Egy robottaxi esett áldozatul annak a hisztériának, ami San Franciscoban tört ki a napokban. Az emberek feldühödtek és szétverték, felgyújtották a kocsit.

Gábor János

2024.02.12. – A Waymo társaság egyik Jaguarja esett áldozatául annak a tömeghisztériának, ami San Francisco utcáin tombolt néhány napja, eddig ismeretlen okból. Az önvezető jármű nem szimpla rongálás, vagy egy eldurvult tüntetés célpontja lett: olyan, mintha spontán támadt volna rá a tömeg, amelynek tagjai egymást hergelték. Szabályos lincselés történt: sokkoló nézni, hogy az emberek kezdetben talán szórakozásból, majd egyre dühösebben verik be a robottaxi ablakait és ajtóit, aztán az egésznek az a vége, hogy még fel is gyújtják.

Forrás: Frisc Live

A pórul járt robottaxi éppen nem szállított utast (ellenkező esetben remélhetőleg nem ez történik), és ellenőrző sofőr sem tartózkodott benne. Talán éppen ez a legijesztőbb: amint a tömeg ráeszmélt, hogy senki nincs a kocsiban, aki rendőrt hívna, egyből elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy erőszakosan tönkre tegye más tulajdonát.

A The Verge szerint az lehet a magyarázat a történtekre, hogy a helyiek körében egyre nő az indulat a robottaxi társaságokkal szemben, amelyek az utóbbi pár évben elég rendesen elárasztották az utcákat a járműveikkel. A Cruise-nak több incidense is volt a városban: a járművei néha tucatjával fagytak le San Francisco utcáin, és ezzel óriási dugókat okoztak, sőt,

egy esetben egy gyalogost is elsodort az autójuk.

Miután a Cruise a közfelháborodás miatt leállította a szolgáltatását, a helyiek felbátorodhattak – hátha sikerül elűzni a Waymot is. A cégnek szintén volt egy nagyon kínos esete, amikor a közelmúltban az egyik Jaguar elcsapott egy kerékpárost. Az eset annak ellenére válthatott ki indulatokat, hogy egyelőre nem bizonyosodott be: tényleg az önvezető autó hibázott és nem a biciklis.

Mondjuk vannak esetek, amikor jó, hogy legalább a kocsi tud vezetni, ha más nem:

Egy önvezető Teslát üldöztek a német rendőrök – meglepő dolgot találtak

×