A FurMark már most is kötelező választás, ha a rendszer stabilitását vagy épp a videokártyák hőmérsékletét kell tesztelnünk.

2023.09.18. – Manapság, ha valaki a frissen vásárolt vagy összerakott számítógépét le akarja tesztelni, több lehetősége is van. Vannak univerzális alkalmazások, melyek a processzort és a videokártyát is megterhelik egy időben. Ezek közé tartozhat a 3DMark több benchmarkja, illetve az AIDA64 beépített stabilitástesztje is. Aztán persze külön-külön is megérheti megvizsgálnunk a hardvereink hűtési és számítási képességeit is. Processzorok esetében gyakori választás a CPU-Z, a Prime95 és a Cinebench. A videokártyáknál pedig gyakran előkerül a FurMark név a klasszikus benchmarkok mellett.

Ez sem véletlen, hiszen az utolsó wattokat is kihajtják az egységekből. Néhány esetben az is előfordult, hogy már egy alapból is az életciklusának végéhez közelítő kártyát jobb létre szenderített a program. Az azonban tény, hogy hosszú ideje nem változott már a jelenlegi verzió, így modern kártyák esetében egyre kevésbé lehet hatékony. Mindeközben pedig a videokártyák gyártói azt is kitalálták, hogyan tudják kicsit jobb színben feltüntetni a saját egységeiket az ilyen tesztek során. Szerencsére már úton a megoldás.

Izzadhatnak a videokártyák – Érkezik a FurMark 2

FurMark 2- A modern videokártyák új ellensége?

FurMark 2- A modern videokártyák új ellensége?

A Geeks3D műhelyében már lassan fél éve készül az új változat. A támogatók már egy ideje le is tölthetik a béta verziót, ám hamarosan az „átlagos” felhasználóknak szánt futtatható állományok is elkészülnek. A FurMark 2 OpenGL és Vulkan API-kat használ, illetve immáron beépített 1080p-1440p-4K benchmarkokkal is rendelkezik majd. Ennek köszönhetően nem csak a hőmérsékleteket mérhetik össze az egyes felhasználók, hanem a kapott pontszámokat is.

A legutóbbi változat megkapta a Radeon Pro széria támogatását, illetve a nemrég bemutatkozott 4060 Ti 16 GB és RX 7900 GRE kártyákat is helyesen kezeli már a program. Nagy eséllyel a következő frissítés, melyben az RX 7800 XT és 7700 XT kártyák támogatása debütál már, az utolsó béta csomag lehet. A pontszámokat felvonultató weboldal is készen áll a startra, melyen a kártya, a használt API típusa mellett a rögzítés idejét és pontszámát és a feltöltő nevét is leolvashatjuk majd. A 3DMark pontszámok világrekordjai mellett ezentúl tehát a FurMark weboldalát is érdemes lesz majd figyelgetni, a tuningmágusok már tűkön ülve várják a hivatalos megjelenést.

Forrás: Videocardz

Az Nvidia ismét árat csökkentett – Ennyire fenyegető egy jó AMD kártya?

×