A Cyberpunk és a The Witcher fejlesztőinek boltjában, a GoG-on megvett játékainkat hamarosan egy gyenge PC-n, vagy akár tévén és mobilon is pörgethetjük.


Bódi Dániel

2024.03.18. – Erősen megoszlanak a vélemények a videojáték jövőjéről, legyen szó a fejlesztések mikéntjéről, a mesterséges intelligencia bevonásáról és úgy egyáltalán a használatáról, valamint a felhő alapú játékról – mindegyik vitaszító téma. Ez utóbbival azonban elég sokan és egyre többen ki vannak békülve: az elején bár mindenki szkeptikusan fogadta az ötletet, hogy a játékok ne a játékos saját masináján, hanem egy távoli eszközön fussanak, de ez az internetes szolgáltatások fejlődésével arányosan vált-válik egyre elfogadottabb, sőt, használtabb opcióvá.

Persze a gamerek jelentős része, ha választhat, akkor inkább natívan futtat, de egy bizonyos réteg számára egészen biztosan több egy „jó, ha van”-nál. A legújabb PC-s komponenseket például nem mindenki tudja kigazdálkodni magának – csak évekkel később, ezért általában közepes, de inkább annál alacsonyabb beállításokon játszik (vagy épp sehogy) a frissebb címekkel, de befizethet valamilyen cloud gaming szolgáltatásra is, hogy jó internettel és egy potato PC-vel a segge alatt élvezze a fullos grafikát és a ray tracinget.

A felhőjáték is jelentős fejlődésen esett át az elmúlt években: egészen a játszhatatlan masszától eljutottunk egy abszolút élvezhető szintig. A Game Pass Ultimate, a GeForce Now, de még az Amazon Luna játékstreamingje is remek minőségben képes szolgáltatni, ezért ma már érdemes velük számolni, ha valakinek nincs elfekvőben pár százezer forintja, amit olyan dolgokra verne el, melyeket aztán 4 év után cserélhet le ugyanennyiért, ha nem többért.

A játékstreaming elterjedését az is segíti, hogy egyre több platform és kiadó támogatja, mint a Ubisoft, a Steam, az Epic Games Store, a Microsoft felvásárlásával az Activision Blizzard – valamint hamarosan a GoG is, ami bejelentette, hogy a lengyel boltban megtalálható játékok az Amazon Lunán keresztül is játszhatóvá válnak. Persze nem egyszerre mind, fokozatosan fogják összehangolni a platformokat, aminek egyik legérdekesebb előnye, hogy amit itt megveszünk, azt amott is meg fog jelenni.

Ha a GoG-on vásárolunk, az a Luna-profilunkban is megjelenik és fordítva: amit a Lunán GoG-jelzés alatt kifizetünk, az a GoG-on is meglesz, hogy bármikor le tudjuk tölteni magunknak, ha kell. Ez azt jelenti, hogy hiába a játékstreming, a játékok a DRM-mentesség miatt valóban a mi tulajdonunkat fogják képezni (azaz megkapjuk a telepítéshez szükséges fájlokat, amiket offline is elérhetünk, vagy akár egy másik gépre is feltelepíthetünk). Ez a kombó pedig elég meggyőző, ilyet ezidáig semmilyen másik bolt/szolgáltatás sem nyújt.

Emellett a GoG-könyvtárunkkal minden olyan eszközön játszhatunk, amit támogat a Luna, legyen az PC, okostévé, Fire TV, tablet, mobiltelefon, vagy valamelyik PC-kézikonzol hibrid.

Az örömteli bejelentésben azonban még nem tértek ki más részletre, így nem tudjuk például, hogy a Lunán keresztül pontosan milyen grafikai beállítások lesznek elérhetők, de előrebocsátom, hogy magasak, az olyan NVIDIA-extrákra viszont, mint a ray tracing nem érdemes számítani. Ahogyan azt sem tudni még, hogy pontosan mikor indul az együttműködés, bár a lengyelek megígérték, hogy hamarosan több mindent fognak majd elárulni.

Ezt is olvasd el:

50 (!!!) istenkirály mai és retro játék lehet teljesen INGYEN a tiéd

×