Remélhetőleg egyre ritkábban fordul elő, hogy fejtörést okoz: eláruld-e, hogy gamer vagy? Neked természetes, másnak viszont különc csodabogárnak tűnhetsz.

Gábor János

2024.03.04. – Mivel a világban egyre több a gamer, és jó eséllyel te is főleg olyan körökben mozogsz, ahol egyáltalán nem gáz erről beszélni, viszonylag ritkán fordulhat elő, hogy feszengened kell a hobbid miatt. De a világ lassabban változik a gaming növekedésénél, így továbbra is tele van emberekkel és helyzetekkel, akik és amelyek nehézkesek. Még mindig lehet gondod a hobbid miatt munkában, családban, párkapcsolatban, sőt, mindenekelőtt az első randin! Számos szituációban válhat kínossá bevallani, hogy az emberfia gamer, attól függően, hogy kinek mondja el, és milyen kontextusban. Ha engeded, leszünk a serpáid a kérdésben, mert nem túl bonyolult kezelni, viszont baromi fontos – azok miatt, akik nem elég megértőek.

Munkahelyi gondok, ha gamer vagy

A legkockázatosabb egy szakmai esemény vagy találkozó lehet, ahol nem (csak) a jól ismert kollégáid vesznek körbe, hanem például annak a cégnek az ügyfelei, amelynek dolgozol. Ne feledd: még ha nyitott könyv is vagy a munkatársaidnak és akár a főnöködnek, az új emberek hozzáállása továbbra is lehet maradi. Nagyon kellemetlen lenne, ha a munkahelyed azért tűnne fel rosszabb színben egy potenciális üzleti partner előtt, mert annak vezetője túl konzervatív. Ne feledd: az igazgatóknak elég jelentős része lehet idősebb, 50, sőt, inkább 60 feletti, és a generációjuk még szigorúbban ítélheti meg a kérdést: könnyen azonosíthatják például a gaminget a lazsálással. Persze, miközben ők meg pecázni járnak, ami sokkal nehezebb időbeosztással járó és drágább hobbi… De nem dolgod igazságot tenni, és nem is nekik kell megfelelned! Idegenek között a helyedben elhallgatnánk a meetingen vagy konferencián, hogy gamer vagy. Sose lehet tudni, és ne ezen múljon már, hogy be tudsz-e kapcsolódni a közös munkába, amiért egyáltalán ott vagytok a teremben!

Forrás: Freepik

Kellemetlenebb helyzetben vagy, ha nem idegenek elől kell pár órára eltitkolni, hogy a szíved-lelked gamer, hanem napról napra, egy új munkahelyen, ahol még senki sem ismer. Ez csak és kizárólag konzervatívabb felfogású irodákban fordulhat elő, például jogi, hivatali, esetleg pénzügyi környezetben, ahová a takarítót se nagyon engedik be nyakkendő nélkül. Nem törvényszerű, de ha ilyen helyre kerülsz, számolnod kell vele, hogy a gaming hatással lehet a megítélésedre. Azt feltételezhetik rólad, hogy ural a hobbid, hiszen vannak, akik – persze tévesen – összemossák a gaminget a szerencsejátékkal, ezért azt feltételezik, a hobbid a produktivitás kárára megy. Ne izgulj: ha megállod a helyed, még ilyen közegben se lehet bajod belőle, hogy gamer vagy! Fontos viszont az időzítés: előbb tudják meg rólad, hogy megbízható csapattag vagy, akire lehet számítani, és csak utána, hogy a munka végeztével már aprítod is a Szuperföldre csöppent földönkívüli óriásbogarakat. Előbb kedveljenek meg azért, amiért odamentél: a jól végzett munkáért, és már annak a kollégának vagy főnöknek se mész össze a szemében, ha kiderül, hogy gamer vagy, aki egyébként nincs oda a videojátékozásért!

A család sem fenékig gamer

Bajban lehetsz az idősebb családtagokkal, akik bizony néha külön emberfajtának tűnnek. Ismertető jelük az olvasószemüveg, a rejtvényújság, a kockás plüssmamusz és a szúrós tekintet minden evilági hívságra, ami a mikrohullámú sütő után jött. A generációs különbségekről sokan tartják, hogy csak áttörésre váró falak, de ez szerintem baromság. Nem kell semmivel senkire rátörni, hogy a nagypapa aztán kellemetlenül érezze magát, amiért nem érti, miről van szó. A legtöbb, ami elérhető, az az egymás hobbijának elfogadása, ami egy olyan okoskodó nemzetnél, mint a magyar, eleve nem kis teljesítmény. Mivel a társadalmunkban mindenki zseni a saját jogán, és nem fogadja el senki igazságát a sajátján kívül, a papa sosem fog lebeszélni a videojátékról, te meg úgyse tudod meggyőzni, hogy próbálja ki („Vidd innen azt a szart, kisfiam!”). Beszéljétek meg, hogy napi pár óra videojátékozás semmivel se rosszabb, mint egész nap sorozatokat és tévéhíradót nézni (ahogy ő teszi). Mert tényleg nem.

Csak mindenki másmilyen tartalommal szeret kikapcsolódni. Ennyi.

