A manga és anime zseninek volt mesélnivalója a Dragon Ball univerzumon túl is. Ezekkel a mangákkal és videojátékokkal lepet még meg minket.

Gábor János

2024.03.14. – Fantáziadús világaival és emlékezetes karaktereivel Akira Toriyama író-illusztrátor halhatatlan nyomot hagyott a manga, az anime és a videojátékok világán, hiszen a kreativitás, a humor és az éleslátás egyedi keverékével ragadta meg a közönség figyelmét. Örökségével továbbra is alkotók és rajongók generációit inspirálja, megerősítve helyét a történetmesélés igazi mesterei között, több médiumban is, a képregényektől az animációs és élőszereplős filmeken át a videojátékokig. Szeszélyes humora legalább annyira jellegzetes, mint a posztapokaliptikus elmélkedés, szóval elbeszélései a témák széles skáláját képesek bejárni, barátságról és megváltásról vagy a környezet pusztulásáról és az emberi kapzsiságról. Ezzel a válogatással azt kíséreljük bemutatni, hogy mennyivel többet kaptunk tőle a Dragon Ball történeteinél.

MANGA

Dr. Slump

Ez a gag manga sorozatot 1980-tól 1984-ig adták ki. A barátság, a humor és a mindennapi élet abszurditási között pattog a cselekmény, ami a fiatal android, Arale és alkotója, Senbei Norimaki, valamint Penguin Village mókás lakói körül bonyolódik. A kalandjaikon keresztül az egyéniség elfogadásának és az élet egyszerű örömeiben való örömszerzésnek a fontosságát mutatja be. A képregényfolyam későbbi remekművének, a Dragon Ballnak az előfutára.

Go! Go! Ackman

1993 júliusa és 1994 októbere között, rendszertelenül jelent meg, a V Jumpban, 11 fejezetben. A történet egy olyan, Ackman nevű démongyerek sorsát követi, aki lelkeket gyűjt, hogy eladja őket a Nagy Démonúrnak. Rövid sorozata ellenére népszerűvé vált: animációs rövidfilmet, illetve három videojátékot is készítettek belőle. Az Ackman tetteit övező erkölcsi kétértelműség a helyes és a helytelen összetettségének feltárására ösztönöz.

Hetappi Manga Kenkyūjo / Clumsy Manga Laboratories

Nem kerek történet, hanem útmutató: a Shueisha Fresh Jump magazinjában 1982 októbere és 1984 márciusa között megjelent, manga létrehozására vonatkozó leckék gyűjteménye. Egy tankōbonba rendezve 1985 májusában adták ki először, aztán több újra megjelenést is megért. Toriyama ügyesen közvetíti benne a mangaipar különböző aspektusait asszisztensének, Hetappinak, a Tori-bot nevű karakterén keresztül – bemutatva tehetségét, ahogyan az értékes tudást a klasszikus humorral ötvözi.

Cowa!

A Shueisha’s Weekly Shōnen Jump sorozatban 1997 és 1998 között készült, a tizennégy fejezet egyetlen tankōbon kötetbe gyűjtve. A történet középpontjában három gyermekszörny, Paifu, Jose és Arpon, meg egy Maruyama nevű ember áll. A csapat útnak indul, hogy gyógyszert szerezzen, amivel meggyógyíthatják városuk halálos betegségben szenvedő lakóit. Toriyama a korábbi munkáihoz képest lassabb tempóval hömpölyög, de a barátság, a bátorság és a közösség témáit járja körül – és éppen ez: a megpróbáltatásokkal szemben tanúsított ellenálló képesség és az egység hangsúlyozása a lényege.

Kajika

Eredetileg a Weekly Shōnen Jumpban jelent meg, tizenkét fejezetbe gyűjtve, 1998-ban. Bár angol nyelvű kiadásra nem kapott licenszet, számos európai területen lefordították és kiadták. A történet szerint a Kawa törzs tagjaként Kajika rendkívül erős és különleges képességekkel rendelkezik. Gyermekként nagyon gonosz volt: egyszer egy védtelen rókát üldözött és egy hatalmas kővel megölte. Az állat szelleme megátkozta Kajikát, aki maga is rókává változott, emiatt kirúgták a falujából. Az átok megtörésének egyetlen módja 1000 élőlény életének megmentése. Ha sikerül, Kajika újra fiúvá válik, Gigi, a rókaszellem pedig visszakapja a testét.

