Zseniális új funkciót tesztel a Youtube, ami nagy segítség lesz azokban az ínséges időnkben, amikor egy dal jár a fejünkben, de nem jut eszünkbe a címe.

2023.08.24. – Miközben leginkább azt szoktuk mondani, hogy a Youtube egy videómegosztó, valljuk be: mind használtuk már sima zenelejátszóként. Főként azért, mert az oldalon szinte minden zene és dal megtalálható, még olyanok is, amik egyes szolgáltatásokban nem elérhetők. Legalábbis a 90-es évek Hupikék Törpikék dalai tuti csak Youtube-on vannak fent.

Mind találkoztunk már azzal a problémával is, amikor egész nap az agyunkban ragad egy dal, mert valahol hallottuk vagy csak beugrott valamiért. Ugye milyen bosszantó, hogy nem tudni a címét? A Google kereső néha segít ebben, ugyanis szerencsére néhány egyszerű szó beírása után kidobja az adott dalt: leginkább a Youtube-ról.

A Youtube viszont egy olyan funkciót tesztel, amivel csak eldúdoljuk a dalt, és a rendszer kikeresi nekünk.

Dúdolgass a Youtube-on

A Google hivatalos leírása szerint augusztus 22-én indul a tesztelés az Androidos Youtube alkalmazásban. Ennek lényege, hogy a hangalapú keresés során elég csak eldúdolnunk egy adott dalt, és felismeri. Nem kellenek tehát többé konkrét szavak, vagy a háttérben valahol hallható zene hozzá. Csak dúdolgatás. Ha minden igaz, a kereső már három másodperc dúdolás után is képes felismerni az adott dallamot. Amennyiben sikerül, már ki is dobja nekünk az adott dalt a videók közt.

A funkció nem csak mikrofonnal működik majd, hanem fel is lehet tölteni egy korábbi dúdolgatást, és azzal keresgélni. Persze a rendszer nem újdonság, hiszen a Google Assistant, sőt a Shazam és a SoundCloud is régóta támogatja. A Youtube viszont eddig kimaradt a szórásból, ám a teszt jelentheti azt, hogy hamarosan mégis megkapjuk. Reméljük, sikeres lesz a teszt.

Közben egyébként a YT mindent megtesz annak érdekében is, hogy előfizessünk a Premium szolgáltatásra. Ez többek között azzal érik el, hogy egyre nehezebben lesz áthidalható a reklámok megnézése. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan tényleg búcsút kell intenünk a reklámblokkolóknak is, ugyanis egyáltalán nem nézhetünk majd Youtube-ot, ha be lesz kapcsolva.

Ezt láttad már?

Nem kell a Windows 11? – Akkor ezt a komoly újítást sem kapod meg

×