Éppen csitultak volna az indulatok, úgy tűnt, az Apple és az Epic megegyezésre jut utóbbi jelenléte kapcsán az App Store-ban, erre most ez.

Gábor János

2024.03.07. – Jó ideje tartó háborúskodás végére kerülhetett volna pont az Apple és az Epic Games között azzal, hogy előbbi jóváhagyta az Epic Games Sweden AB fejlesztői fiókot. A játékkiadó ezt akarta arra használni, hogy az EU digitális piacokról szóló törvényének (DMA) megfelelően az Epic Games Store-t és a Fortnite-ot eljuttassa legalább az európai iOS-eszközökre. Keddi blogbejegyzésükben ehhez képest azt írják, „meglepetésükre az Apple megszüntette a fiókot”, így biztossá vált, hogy nem tudják lefejleszteni az Epic Games Store-t iOS-re.

„Ez a DMA súlyos megsértése, és azt mutatja, hogy az Apple-nek nem áll szándékában valódi versenyt engedélyezni az iOS-eszközökön”

– áll az Epic Games közleményében. Ez a lépés újra felszítja a tüzet a vállalatok között, amelyek 2020 augusztusa óta vívnak trösztellenes jogi csatát. Az előzmény az volt, hogy az Epic a Fortnite új, közvetlen fizetési lehetőségével megkerülte az App Store 30 százalékos platformdíját, ami a játék App Store-ból való eltávolításához és az Epic eredeti fejlesztői fiókjának megszüntetéséhez vezetett.

Az Apple ismét megtette

Az új európai törvény értelmében ilyen lépéshez az unió terültén már nincs joga az Apple-nek, hiszen a DMA megköveteli tőle, hogy engedélyezze a harmadik féltől származó alkalmazásboltokat. Az Epic álláspontja az, hogy a fejlesztői fiók megszüntetésével az App Store egyik legnagyobb potenciális vetélytársát lőtték lábon. „Aláássák a képességünket, hogy életképes versenytársak legyünk, és megmutatják a többi fejlesztőnek, mi történik, ha megpróbálnak versenyezni az Apple-lel, vagy kritikusan viszonyulnak tisztességtelen gyakorlatukhoz. Ha az Apple fenntartja, hogy saját belátása szerint kirúghatja egy harmadik fél piacterét az iOS-ről, egyetlen ésszerű fejlesztő sem lesz hajlandó harmadik fél alkalmazásboltját használni, tartva attól, hogy végleg elszakadhat a közönségétől” – írja a kiadó.

Az ügynek a puszta kiabáláson túl biztosan lesz még következménye. Az Epic Games – ami az Apple-lel folytatott levelezését is nyilvánosságra hozta – azt ígéri, tovább harcol a valódi versenyért és a gamerek választási lehetőségének biztosításáért, úgy Európában, mint világszerte. „A DMA-t éppen annak a hatalmi kiegyensúlyozatlanságnak a kiküszöbölésére tervezték, aminek létezését az Apple most bebizonyította: elismerték, hogy teljes ellenőrzés alatt tartják a konkurens áruházak és alkalmazások blokkolását”.

Nézd meg ezt is:

Megéri kipróbálni: így töltheted le és használhatod a megújult Nvidia appot

×