A Ryzen előtti időszakot a cég sem sírja vissza, ám azóta egyre több százalékot kérnek maguknak az asztali és szerverbe szánt AMD processzorok.

2024.02.11. – Ahogy a többi iparág, úgy bizony a PC-s szegmens is megszenvedte a 2023-as évet. A Gartner információi szerint közel 15%-kal kevesebb szállítmányt kellett kiküldeni, az egyre csökkenő felhasználói keresletnek köszönhetően. Szerencsére a negyedik negyedév már jóval biztatóbb volt, hiszen hosszú hónapok után növekedni kezdtek a számok. Remélhetőleg a 2024-es év már a gyártók és a vásárlók számára is kellemesebb évet tartogat, hiszen így lehet csak fenntartani a régóta tapasztalható fejlődést. Úgy tűnik, hogy az AMD és Intel csatározása is egyre nagyobb izgalmakat rejteget.

Nem titok, hogy az AMD processzorok megítélése nem volt mindig jó a gamerek körében. Az AM3+ foglalatra épülő, FX 8000/9000 szériás egységeket nem igazán díjazta az akkori közösség. Számítási teljesítményükben elmaradtak az Inteles társaikhoz képest, miközben kifejezetten forrófejűek is voltak. Innen eredeztethetjük az AMD processzorok hőmérsékletével kapcsolatos mémeket is. Aztán az első Ryzen széria megjelenése után egyre többen bízni kezdtek a gyártóban, manapság pedig egyértelműen egyenrangú szereplői a szegmensnek.

Egyre többen választják az AMD processzorokat

AMD százalékok - Mercury

A Mercury Research az elmúlt időszakban a processzorokkal kapcsolatos eladásokat figyelte. Nem csak az asztali, de a hordozható és szerver szegmens monitorozásra került, hogy átfogó képet kaphassunk a változásokról. Ahogy látni lehet, szinte minden téren újabb %-okat kért magának az AMD. Ezt legfőképp a negyedik generációs Epyc processzoroknak és a Ryzen 7000 egységeknek köszönheti a gyártó. Ez a pár százalék nem tűnhet soknak elsőre, ám nem érdemes elfelejteni, hogy hatalmas iparágról beszélünk.

AMD százalékok - Steam

Steam

Az már a Steam statisztikáiban is feltűnhetett, hogy az AMD a gamer gépekben is egyre népszerűbb. Pár hónap alatt 3-4%-os növekedést sikerült elérnie ilyen téren a cégnek. A fejlődés továbbra sem áll meg, hiszen 2024 közepén érkezhetnek a Zen 5 processzorok, új alaplapokkal felvértezve. A versenyhelyzet sosem rossz, hiszen abból profitálhatnak a legtöbbet a felhasználók is. Elég csak az Nvidia-AMD januári harcára gondolni, melynek köszönhetően már jelentős árkedvezményeket olvashatunk le mindkét oldalon.

Forrás: TechSpot

25 év után is rejtenek titkokat a cég processzorai:

25 éves Easter Eggekre bukkantak az AMD ikonikus processzorán

×