Szubjektív lista azokból a klasszikus és új metroidvania játékokból, amiket egyetlen rajongó sem hagyhat ki. Ezekhez érdemes nyúlni.

Gábor János

2024.04.22. – Az imádott metroidvania műfaj a Metroid és a Castlevania játékok által népszerűvé tett elemeket ötvözi: ezekben a játékokban összetett és összefüggő világokban kalandozhatsz, felderítve titkokat, szembe szállva ellenségekkel – az egyre jobb és fejlettebb képességeiddel, amelyek megnyitják az utat korábban elérhetetlennek hitt területekhez. Számos kiváló metroidvania játék létezik a piacon, de melyik a legjobb? A választást Rád bízzuk, mert, mint minden, ez is nagyon személyes preferenciáktól függ, de íme néhány a legkedveltebb és legelismertebb címek közül (köszi a segítséget a gyűjtéshez, Polygon)!

Axiom Verge

Közel egy évtizeddel (és egy folytatással) azután, hogy megjelent, még mindig a műfaj kiemelkedő darabja, köszönhetően a lo-fi esztétikának, a csodálatos hangsávnak és az érdekes képességeknek. A kizárólag Thomas Happ által készített Axiom Verge-ben Trace fehér laborköpenyébe bújsz: a laborasszisztens egy összeomlóban lévő idegen civilizáció megmentésén fáradozik, és – más metroidvania címekhez hasonlóan – ebben is felfedezheted a világot, új területeket oldhatsz fel és új képességekre tehetsz szert. Egyedibb lehetőség, hogy megváltoztathatod néhány ellenség viselkedését, sőt, még a környezetedet is megváltoztathatod. Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Windows PC és Xbox One platformokon találod meg!

Blasphemous 2

Míg az eredeti Blasphemous hihetetlenül magasra tette a lécet a teljesen eredeti történetével és művészeti stílusával (amit nem mellesleg a történelmi spanyol katolicizmus ihletett), a folytatás minden tekintetben felülmúlta. Az irányítás sokkal gördülékenyebb, a részletes pixel art még bizarrabb, ráadásul az új játékmechanizmusok bevezetése (pl. a három elsődleges fegyver saját mozgási lehetősége) valóban megnyitja a harc és a felfedezés lehetőségeit. Azon kevés 2D-s soulslike játékok egyike, ami megközelíti a FromSoftware erőfeszítéseinek mélységét és zsenialitását. Fedezd fel Te is, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One és Xbox Series X platformokon!

Castlevania: Aria of Sorrow

Lehet, hogy a Symphony of the Night kapja a legtöbb elismerést, amiért a Metroid formulát bevezette egy Castlevania játékba, de az Aria of Sorrow az a cím, amiben ez a kombó szépen összeérett. A foglyul ejthető lelkek innovatív bevezetésének köszönhetően az Aria of Sorrow-ban minden egyes ellenség arra vár, hogy valamilyen új vagy passzív képességet vágjon hozzád (de nagyon sokat kell kinyírni). Ha ehhez az élményhez hozzáadjuk a valaha készült egyik legjobban kinéző 2D pixel artot és a meglepően fordulatos történetet, akkor az egész még szerethetőbb. PlayStation 4, Windows PC és Xbox One platformokra egy gyűjteményes kiadás (Castlevania Advance Collection) részeként tudod megszerezni.

Cave Story

Daisuke „Pixel” Amaya öt éven át fejlesztett egyszemélyes szenvedélyprojektje és generációjának indie játékkedvence volt. Platformos akció-kalandjáték, magával ragadó szintekkel, bájos karakterekkel és ötletes frissítési rendszerrel. Egy amnéziás robot vagy benne, aki egy hatalmas, lebegő sziget mélyén ébred, fel kell fegyvereznie magát, és fel kell fedeznie a hatalmas, furcsa világ titkait, hogy megmenthesse lakóit, akikre rémisztő sors vár. A válaszok keresése közben számos emlékezetes karakterrel találkozhatsz. Steamen elérhető.

