A Bethesda és az id Software a ZeniMax Media ernyője alá tartozik már évek óta. Így, amikor a Microsoft megvásárolta a csoportot, a stúdiókat is megkapta.

2023.09.19. – Idén korán jött a karácsony a Microsoft platformon játszóknak, legyen ez PC, vagy Xbox. Az év legnagyobb durranását számukra a Bethesda szállította. Ez nem volt más, mint a végeláthatatlannak tűnő űrkaland, a Starfield.

Érdekesek manapság a megjelenési dátumok. A Starfield eredetileg csak szeptember 6-ra volt kiírva, az igazán nagy érdeklődők azonban már napokkal a kitűzött dátum előtt nyüstölhették a címet az Early Accessnek köszönhetően. Ha tehát valaki elég mélyre nyúl a zsebébe, napokkal korábban játszhatja az új játékokat, így lassan már elmosódnak a megjelenések határai is.

bethesda

Persze ez egy pillanatra sem zavarja a kiadókat és a forgalmazókat, boldogan úszkálnak a pénzben és élvezik a munkájuk gyümölcsét. A plusz bevételhez pedig semmi mást nem kell tenniük, csak eltolni egy héttel a “hivatalos megjelenést”. Majd adni pár nap egérutat feláron azoknak, akik már egyáltalán nem tudnak várni.

Mint a mellékelt ábra mutatja, a Bethesda is előszeretettel játszotta ki az „Early Access kártyát”, bár mentségükre szóljon, a Game Pass miatt jól jöhetett ez a kicsinyke kis többletbevétel. Ugyan nem látunk bele a szerződésekbe, de azért feltételezhetjük, hogy a fejlesztőcég nem kap annyi pénzt egy Game Pass letöltésből, mint egy konkrét vásárlásból.

Szerencsére úgy tűnik nincsen baj a Bethesda háza táján

A Starfielddel párhuzamosan már évek óta folyik a nagy Elder Scrolls VI projekt, ám olyannyira nincsenek róla hírek még, hogy valószínűleg évekig várhatjuk. Bizonyos források szerint 2026 előtt biztosan meg se fog érkezni!

Egy 2020-as Microsoft prezentációból most kiderült, hogy mi lehet ennek az oka. Ugye a Microsoft felvásárolta magának a ZeniMax Mediat, ami olyan nagynevű fejlesztőstúdiókat tudhat az ernyője alatt, mint a Bethesda (Starfield, Elder Scrolls), vagy éppen az id Software (Doom). A szóban forgó prezentáció még a felvásárlás előttről származik, s minden akkor éppen folyó éles projektet tartalmaz. Ez a dokumentum pedig egy halom olyan játékot is tartalmazott, amiket még hivatalosan sosem jelentettek be.

Íme a lista:

  • Elder Scrolls: Oblivion Remaster (eredetileg 2022-re tervezve)
  • Doom Year Zero (2023-ra tervezve, plusz DLC-k)
  • Fallout 3 Remaster (2024-re tervezve)
  • Ghostwire: Tokyo folytatás (2024-re tervezve)
  • Dishonored 3 (szintén 2024-re tervezve)

Hogy végül mit kezd a Microsoft és a ZeniMax az előkerült címekkel, csak az idő tudja megválaszolni. Az azonban biztos, hogy a teljes roadmapet átdolgozta az új tulajdonos, ugyanis már két éve tolnunk kéne az Oblivion Remastert, míg idén egy új Doomnak is piacra kellene kerülnie, ha a korábbi terveket nézzük.

Ezt olvastad már?

Jön a meghajtó nélküli Xbox Series X, és egy új haptikus Xbox-kontroller

×