A japán mangaművész legfontosabb munkája nyilván a Dragon Ball, de ennél a gigasikernél is többet adott a világnak, és még vannak kiadatlan munkái.

Gábor János

2024.03.08. – Mint írtuk, az élete 68. évében elhunyt Akira Toriyama halálhírét a család jelentette be, majdnem egy héttel azután, hogy a Mestert elveszítettük. A zseniális művész munkáira most még jobban fog figyelni a világ, és nagyon úgy fest, hogy fogunk még tőle látni új mangát és animét, mivel hagyhatott hátra eddig kiadatlan műveket. Ismerd meg a Dragon Ball alkotóját, a világ egyik legsikeresebb mangaművészét!

Akira Toriyama

1955. április 5-én született Nagoyában, Japánban. Már gyermekkorában szeretett rajzolni, és akkora szerencséje volt, hogy a tehetségét egész életében kamatoztathatta: pályafutását mangarajzolóként kezdte és fejezte be. Első jelentős sikerét a 30-as éveit taposva aratta, a Dr. Slump című sorozattal, ami 1980-ban indult és négy éven át futott. Ez a vicces és szórakoztató manga széles körben népszerűvé vált, és hozzájárult Toriyama nevének elismertségéhez a japán képregény világában.

Aztán jött a legjelentősebb és legtartósabb siker, a Dragon Ball, ami eredetileg 1984 és 1995 között jelent meg a Weekly Shonen Jump magazinban. Ez a történet már a saját jogán is kultikus státuszt szerzett magának: 42 kötetes könyvsorozatban újranyomták, majd 2004-ben ismét megjelent, 34 kanzen formájában. Maga a képregény 2000-ben indult világhódító útjára, akkor, amikor az Egyesült Államokban is felkapták. Na nem rögtön lett siker, hiszen a túl magas nyomtatási költségek miatt csak három évig futott, viszont az utóélete kultikussá tette. Hogy mennyire, azt jól példázza a képregény eredetileg 2,95 dollárért árult, egyik első példányának ára – kb. 370 ezer forintért árulják az eBayen:

A képregényfolyam számos folytatást ért meg, és a belőle készült animációs sorozat végképp’ gigantikus sikerré tette a Dragon Ballt. Az anime 1986 februárjában debütált a Fuji televízión, és heti egy epizódot vetítettek belőle, majd az év végén jött az első mozifilm (Dragon Ball: Curse of the Blood Rubies), ami lényegében a sorozat első néhány epizódját dolgozta fel újra, majd két másik, 1987-ben és 1988-ban (Dragon Ball: Sleeping Princess in Devil’s Castle, Dragon Ball: Mystical Adventure). Igazi kultusza inkább a sorozatadaptációnak lett: három évet és 153 epizódot ért meg. Nálunk ugye jelentős csúszással vált csak elérhetővé: az RTL Klub 1997-98-ban vetítette, gyakran a szülők legnagyobb tiltakozása ellenére, hiszen az aggódó apukák és anyukák közvetlenül ezt a műsort tették felelőssé, ha szemük fénye verekedésbe keveredett. Sokan tiltakoztak a sorozat ellen az erőszakossága miatt, de ezek a balhék mára megmosolyogtató emlékké szelídültek.

Amerikában cenzúrázni kellett

Érdekesség: a Dragon Ball anime amerikai verziója, amit a Cartoon Network-ön adtak (mielőtt a Fox Kids-re került) csak sok szerkesztés után lett kész. A legtöbb módosítás digitális kozmetikai változás volt: kitörölték a meztelen és a véres jeleneteket, illetve átszerkesztették a párbeszédeket. Az ott vetített sorozatból néhány jelenet teljesen hiányzik, mert túl erőszakosnak tartották, vagy direkt meztelenséget ábrázolt. Jó példa erre Goku meztelen vízbe ugrása, amihez digitális vízfröccsenést és fehérneműt adtak hozzá. Eltávolítottak továbbá alkohol- és droghasználatra utaló pillanatokat, mondjuk Jackie Chun (Roshi mester) Drunken Fist (Ittas ököl) kungfu technikáját, amit (a karakter nevével egyetemben) jó eséllyel Akira Toriyama Jackie Chan rajongása ihletett.

A Mesterről köztudott volt, hogy rajongója a hongkongi harcművész filmeknek, így Bruce Lee alkotásai (pl. A sárkány közbelép – 1973) mellett a Jackie Chan moziknak is, köztük különösen a Részeges karatemesternek (1978).

