Megfelelő marketing nélkül bizony halálra ítélték a termékeket.

Kétségtelen, hogy manapság kikerülhetetlen részei a háztartásnak a számítógépek, azok kiegészítői, komponensei. Nem mindig volt ez azonban így, volt idő, amikor csak kőkemény marketingmunkával lehetett rásózni a gazdag vásárlókra a termékeket. Nem nehéz kitalálni, hogy nem mindig találtak be az érdekes PC vagy PC alkatrész elnevezések a potenciális tulajdonsoknál. A DigitalTrends csapata fel is kutatta az utóbbi évtizedek 10 leggázabb próbálkozását, melyek ilyen-olyan okból kudarcot vallottak a bemutatásuk után.

Nézzük is a 10 leggázabb kütyü elnevezést!

Texas Instruments TI-99/4

A Texas Instrument 1930-ban alapított cég, hazánkban leginkább a számológépek révén ismerhetjük a nevüket. Próbáltak betörni a PC iparra is, ám hamar kudarcot vallottak. Egyszerűen nem értettek a marketinghez, melyen a gép teljesen „száraz” elnevezése sem segített.

Chumby

A ló másik oldalára sem érdemes átesnünk. A meglehetősen gyerekes és bugyuta nevet viselő Chumby-nak azonban nem csak az elnevezéssel voltak gondjai. Hibásan működő érintőképernyő, lassú operációs rendszer és maga a fura kialakítás sem terelte a sikerhez vezető úthoz.

NZXT Panzerbox

Az NZXT a mai napig ismert és népszerű márka. 2009-ben megpróbálkoztak egy Panzerbox névre hallgató PC ház kiadásával. Sok, főleg nemzetközi felhasználót azonban eltántorított a Panzer (Tank) kifejezés. A teszterek imádták a terméket, de úgy tűnik, hogy megfelelő marketing és elnevezés nélkül tényleg nem érdemes terméket dobnunk a piacra, legyen akármilyen jó.

G.Skill Ripjaws RAM

A PC-s RAM szegmens különösen komikus névvel ajándékozta meg a vásárlókat. RipjawsX, Sniper, HyperX, Xtreem, elég csak néhányra gondolnunk. A Ripjaws kifejezésről sokkal inkább egy gagyi, ZS-kategóriás cápás vagy épp kannibálos film ugorhatna be az embernek. Ráadásul egy Ben 10 karakterrel is osztozni kell a néven. Ennek ellenére továbbra is megtalálhatjuk őket a piacon.

HP Envy

A MacBook 2006-os megjelenése után bizony a Windows operációs rendszer futtató gépek gyártói is igyekeztek prémium termékeket a piacra dobni. A HP az „Envy” (Irigység) nevet találta ki a prémium szegmensbe célzott eszközei kapcsán. Itt nem is a névválasztással voltak igazán problémák, hiszen az Envy még jól is hangzik. Ezúttal maga a termék gyatra minősége és a gyarapodó hibajelenségek száma ítélte halálra az elnevezést. Ezen sajnos nem volt mit irigyelni.

Thermaltake Spedo

A Thermaltake is régi motorosnak számít, mégis tudnak hibázni. A Spedo elnevezés több oldalról is problémás lehet, miközben a gépházzal magával itt sem voltak nagy bajok.

Mattel Barbie PC / Hot Wheels PC

1999-ben a szakemberek jónak látták ötvözni a népszerű játékokat az éppen berobbanó PC piaccal. A valóságban azonban a gép alkatrészei a kor alsó kategóriáját képviselték, miközben a küllem és az árcédula jóval izmosabb teljesítményt kívánt volna.

Bigfoot Killer Network Interface Card

A dedikált hálókártya manapság is rétegtermék, régebben sem volt ez másképp. Ebben a szegmensben azonban nem hangzanak jól a Bigfoot (Nagylábú, Jeti) Killerhez hasonló, bugyuta nevek, hiszen általában is csak hozzáértők vásárolják ezeket. Nem árulunk el nagy titkot, hogy ebben az esetben sem működött.

CyberPower Zeus Hercules

A Cyberpower rengeteg elcsépelt fantázianevet elhasznált már az utóbbi időben. Fangbook Evo, Power Mega III, Pro Gamer FTW. Nem is olyan régen pedig gyorsan felcsapták a Wikipédia görög mitológiával kapcsolatos bejegyzését, majd kiválasztottak két véletlenszerű nevet. Így született meg a Zeus Hercules.

Minden olyan számítógép, amit valós személy után neveztek el

Rengeteg óriáscég próbálkozott ezzel, elég csak az Apple Lisa-jára, a Coleco Adam-jére vagy épp a 3com Audrey-jára gondolnunk. Egyszerűen bukásra vannak ítélve ezek a számítógépek, akármennyire is megelőzték volna a korukat. Nem véletlen, hogy azóta nem is próbálkoztak sokan ilyen elnevezésekkel.

A YouTube is tovább bővül:

5 nagyszerű új funkcióval bővül a YouTube – de nem mindenki használhatja őket

 

×