Dead Cells

A Motion Twin elkötelezett csapata olyat alkotott, amit sokan lehetetlennek tartottak: egy kielégítő roguelike-ot, RPG elemekkel és metroidvania stílusú fejlődési rendszerrel. A Dead Cells kihívásokkal teli cím: egy lerohadt kastélyban kell bandukolnod, és egyetlen futás alatt kell végezned az összes bossal. Ha ez keményen hangzik, ne aggódj: senki nem várja el, hogy túléld! És a karaktered minden elhalálozása szépen vissza is küld oda, ahonnan elindultál – persze az új ismeretek birtokában, amivel jobban optimalizálhatod az újabb és újabb nekifutásokat. Amelyekből lesz egy pár. A Dead Cellsben minden egyes halál egy újabb tapasztalat, és a tanulás fontos, ha legalább egyszer végig akarod tolni. PC, Mac, Linux, Nintendo Switch, PS4, Xbox One platformokra egyaránt elérhető.

Hollow Knight

Ez továbbra is a 2010-es évek egyik legjobb metroidvania játéka, amely a játékosokat egy veszélyes kihívásokkal, ezoterikus világépítéssel és tragikus egyhangúsággal teli világba taszítja, és ebben egy FromSoftware-játékkal vetekszik. A természetfeletti betegségtől sújtott földalatti királyság gyomrába ereszkedve a játékosok kénytelenek rovarszerű ellenségek seregein és könyörtelen boss harcokon keresztülvágni, miközben új képességeket és eszközöket szereznek. A Hollow Knight nemlineáris világának felépítése, valamint a mellékküldetések és gyűjtögetnivalók széles választéka felfedezésre és kíváncsiságra ösztönöz, miközben minden lehetséges zugba beásod magad, hogy megtaláld a következő fantasztikus képességet vagy jutalompontot. Játszható Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows PC és Xbox One platformokon.

Metroid Dread

Egy metroid játék egy metroidvaniák listáján – hát persze! Ha kihívást okoz az, hogy melyik metroid-játékot válaszd, a Metroid Dread a legjobb modernkori belépési pont. Mint a listán szereplő többi játék, a Metroid Dread is a környezeti puzzle-platformozás legjavát hozza, de hangulatos, Alien-ihlette atmoszférával, feszült bossharcokkal és akciójelenetekkel, valamint minimalista, de markáns narratívával, ami az egész élményt áthatja. Ha új neked a műfaj és csak egy Metroid-játékkal játszanál, akkor ez legyen az, és hamar az elsővé lép elő, mert a többire is rá fogsz kattanni. Csak Nintendo Switchre elérhető.

Metroid Prime Remastered

A metroidvania kifejezés általában 2D-s puzzle platformereket idéz, de a Metroid, mint franchise nem csak két dimenzióhoz kötődik. A Metroid Prime trilógia első játéka 2023-ban kapott lenyűgöző Nintendo Switch remaster-t, ami a 2002-es játék újrajátszásának de facto legjobb opciója lett, de fontos tudni, hogy a játék remasterelt változata szinte semmiben sem tér el az eredeti 2002-es élménytől: csak a külcsín más. Ami jó, azon kár változtatni, de a mentési pontok közötti távolságon nem ártott volna, mert az még mindig büntet, de az összes környezeti rejtvény és jutalom miatt kifizetődő a küzdelem. Kizárólag Nintendo Switchen játszható.

Ori and the Will of the Wisps

Elgondolkodtató játék és rengeteg benne a seggberúgás, amit kioszt, ami meglepő lehet. És ez nem csak a progresszív nehézségre vonatkozik (számos alrégióban újabb és újabb trükkök kellenek az átkeléshez), hanem arra is, hogy a történet mennyire spontán hatást kelt. Egy viccesen imádnivaló erdei szellemként játszol, akinek egy festői erdőben kell navigálnia, és mindezt egy bagolybaba (aki egyben a legjobb barátod is) megmentése érdekében. A sztori legszebb üzenete az, hogy a barátság erejét nem lehet legyőzni. Nintendo Switchre, Windows PC-re, Xbox One-ra és Xbox Series X-re viheted.

Prince of Persia: The Lost Crown

A Prince of Persia: The Lost Crown olyan, mint egy oázis a sivatagban. Régen volt már, hogy a metroidvania-rajongók ehhez hasonló, izgalmas élményt kaptak volna. Mint a műfaj legjobbjainál, itt is lassan oldasz fel olyan képességeket, amelyek kibővítik a játék világát, de ezt ötletes mechanikákkal is megfűszerezték, köztük a felesleges visszalépések eltörlésével, így azon ritka metroidvania címek közé tartozik, amely ugyan kihívások elé állítanak és meglepnek, de közben nem pocsékolják a drága idődet. Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One és Xbox Series X platformokra egyaránt elérhető.

És ezt láttad már?

Darálod a sorozatot? Ezek a legjobb játékok Fallout-maraton mellé

×