudja, hogy miért jó gamerknek lenni. És neked mi a motivációd?

Ezt láttad már?

8 hollywoodi anime-adaptáció, amik közül néhányat elfelejtenénk

×