Már az önvezető Tesla járművek is megkérdőjelezhető helyzeteket generáltak, hát még ha az új Apple Vision Pro szemüvegekkel párosítjuk őket…

2024.02.06. – Az a baj a méregdrága új kütyükkel, hogy javarészt azok vásárolják meg őket, akik a többi méregdrága eszközt is birtokolják. Ám persze önmagában ennyi nem generál bajt, az már annál inkább, ha a pénz nemtörődömséggel párosul. Márpedig sajnos ebből akad bőven kicsiny Földünkön. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a legújabb „Teslás trend”, amit igazából nyugodt szívvel nevezhetnénk „Vision Prós trendnek” is. Mint kiderült ugyanis, egy halom Tesla-tulajdonos lecsapott az Apple új Vision Pro szemüvegére, s most a két luxustárgyat együtt használják. A Tesla autók képesek önvezetésre, így a „sofőrök” ebben a módban csak utasként funkcionálnak. Ettől függetlenül még figyelniük kellene a környezetükre, hiszen az önvezető funkció minden, csak nem hibátlan. Mégis a legújabb trendnek köszönhetően a vezetők nemcsak, hogy nem figyelik az utat, de közben a Vision Pro szemüvegükön szórakoznak.

 

Már figyelnek a rendőrök is

Valószínűleg ezek a nemtörődöm sofőrök azzal védekeznének, hogy a Vision Pro egyébként továbbítja a szemüvegbe a külvilág képét. Ám aki vezetett már valaha, az tudja, hogy minden kisebb-nagyobb látótér-kiesés kulcsszereplője lehet egy esetleges balesetnek. Márpedig a Vision Pro bőven takar a külvilágból, a perifériát mindenképpen… Ezen kívül használatuk közben a Tesla-sofőrök nyilván elsősorban a virtuális elemekre, nem a forgalomra figyelnek. Így szinte majdnem olyan vakon haladnak az úton, mintha lecsukott szemmel csinálnák ugyanezt.

 

Szerencsére azok, akik ilyesmit csinálnak, a megosztásokért és az internetes karmáért teszik mindezt. Így tehát nyoma van annak, ha valaki ilyen baromságot tesz, így pedig pikk-pakk eljutnak a különféle trendek a rendőrök fülébe is. Ebből kifolyólag a szervek már fokozott figyelemmel pásztázzák az utakat és igyekeznek kiszűrni a szóban forgó trendet meglovaglókat.

apple

Az Apple egyébként megemlíti a Vision Pro használati utasításai között, hogy azt sosem szabad többek között mozgó autóban sem használni – de mint tudjuk, az ilyen megjegyzések általában csak a gyártókat hivatottak védeni a perektől, nem pedig valóban eltántorítani a felhasználókat ettől. – emeli ki a PCFórum a trend kapcsán.

 

Az a probléma a Vision Pro-val, hogy bárki használhatja. Ezt pedig arra értem, hogy összességében nem az eszköz veszélyes, hanem az, ha olyan ember kezébe kerül, aki nincs felkészülve ennek megfelelő alkalmazására. A fenti poszt tökéletes példa arra, hogy nem kell autóba ülni ahhoz, hogy életveszélyes legyen a Vision Pro. Maga a kütyü igazán érdekes és telis tele van potenciállal, ám minél elterjedtebb lesz, annál többen fogják veszélyeztetni magukat és környezetüket miatta.

Ezt olvastad már?

Már előrendelhető a GTA VI 48.000-ért, de jobb, ha még vársz

×