Dragon Ball Z

Ez az eredeti sorozat folytatása, ami aztán még hosszabban, 1989-1996-ig futott, 291 epizóddal, a Dragon Ball Z. Ez a Dragon Ball manga- és anime univerzum leghosszabb történetíve, amit természetesen Akira Toriyama írt és a Toei Animation készített. Ennek itthon még botrányosabb vége lett, mint az eredeti sorozatnak, ugyanis azzal ellentétben ezt már sikerült ellehetetleníteni: a mai médiahatóság jogelődje, az ORTT 18+-ossá minősítette, amivel esélytelen volt műsoron tartani. Az 1998-99-es sugárzás így abbamaradt és a teljesen szinkronizált sorozat végül csak 14 évvel később, 2013-ban került újra magyar tévéképernyőre, de akkor már verte szét a szülői ingerküszöböt és végig leadták. Tanulságos.

A Magyarországon látott verzió egyébként ugyanaz, ami Franciaországban futott és az angol nyelvű változathoz képest csak kisebb módosításokat tartalmaz. A halott karakterek például eredetileg másik dimenzióba kerültek és volt, hogy megváltoztatták egy szereplő nevét, Mr. Satanról Herkulesre.

Imádta, amit csinált

Toriyama számára állítólag őszinte meglepetés volt, hogy a világ ennyire felkapta a történetet, amit lényegében saját szórakoztatására talált ki, majd kezdett el megírni. Egy 2013-as interjúban azt mondta, „tekintettel arra, hogy mennyire nehéz eset vagyok, bonyolult személyiséggel, a Dragon Ball segített abban, hogy elfogadjon a társadalom és végre tisztességes munkát végezzek”. „Amikor a sorozatot rajzoltam, én csak örömet akartam okozni a japán kisfiúknak” – mondta később az AFP-nek. A MONDO kiemeli: a Dragon Ball anime-rajongók sokaságát termelte ki, hiszen több, mint 20 országban adták ki, 260 milliós példányszámban, míg az animét több mint 40 országban vetítették, és a mai napig fanfictionök, cosplayek születnek belőle, a boltban vehető akciófigurákat és gyűjthető kártyákat pedig imádják a gyerekek.

A Dragon Ball vége után Toriyama a videojátékok világába is elkalandozott, és jellegzetes stílusával olyan címeken hagyta ott a keze nyomát, mint a Dragon Quest, a Blue Dragons vagy a Chrono Trigger, amihez egy helyes sztori is kötődik.

Videojátékban üzent a gyerekeinek

Annyira rajongott fiáért és lányáért, hogy az akkor hét- és négyéves gyerekeknek névre szóló üzenetet hagyott egy videojátékban, az 1995-ben megjelent Chrono Trigger című RPG-ben. Azzal, hogy a családját is valamilyen módon belevonta a művészetébe és a munkájába, még mélyebb tiszteletet vívott ki a mangarajongók körében. Néhányan azt írják a halálhír miatt ismét előkerült üzenet kapcsán, hogy „milyen gyönyörű szíve volt”, vagy „remélem, a gyerekei tudják, hogy mennyire boldoggá tette a világot” és „igazi, legenda volt, örökké emlékezni fogunk a munkájára”. A játék végén hagyott üzenetben a rá jellemző könnyed vidámsággal azt írta Sasuke és Kikka számára, hogy

„Apu ilyen videojátékokon is dolgozik! Hé, itt vagytok? Hát nem csodás?!”.

A vidám Toriyama munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, többek között a Shogakukan Manga-díjjal és az Anime Grand Prix-val. Bár az utóbbi 1-2 évtizedben Toriyama már kevésbé volt aktív közreműködője a Dragon Ball sorozatnak, munkássága és öröksége továbbra is él és nagy hatással van a japán popkultúrára. Haláláig aktív volt, aminek köszönhetően még segített létrehozni egy új spinoffot, a Dragon Ball Daimát, amit ősztől láthatunk majd, és írt plusz történeteket a Disney+-on március 20-tól látható Sand Landhez, ami az azonos című mangáját adaptálja. Ebből a sztoriból egyébként született egy ígéretes videojáték is, amit 2024. április 26-tól tolhatunk, PC-n, PS4-en, PS5-ön és Xbox Series X|S-en. Reméljük ennél is több munkája kerül még elő, mert úgy tudni, mindig dolgozott valamin! A következő években talál kiderül, mit rejt az asztalfiókja.

Nyugodjon békében!

×