Ingyen kipróbálhatod a legendás Lionhead Studios egykori fejlesztőinek új játékát, az Ironmarkedet amivel akár meg is mentheted a projektet és a stúdiót.


Bódi Dániel

2024.04.24. – Az mindenképp örömteli, hogy az egykoron nagy magasságokat megjárt, majd a Microsoft hóhérkeze által megszűnt Lionhead Studios veterán fejlesztői végül új otthonra leltek a Falming Fowl Studios-ban, ami eleinte izgalmas játékokkal próbálta megvetni a lábát. Sajnos sikertelenül: bár a Fable világában játszódó Fable Fortune kártyajáték nem lett rossz cím, a második fejlesztésük pedig, a Homályrév társasjátékon alapuló Gloomhaven egy tökéletes digitális átirat lett, a nagy játékipari reccs őket is utolérte.

A független stúdió vezetője, Craig Oman sajnálattal jelentette be a VGC-n, hogy muszáj elbocsátaniuk a csapat több mint felét, miután a legújabb játékukra, az Ironmarked egyetlen kiadó sem volt kíváncsi. Oman szerint a pakliépítéses mechanikán alapuló stratégiai szerepjátékot legalább 30 kiadónak mutatták meg, de a jelenlegi játékipari nehézségekre hivatkozva mindenki lepattintotta őket. Ez pedig azt jelenti, hogy a játék fejlesztését a leépítések miatt felfüggesztették, a stúdió fennmaradását pedig óriási kérdőjelek keretezik.

A fejlesztők éppen emiatt is adták ki a minap az Ironmarked Steam-demóját, hogy felmérjék a játékra való igényt. Ezért is kérik mindenkitől, akiket érdekel, szeretik a műfajt, hogy próbálják ki a játékot, ha pedig tetszik, akkor senki ne legyen rest kívánságlistára rakni, hiszen az már számukra is egy jó kiindulópont, ha esetleg még bepróbálkoznának egy-egy kiadónál, vagy felhívhatják rá a figyelmet, úgy az érdeklődést.

„Több mint egy évig dolgoztunk a játékon. Volt egy kiadónk, de tavaly június körül kiszállt, és augusztus óta önfinanszírozással, saját pénzből dolgozunk. Azóta is próbálkoztunk kiadóknál, de mindannyian azt mondták, hogy a játék ígéretesen néz ki, a csapat is remekül fest, de most nem írnak alá semmit… Szerintem az Ironmarked feltámadásához vezető út az, hogy elég kívánságlistázást generálunk, amivel aztán odamehetünk egy kiadóhoz..” – mondta szomorúan Craig Oman.

Ezt is olvasd el:

Metroidvania fan vagy? Ne mondd, hogy nincs miből választani: ez a 10 legjobb

×