Sand Land

Rövid mangasorozat: 2000 májusától augusztusáig jelent meg sorozat formában és novemberében rendezték egy kötetbe. Posztapokaliptikus világban játszódik, ahol kevés a víz. A sztori Rao seriffet és Beelzebub démonherceget követi, amint új vízforrás után kutatnak. A sorozat a környezetpusztulás, az erőforrás-pazarlás és az emberi kapzsiság következményeinek témáival foglalkozik, elgondolkodtatva a nézőt a természetvédelem, az együttműködés és a megváltás lehetőségének fontosságáról. Hasonló reneszánsz előtt állhat, mint a Dragon Ball: a Disney+ hamarosan feltölti a belőle készült animációs filmet, és idén jelenik meg a videojáték-adaptációja is.

Neko Majin

Szintén rövidke mangasorozat, ami 1999 és 2005 között futott, és játékosan parodizálja Toriyama saját műveit, miközben humorral és harcművészettel vegyíti azokat. A sorozat a bajtársiasság, az abszurditás, valamint a hatalom és a humor közötti dinamika témáival foglalkozik. Érdekes látni, ahogy a Neko Majin összefonódik a Dragon Ball-univerzummal, tárgyalva az örökség, az identitás és a kalandok kiszámíthatatlan természetét.

VIDEOJÁTÉK

Dragon Quest

Legendás JRPG-sorozat, aminek viszont Toriyama csak a karakterterveket adta, míg a fő alkotó Yuji Horii. A játékokat a Square Enix (korábban Enix) jelenteti meg az 1986-os indulás óta, Japánon kívül pedig a Nintendo adja ki. Az első játék megjelenése óta 14 fő rész jött ki, számos mellékszálként megjelent játék mellett.A játékokat a Square Enix (korábban Enix) jelenteti meg az indulása óta, a későbbi részek lokalizált újrakiadásaival és portjaival a Nintendo DS, Nintendo 3DS és Nintendo Switch platformokon kívül Japánon kívül a Nintendo adja ki. Az első játék megjelenése óta, 1986-ban, tizenegy fő rész jött ki, számos mellékszálú játékkal együtt. A műfaj egyik legbefolyásosabb franchise-a, amely magával ragadó történetmeséléséről, emlékezetes karaktereiről és klasszikus, fordulóalapú harcairól ismert. Toriyama ikonikus karakterei jelentősen hozzájárultak a tartós népszerűséghez.

Chrono Trigger

1995-ben debütált JRPG, amit a Square Enix fejlesztett és adott ki. Eredetileg a Super Nintendo Entertainment System számára jelent meg a Chrono sorozat első IP-jeként. Gyűjtögette Az év játéka díjat különböző kiadóktól és szervezetektől, ami nem véletlen, hiszen innovatív játékmechanika, magával ragadó történet és világ jellemezte.

Blue Dragon

A Microsoft Game Studios adta ki, Xbox 360-ra, 2006-ban. Hironobu Sakaguchi Mistwalker nevű stúdiója fejlesztette, Akira Toriyama által karaktereinek felhasználásával. A játékban öt barát történetét követhetjük nyomon. A céljuk az, hogy legyőzzék Nene-t, a Nagy Királyság gonosz uralkodóját. Az IP kissé vegyes kritikákat kapott, de a hagyományos, fordulóalapú játékmenetét azért következetesen dicsérték. A Blue Dragon franchise a kezdeti videojáték-kiadáson túl anime-sorozatot, manga-adaptációkat, kártyajátékokat és különböző merch termékeket is felölelt az évek során.

Tudj meg még többet Akira Toriyama pótolhatatlan személyiségéről:

Búcsú Akira Toriyamától – A legendás Dragon Ball atyja és öröksége

×