Az Amazon Prime sorozata után nagyon hiányozhat a Fallout világa, főleg, ha eddig nem, vagy nagyon régen játszottál a franchise címeivel. Itt segítünk.

Gábor János

2024.04.16. – Ebből a szempontból csak kétféle gamer létezik: aki már látta a Fallout sorozatot és aki még csak ezután fogja végignézni. Az Amazon Prime legnagyobb idei dobása körül akkora hype alakult ki, hogy nem jöhet elég hamar a 2. évad. Az addigi – valószínűleg nem túl rövid – várakozási időben érdemes ráugrani a franchise valószínűleg legjobb játékaira. Szerintünk ez az az öt cím, amit semmiképpen se hagyj ki, ha mihamarabb újra belevetnéd magad a Fallout világába. Nyugodtan játssz velük, mert a sorozat megmarad annál a stratégiánál, hogy a videojátékok spin-offja lesz, szóval nincs spoilerveszély!

Fallout 4

Ez a 2015-ben megjelent cím a Bethesda Softworks Fallout-játéksorozatának fekete báránya – vagy legalábbis szeretik így emlegetni azok, akik nem értékelték a korábbiakhoz képest visszafogott RPG elemeket, amelyek kárára inkább az akciót és a kissé egyszerűsített dialógusokat erősítették. Akit ez nem zavar, jól fogja magát érezni a méltán dicsért látványvilággal megjelenített apokalipszisben, ahol sok lehetőséget kap a világ alapos felfedezésére is. A grafikailag jelentősen felturbózott játék és mechanika (benne például élvezetes bázisépítéssel) egy Bostonban játszódó alaptörténet helyszínére visz, 10 évvel a Fallout 3 eseményei után. A kiterjedt világ, a craftolás és a települések hozzáadása újabb rétegeket ad a franchise formulájához, így a sorozat megosztó, de – idővel – nélkülözhetetlen darabja lett. PC-n, PS4-en és Xbox One-on játszható.

Fallout

Minden ezzel kezdődött. Az Interplay Productions által 1997-ben fejlesztett és kiadott Falloutnak ez a változata, ellentétben a későbbi változatokkal, egy felülről lefelé haladó, izometrikus, fordulóalapú RPG. A 2161-ben, Dél-Kaliforniában játszódó sztoriban a The Vault Dweller nevű játékos egy nukleáris pusztaságban indul útnak, hogy megtalálja a vízchipet, amellyel megmentheti a menedékét. Az úttörő cím újjáélesztette az RPG műfajt, amit innovatív környezettel és mechanikával dobott fel, eltávolodva a hagyományos fantáziavilágtól, egy posztapokaliptikus táj felé. Bár ma már természetesnek vesszük, a Falloutot a nyitott világa és játékosközpontú narratívája úttörő volt. Megjelenésekor az első modern RPG-nek tekintették, így a hatása túlmutat magán a franchise-on. PC-re a mai napig megtalálod.

Fallout 2

Az eredeti alapokra építő Fallout 2 szélesebb világot kínál az elődjénél – tele van bonyolult küldetésekkel és továbbfejlesztett játékmechanikákkal, ami nagy lépés ahhoz képest, hogy csupán egy évvel az első Fallout után jött ki. A fejlesztő ezúttal a Black Isle Studios volt, és 80 évvel játszódik az eredeti történet után. A Vault Dweller unokája vagy benne, és egy olyan eszközt keresel, ami segít megmenteni egy kis falut. Az okos történetvezetéséről, sötét humoráról is ismert folytatás elmélyíti a Fallout-univerzumot, miközben remekül kombinál a nyílt világban rejlő szabadsággal. Remek, nosztalgikus választás a modernebb utódokhoz képest. PC-re itt találod.

Fallout 3

Az évtized egyik legjobb játékaként emlegetett Fallout 3 az első játék, amelyet a Bethesda fejlesztett, miután 2007-ben megvásárolta a jogokat az Interplaytől. A 2008-ban megjelent Fallout 3 masszívan elmozdul a fordulóalapú gyökerektől és egy sokkal magával ragadóbb 3D-s, első személyű akció-kalandjátékká válik. Az év az Amazon sorozatából is ismerős 2277, de nem ez az egyetlen hasonlóság, hiszen a sztori kiindulópontja ebben a játékban is az, hogy a főhős elhagyja a menedéket, mert fel kell kutatnia az eltűnt apját. Lebilincselő fő küldetést kapsz, ami a világot befolyásoló erkölcsi döntésektől a hatalmas, sugárzó pusztaság szabad felfedezéséig tele van élvezetes kihívással. Atmoszférikus helyszíne, valamint a túlélés és a felfedezés a franchise egyik alapkövévé tette, és jól vázolta a Bethesda nyílt világú történetmesélésről alkotott elképzelését. Napjainkban PC-re és Xbox 360-ra találod meg.

Fallout: New Vegas

A franchise eddigi legjobb játékának közfelkiáltással a New Vegast tartja a nép. Lényegében a harmadik rész spin-offja, amelyet a Black Isle egykori munkatársai által alapított Obsidian Entertainment fejlesztett, és 2010-ben jelent meg. A cselekménye nem kapcsolódik közvetlenül a Fallout 3-hoz: a New Vegas a „Futár” útját követi végig a Mojave-sivatagon, ahol azt a személyt keresi, aki lelőtte. A bosszúhadjárat olyan frakciókkal állítja szembe a játékost, amelyek a nyugati part megmaradt részeinek ellenőrzéséért versengenek. A New Vegast a Fallout és a Fallout 3 tökéletes keverékének tartják a rajongók. A többség a humora, a narratív mélysége és néhány, a kritikusok által is elismert DLC-bővítménye miatt tartja a videojátékos szerepjátékok egyik csúcspontjának. PC-re és Xbox 360-ra beszerezheted.

Még több az Amazon sorozatáról itt:

MINDEN, amit tudnod kell a Falloutról, mielőtt és miután elindítod a sorozatot

×