A korban hozzád közelebb álló, viszont nem gamer családtagok keményebb diónak tűnhetnek, de nem azok. Mivel úgysem választhattad meg őket (ők sem téged) és úgyis fogtok néha találkozni, semmi okod nincs arra, hogy titkold előttük a gamer éned. A minimumot teljesíted feléjük azzal, hogy őszinte vagy, és ha ez nekik nem tetszik, ám legyen! Ha nem értik meg a hobbidat és nem támogatják („Szegény anyád!”), simán kerülhetitek a gaming témát, és lehet tovább beszélni arról, hogy milyen nagyot nőtt a Rozika.

Ismerkedés és első randi

Ingoványos talaj, öregem! Mivel az ismerkedési szakaszban – chaten vagy telefonon – nem feltétlenül másztok bele részletesen, hogy kinek milyen dilije van (épp’ arra van az első randi!), bele lehet szaladni, hogy a kiszemeltednek nem jön be, hogy gamer vagy. Mivel ez rád nagyon is jellemző és valamennyire meghatároz, nem titkolnánk túl sokáig a helyedben! Lehet a csaj bármilyen szép / a srác egy Don Józsi, ha nem tartja kedvelhetőnek benned, hogy szeretsz játszani, akkor is tudnia kell róla, hiszen joga van eldönteni, hogy ezzel a csomaggal együtt kellesz-e neki, vagy sem. Lévén már az első adandó alkalommal, amikor elmegy hozzád, szembesülni fog a tévé alatt lapuló konzollal, vagy a számítógép körül heverő gamer perifériákkal, érdemes elárulni a szenvedélyed. Szerencsétlen esetben az életednek ez a része nem lesz neki szimpatikus – de ettől még lehet valami a találkozásból (hiszen senki sem tökéletes), sőt, ha mázlid van, ő maga is szeret játszani!

Forrás: Freepik

Apropó: ha a randipartnered tart az ismerkedéstől gamerekkel, nem biztos ám, hogy az ő hibája! Mérlegelned kell a lehetőségét, hogy korábbi kapcsolata éppen a gaming miatt romlott meg! Ilyen esetben meg kell értened az előítéletet, de jól jöhetsz ki a dologból, ha aláírod az aggodalmát és elmondod neki, te hogyan tartod egyensúlyban a hobbid a magánéleteddel.

Összegezve: máig megszívhatod

A társadalom évtizedekkel ezelőtt nyeszlett-sápadt-különc kockáknak tartotta a gamereket, akik jellemzően mind fiúk voltak. Egy olyan szubkultúra részének tekintette őket a közvélemény, amiből kizárt dolog, hogy valamire való emberek kerülnek ki. Erre alaposan rácáfoltunk mi, gamerek és a világ is, hiszen egyes kutatások szerint 2024-ben már 3,32 milliárd főre emelkedik a bolygó aktív gamereinek száma, és ennek a tömegnek már csak 55 százaléka férfi. Az olyan, kissé fásult, „régen minden jobb vót” társadalmakban, mint a magyar, a mai napig kerülhetsz kínos helyzetbe azáltal, hogy bevallod: gamer vagy. Igazságtalan? Igen, az. Rosszul eshet az ítélkezés, anélkül, hogy bármi mást tudnának rólad, és még kellemetlenebb érzés, ha olyantól kapod meg, hogy kidobott pénz és idő, aki ugyanúgy százezreket költ, csak éppen más kikapcsolódásra, a horgászattól a modellezésen át a divatig.

Mivel egyedül úgysem bontod le az előítéleteket, íme néhány tipp

Őszinteség: ahogy fentebb írtuk, az úr 2024-ik esztendejében hadd ne kelljen már sunnyognod azért, mert gamer vagy – főleg több mint hárommilliárd gamer egyikeként a Föld bolygón! Légy azonban megértő: magyarázd el a rád csodálkozóknak, hogy ez téged kikapcsol és szórakoztat, jó hobbi, ami többé tesz!

Válaszolj: ha úgy kell megválasztani az alkalmat, hogy mikor valld be, akkor a nem gamer hallgatóságodnak új ez a világ, szóval szépen válaszold meg a kérdéseiket!

Időzítés: ne kritikus családi helyzetben vagy nehéz vállalati időszakban érezd úgy, hogy színt kell vallanod, mert akkor mindenkinek van elég saját baja, ami nagyobb ennél a kérdésnél! A legmegfelelőbb alkalom akkor nyílik ilyen beszélgetésre, amikor eleve egymásról és könnyeden beszélgettek, vagy a családdal, vagy a kollégáiddal, vagy a randipartnereddel.

Magabiztosság: mivel napjainkban már semmi okod szégyellni (mondjuk szerintem régen sem volt, de hát ez én vagyok) azt, hogy gamer vagy, nem kell lesütött szemmel beszélned a dologról és semmiképp se mentegetőzz miatta. Ilyen vagy, ez vagy te, és így szereted magad. Ha ez megvan, senki se köthet beléd miatta!

Már működő párkapcsolatban is okozhat gondot, ha gamer vagy, de nem megoldhatatlan:

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt szakítanának veled a videojáték miatt

×