Vége az idegesítő szivárogtatásoknak, a Rockstar leleplezte a GTA VI-ot, mi pedig összeszedtünk mindent, amit megtudtunk az első előzeteséből.

2023.12.05. – Hiába nem úgy alakult az évtized legvártabb videojátékának, a Grand Theft Auto VI leleplezése, mint ahogyan azt a Rockstar Games fejlesztői eredetileg tervezték, de még így is sikerült felrobbantania az internetet. A cikk írásának pillanatában minden idők egyik, ha épp nem a legnézettebb játékelőzetese a GTA VI-é, amit alig 20 órával a publikálása óta már több mint 83 millióan láttak világszerte.

De nincs is min igazán meglepődni, hiszen a rajongók már 10 éve csak erről a pillanatról álmodoztak, ami végre elérkezettnek látszik. Bár a játék megjelenése még odébb van, a Rockstar nem különösen fukarkodott az újdonságok bemutatásával, így már egy csomó lényeges dolgot megtudhattunk a modern kori Vice City-be és annak otthont adó fiktív állam, Leonidába invitáló kalandról.

Ha pedig a fejlesztők így, akkor mi úgy: összeszedtük az összes érdekes tudnivalót, amit megtudhattunk a GTA VI legelső előzeteséből.

AZ A LÁTVÁNY

Valljuk be, a Rockstar nem volt mindig a játékipar grafikai csúcstartója – egészen a Red Dead Redemption első részéig, ahol már megvillanthatták a GTA IV-ben debütált RAGE játékmotor (Rockstar Advanced Game Engine) képességeit. Azóta a Rockstar nem csak a roppant igényesen megalkotott nyílt világai, hanem a különösen részletes és gyönyörű látványvilág miatt is éltetett stúdióvá lépett elő.

A Red Dead Redemption 2 például ha tegnap jelent volna meg – 2018 – helyett is megállná a helyét, így nehéz volt elképzelni, hogy a GTA VI még ennél is tovább fog merészkedni. A félreértések elkerülése végett kiemelendő: amit láttunk az mind in-engine volt, mint ahogyan a GTA-k történetében mindig, hiszen a fejlesztők nem külön renderelt animációkkal, hanem a játékon belül oldják meg az átvezetőket, úgy az előzeteseket.

Ez alól pedig a GTA VI sem képez kivételt, vagyis minden, amit a szűk másfél percben mutattak, nagyjából jól reprezentálja a tényleges játékmenet során várható grafikát – amiről korábban a Rockstarosok azt állították, hogy még a RDR2-nél is sokkal durvább lesz. A látottak alapján ezt készségesen elhihetjük nekik.

SZINTET LÉP AZ IDŐJÁRÁS

Az előzetesben egy ponton láthattunk egy videót, amiben egy tangába bújt férfiember fogócskázik a rendőrökkel, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy azt milyen környezetben teszi. Tudjuk, hogy a GTA VI helyszíne nem szorítkozik Vice City-re, hanem a Leonidának elnevezett képzeletbeli államot járhatjuk majd be, ami papíron sokkal nagyobb területen terpeszkedik, mint bármelyik korábbi Rockstar-játék.

Leonida azonban egy valódi amerikai állam, Florida digitális mása, ami nem csak az aligátorokról, az iszonyatos páráról, az nyugdíjas paradicsomáról, és a non-stop lengébe öltözött emberekről, hanem a nem ritkán szélsőséges időjárásáról is híres. Ez pedig dinamikus formában mind benne lesz a GTA VI-ban is: amikor például a testes hősünk a jardok elől iszkol láthatjuk, hogy a háttérben egy óriási vihar van készülőben – vagy épp vándorol tovább Leonida már területeire.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Az előzetes igencsak kiemelt, szignifikáns része volt a GTA világának közösségi médiája, ami teljesen egyértelműen egy TikTok paródia. Az alkalmazás nevét még nem sikerült megfejteni, de az már biztos, hogy a játékmenetben is fontos szerepe lesz, és sanszos, hogy Lucia is használhatja majd erre-arra, talán még küldetéseket is építenek rá. Hasonló már volt a GTA V-ben is, valószínűleg ezt a mobilos-internetes rendszert fogják még tovább fejleszteni, amitől még élőbbé, valószerűbbé válik a játék.

A LEGÉLŐBB ÉLŐHELY

Nincs közösségi alkalmazás emberek nélkül, akik használják, belőlük pedig bőséggel lesz Vice City-ben, úgy Leonidában. Mint fentebb mondottam, a Rockstar eddig minden játékát a motorjával készült, játékmenetben is visszaköszönő jelenetekből ollózza össze, azaz esélyes, hogy valóban a képen látható embertömegek töltik majd meg az utcákat – de a partokat már egészen biztosan.

Sőt, a látott NPC-k meglehetősen valószerűen is viselkednek: a kép jobb sarkában például egy fazon kamerázza az épp neki pucsító csajt, középen egy futópárt láthatunk egy kiskutyával (az előzetesben a gyurmafigura még az óráját is csekkolja), de sok más apróságot is felfedezhetünk, ha figyelünk. Például a kecsesen molett hölgy a neonzöld fürdőruciban nagyon hasonlóan mozog, mint a 2002-es Vice City-ben az a pár karakter, akit a tengerparthoz programoztak.

Emberek mellett viszont már állatok is lesznek, sőt, még élőbb, még diverzebb lesz Leonida flórája és faunája, mint a Red Dead 2 1800-as évek képzelt vadnyugata – ami nagyon nagy szó. Az aligátorokhoz mindkét játékban fokozottan óvatosan kell közelíteni, amik a GTA VI-ban szinte bárhol felbukkanhatnak, ahol épp kedvük van ijesztgetni a népeket, legyen szó egy udvari medencéről, vagy egy külvárosi benzinkút túlárazott boltjáról.

