Ne maradj egyedül csak azért, mert elvetetted a sulykot, és a videojáték a párkapcsolat rovására ment! A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.


Gábor János

2023.09.08. – Sok olyan pár esetében, ahol a videojáték nemkívánatos harmadikként kerül be a kapcsolatba, viszonylag gyorsan előkerülhet a szakítás kérdése, és a dolog vége gyakran egy frusztrált igen. Aztán megy tovább mindenki, amerre lát. Biztosan így kell végződnie?

A videojátékok alapjáraton lehetőséget kínálnak csapatépítésre, kikapcsolódásra és olyan helyettesítő élményekre, amelyeket máshol nem tudnál átélni. Szerencsés esetben a párod is ilyen, és mindketten beleilleszthetitek a játékot magatok kis „énidejébe”. Te elvonulsz a Baldur’s Gate-tel, ő meg addig tolja Starfieldet, vagy fordítva, vagy felváltva. Teljesen mindegy, a lényeg, hogy félrevonulhattatok, aztán a végén találkoztok, együtt vacsoráztok, megnéztek egy filmet, összebújtok stb. Eddig oké, ez működik.

De mi van azokkal a párkapcsolatokkal – és népi megfigyelés, hogy ezekből van több -, amelyekben az egyik fél jobban odavan a gamingért, mint a másik?

Egy párkapcsolatban a videojáték-probléma sokrétű lehet, ezért a Kotaku és a GamesRant segítségével összegyűjtöttük más szerzők, illetve szakértők és orvosok véleményét. Ezekből alakult ki 5 nagyon sarkos pont, amit, ha betartasz Te és betart a Párod is, akkor a videojáték nem fog szétszakítani titeket.

1. Határozzátok meg közösen a videojáték időkorlátját!

És persze ragaszkodjatok is hozzá, mert ha az első dolgotok felrúgni, akkor ennek a pontnak az égadta világon semmilyen hatása nem lesz! De nem csak az önként vállalt limit segít. Dr. Mark Burton pszichiáter szerint az sem mindegy, hogy hogyan ülsz le játszani – például beszélgettél-e a pároddal előtte, vagy sem. Az orvos azt ajánlja, hogy legalább 30 percet szánj napi kommunikációra, mielőtt leülsz a gép elé, vagyis ne a játék legyen az első dolgod, miután hazaértél. Előbb dumáljatok! És akkor a párod máris érzi, hogy a prioritás számodra a kapcsolatotok, nem az, hogy minél előbb a gépnél landolj.

@archaicviper #rankedwarzone #warzone #callofduty #gamingontiktok #vondel #askikaisland #gamer #gaming #vondel #almazrah #fortnite #apex #overwatch #funny #comedy ♬ original sound – Archaic Viper

2. Halld meg a panaszait!

Egyik szakítás sem előzmény nélküli. Ahhoz, hogy ne jussatok el a végső, fájdalmas döntésig, figyelned kell a partnered elejtett megjegyzéseire. Ha baja van a videojátékozással, biztos, hogy rendszeresen próbálja valamilyen módon a tudomásodra hozni. Julie Hanks klinikai párkapcsolati szakértő figyelmeztet: a finoman elejtett panaszokon túl akadnak nagyon direkt üzenetek is: „Hiányzol”, „Több időt szeretnék veled tölteni”, „Félek, hogy nem számítok neked” stb. Ilyeneket hallva tudnod kell, hogy baj van, DE még nem késő helyrehozni a dolgokat. És még valami, ami kifejezetten női dolog: a csajok szeretik, ha a párjuknak van hobbija meg saját érdeklődési köre, viszont ha annak hatására a párjuk érzéketlenné, közönyössé válik, nem fogja tolerálni. Soha. És ez érthető is, szóval ne jussatok el eddig! Beszélgessetek, mesélj neki – igen, akár a játékaidról is! És ezzel elérkeztünk a következő ponthoz.

3. Oszd meg a pároddal a játékokban szerzett élményeidet!

Erre Hanks egy példát is hozott. A páciensei között akadt egy pár, amelyben a férfi – szélsőséges eset, de lehet belőle saját következtetést levonni – gyermekotthonban nőtt fel. A rideg, bántalmazó környezetben nem élhette át a gondtalan gyermekéveket, így nagyon a videojáték örömét sem. A barátnője kezdetben nem tűrte, hogy a kimaradt videojátékozást felnőttként pótolja, de aztán – a szakértő tanácsára – a srác elkezdte beavatni a párját a gamingtől kapott élményekbe. Elmesélte a történeteket, megosztotta vele az izgalmas fordulatokat, a hobbija sajátosságait. Mert ez is ő. És így, hogy a lány többet tudott meg róla – a videojátékok által – elfogadóbbá vált, és elmélyült a kapcsolatuk, anélkül, hogy bárki sérült volna. Tanulságos.

DE,

az hogy beavatod, nem jelent egyet rögtön azzal, hogy közösen játszható játékokat kell keresni! Ez ugyanis kizárólag akkor működik, ha a másik fél alapjáraton sem veti meg a gaminget. De ha nem gamer, akkor csak megalkuvásból ül le veled a videojáték elé („legalább együtt vagyunk”), és kudarcélményt okoz neki a kezdők esetlensége. Ennek egy nem gamer barátnőt kár kitenni – csak mélyíted vele a problémát.

4. Töltsetek együtt több időt, videojáték nélkül!

Igen, ez az alapvető igazság bármely más esetre is igaz. De akkor főleg be kell tartani, ha a videojáték jelentős időt emészt fel a mindennapokból, és a párod nincs teljesen kibékülve a helyzettel. Hanks tanácsa az, hogy alkalmanként hívjátok meg egymást a másik tevékenységeibe. Te mutass meg neki néhány dolgot azokból a videojátékokból, amelyekkel játszol, így tisztábban látja mivel töltöd az énidődet, és ennyivel is többet tud rólad. Ám a minimum, hogy ezért cserébe részesévé válsz az ő szenvedélyének, legyen az valamilyen manuális hobbi, kirándulás, főzés, vagy bármi. Ne sajnáld rá az időt, mert megéri: ad egy csomó közös emléket, ami megerősít titeket.

5. Vedd észre, hogy felnőttél!

Dr. Steven Jones pszichiáter azt vallja, ha tartós kapcsolatot – ne adj’ isten házasságot és gyereket – vállaló gamerről van szó, annak azt is be kell látnia, hogy megváltoztak a körülmények. Felelősséggel és odaadással tartozik a másik fél felé, és ezt csak akkor nem fogja kötelességnek érezni, ha hajlandó szembesülni vele, hogy már nem gyerek. Érett embernek tartod magad? Olyannak, akinek ne dumáljanak bele a dolgaiba? Aki maga is el tudja dönteni, hogy mit akar? Akkor ne viselkedj gyerekként! Ne hagyd például, hogy a játék leuralja a mindennapjaidat! Jusson eszedbe, hogy egy felnőtt képes kontrollálni a döntéseit és a tetteit! És nem megy a tanulmányai vagy a munkája rovására, hogy szeret játszani.

Ha elveszted a kontrollt, és képtelen vagy más fontos feladatot elvégezni, akkor ne csodálkozz, hogy a partnered egyből a videojátékokat hibáztatja, és neheztelni kezd miattuk! Most komolyan: okosabb vagy te ennél…

… úgyhogy eddig meg pláne nem szabad eljutnod:

Szex helyett is a játék? – A 30 alatti férfiak közel 30 százaléka él „cölibátusban”

×