Az Nvidia közel 20 év után lecserélné az ósdi, elavult felületet. A béta verzió február végén élesedett, bárki ki is próbálhatja az újdonságot.

2024.02.28. – Az Nvidia az elmúlt időszakban nem unatkozott. A cég fő profilját jelenleg a mesterséges intelligencia teszi ki, ez nem is kérdéses. Éppen ezért nem is lepődött meg senki, amikor néhány hete, február első napjaiban bemutatták a saját chatbotjukat. A Chat With RTX érdekessége, hogy teljesen lokálisan fut az Nvidia tulajdonosok számítógépein, így az érzékeny adatokat is rábízhatjuk a botra. A telepítés menetét és néhány használati példát már korábban bemutattunk, ezt >IDE< kattintva érheted el. Az azonban biztos, hogy az az újdonság nem minden felhasználót vonzott be, hiszen sokakat teljesen hidegen hagy az AI/MI témakör.

Február 22-én érkezett egy GeForce Driver, mely látszólag a szokásos hibajavításokon és fejlesztéseken kívül nem tartalmazott mást, ám a háttérben jóval nagyobb ugrást készített elő, mint bármilyen illesztőprogram az elmúlt években. A driver az 551.61 számozást kapta a fejlesztőktől. A driver önmagában tényleg nem lóg ki az átlagból, a motorháztető alatt azonban egy új applikáció támogatásával kecsegtet, melyet jelenleg csak külön letöltve próbálgathatnak a játékosok.

Nézzük is, hogy mit tud az új és friss, ám de béta Nvidia applikáció!

Az előfeltételek, letöltés

Az új applikáció nemes egyszerűséggel az „Nvidia App” nevet kapta. A jelenlegi GeForce Experience és a meglehetősen elavult Control Panelt egyesíti egyetlen egy felület alá. Jelenleg feltételekből is csak egyet kell teljesítenie a felhasználóknak:

  • Legalább az 551.61-es drivernek kell figyelnie a gépen, amennyiben ez teljesül, akkor indulhat is a letöltés
  • A programot az Nvidia hivatalos weboldaláról >IDE< kattintva töltheted le, a Download Beta feliratra kattintva, körülbelül 130 megás .exe fájlal kell kalkulálni

  • A letöltést követően pedig csak az egyszerű telepítőt kell futtatni, a szokásos „okay, agree, yes” kattintásos vonalon

Ezért lehet majd igazán jó az Nvidia App

Jól látható a fenti képeken is, hogy a Control Panel kifejezetten idejét múlt kinézettel rendelkezett. Gyakorlatilag 2006 óta nem igazán változott a design, azaz közel 20 éves felülettel találkozhattak a játékosok. Önmagában ez azonban nem indokolta volna, hogy csere történjen, de a nemzetközi oldalak és a saját tapasztalatok alapján is több szinten fejlődött a program. Nézzük is ezeket tételesen:

  • Sokkal letisztultabb, egységesebb lett a design, immáron a Control Panel a GeForce Experience-re hajazó designnal rendelkezik
  • A tesztek és a saját tapasztalataink alapján is jóval fürgébb az új program. Hamar kiderült, hogy a sebességet sem kellett feláldozni a designváltás oltárán, sőt, bizonyos esetekben kétszer-háromszor gyorsabban is megnyílhat egy-egy menüpont, mint az ósdi, elavult Control Panelen.

  • Az applikáció jóval kevesebb alkalommal terelgeti a játékosokat a bejelentkezés felé, egyedül a Redeem fülhöz kell csak Nvidia fiók
  • Sok esetben jóval átláthatóbbak a beállítások is, a javasolt beállításokat hamarabb összevethetjük a saját beállításainkkal
  • Az egyes driverek újdonságai is jóval hangsúlyosabb és egyértelműbb felületet kaptak, pillanatok alatt láthatjuk a javított hibákat, az ismert hibajelenségeket és az új játéktámogatásokat

  • Frissült az Nvidia Overlay is. Az alapértelmezetten ALT+Z kombinációval előhívható menü egy oldalsávként jelenik meg, nem pedig a képernyő közepén. Ezen kívül pedig sokkal letisztultabb módon is követhetjük az FPS számot vagy épp a CPU/GPU legfontosabb adatit. Így néz ki a gyorsan átlátható, új felület:

  • Többé nincs szükség 2 külön applikációra, az Nvidia App egy alkalmazásban fogja össze a Geforce Experience és a Control Panel összes fejlesztését.

Hátrányként tehát nem sok mindent lehet felsorolni, bizonyos funkciók hiányoznak még az új változatból, néhány eldugott almenünek még nincs új megfelelője. Nem véletlen tehát, hogy a „Béta” jelzőt kapta még meg a cégtől, ám biztosak lehetünk abban is, hogy 1-2 hónapon belül akár teljesen alapértelmezett lehet majd az alkalmazás. Az Nvidia Control megmaradhat backup funkcióként, ám a mindennapok során biztosan nem kell a 20 éves felületet bolyongani. Amennyiben kipróbálnád, akkor a fenti bejegyzésben leírtak alapján pár perc alatt lecserélheted a régi változatot.

Ezt láttad már?

7 atomjó versenyjáték, ami legalább akkora buli, mint a Mario Kart

 

×