IKONIKUS HELYSZÍNEK TÉRNEK VISSZA

Ezzel szerintem senkinek sem mondok semmi újat, de azét érdemes megemlíteni, hogy 2002 után ismét visszatérhetünk néhány, sokak gyerekkorát emlékezetesebbé tevő helyszínre. Az egyik, amit teljesen egyértelműen kiszúrhattunk az előzetesben a pálmafák mögül rózsaszínesen kikandikáló OceanView Hotel, ahol kezdetét vette Tommy Vercetti bűnben gazdag, néhol a Sebhelyesarcút idéző kalandja. Vagyis, amit a fenti képen látunk, az Vice City egyik legikonikusabb utcája, ami bár az évek során a terjeszkedő, felhőkarcolókkal teli várossal együtt kissé átalakult, mégis nosztalgikus öröm lesz végighajtani rajta.

Ha pedig helyszínek: akkor feltűnhetett, hogy az előzetesben igen sok belső teret mutattak, ami egyértelműen arra utal, hogy nem csak egynéhány, hanem nagyon sok épületbe sétálhatunk be.

LUCIA A BÖRTÖNVISELT BONNIE

A GTA VI-nak két irányítható főhőse már biztosan lesz: Lucia és egy eddig meg nem nevezett férfiú, akivel a bűnöző hölgyemény két fegyveres rablás között romantikus kapcsolatot ápolgat. Lucia börtönviselete rögtön az előzetes 5-6. másodpercében egyértelművé válik, ami viszont érdekessé teszi ezt a szálat, az a GTA VI hivatalos promóképe, melyen Lucia egy, a lábára erősített nyomkövetőt visel. Mivel az előzetes jeleneteiben ezt a szerkezetet nem látjuk, ez azt jelentheti, hogy a GTA VI története éveket ölel majd fel.

A Bonnie és Clyde történetvezetést már a szivárogtatások kapcsán tudhattuk, a GTA VI azonban Lucia börtönéveivel csavarja meg mindezt: a valóságban ugyanis éppen Clyde volt, akit rácsok mögé ültettek, majd a szabadulása után rántotta a bűnözésbe a szerelmes Bonnie-t. Az előzetesben utaltak rá, hogy ez itt fordítva van, és éppen Lucia az, aki ráveszi a szerelmes férfit – az úgyszintén Bonnie és Clyde tetteit idéző – bolti, banki és benzinkúti rablásokra.

Meg merem kockáztatni azt is, hogy a történetnek nem happy end lesz a vége, amely során sok vér fog elfolyni Vice City utcáin. Hogy kettejük közül ki húzza majd a rövidebbet, vagy épp mindketten fűbe harapnak, mint az alapul szolgáló valódi bűnözőpáros, azt szintén csak 2025-ben fogjuk megtudni.

FUN FACT: Több oldal, magazin és YouTube-csatorna állítja, hogy Lucia lesz a széria első női főhőse, ez azonban nem igaz. Valójában már az első Grand Theft Autóban is választhattunk női szereplők közül, méghozzá kapásból négyből (DivineMikkiKatie, Ulrika). Az azonban való igaz, hogy a modernebb, a történetet még inkább előtérbe helyező részekben, de még a kisebb spin-offokban sem volt erre lehetőségünk – igaz, 1997 után a karakterválasztás is csak a GTA V-ben tért vissza.

FÉLELMETESEN NAGY JÁRMŰ FELHOZATAL

A GTA V sem panaszkodhat, de a GTA VI már csak az előzetesében alaposan rálicitál a jármű felhozatalával. Szinte teljesen biztos, hogy változatos versenyeken vehetünk részt majd Leonida-szerte, és mintha utaltak volna rá, hogy az autók is alakíthatóak, tuningolhatóak lesznek. Mint egy mini Forza Horizon.

Autók, motorok és quadok mellett pedig jetskire pattanhatunk, motorcsónakokkal és jachtokkal szelhetjük a hullámokat, illetve monster truckokat és mindenféle dagonyaverdákat, illetve helikoptert és kisrepülőt is irányíthatunk – köztük is természetesen egy csomó olyannal, melyek a 2002-es Vice City-ből lehetnek ismerősek.

MEGJELENÉS ÉS PLATFORMOK

Bár a célplatformokat nem említették az előzetes végén, a Rockstar rögtön utána kiadott egy közleményt, amiben elég egyértelműen vázolják a 2025-ös megjelenési menetrendet: a GTA VI először kizárólag a kurrens generációs játékkonzolokon lesz elérhető, azaz csak Xbox Series X|S-re és PlayStation 5-re jelenik meg. A PC-s megjelenésre sajnos tovább, valószínűleg 2026-ig kell várni.

Az Xbox, PS5 és PC platformokon túl viszont máson nem lehet játszani vele, vagyis a Nintendo Switch, az Xbox One és a PS4 tulajdonosok – amennyiben nem akarnak lemaradni az új GTA-ról, mindenképp be kell újítaniuk egy újabb gépet. Az előzetest látva ez talán nem olyan meglepő, igazából az is egy technológiai csoda lesz, ha stabilan elfut a 2020-ban debütált masinákon.

Jómagam ennyi mindent tudtam leszűrni a popkultúra és a játékipar legújabb, két év múlva megjelenő gigászának első, másfél perces előzeteséből. Viszont biztos, hogy elsiklottam néhány apróság fölött, így ha TE esetleg ki tudod valamivel egészíteni a listát, akkor kérlek mindenképp tedd meg a Facebook-oldalunkon egy komment formájában.

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 korszakos játékremek, amikben az időjárás a második főszereplő

×