A Google öt üdvüzülendő új/továbbfejlesztett funkcióval örvendezteti meg a YouTube felhasználókat – de nem mindenki vigadhat.

Hiába a YouTube a világ legelterjedtebb és legnépszerűbb videómegosztója, a Google nem dől hátra kényelmesen a piacvezetői foteljában, és folyamatosan építi-szépíti az alapvetően ingyenes platformot. Ugyanakkor egy ideje már arra törekednek, hogy a YouTube fizetős prémium szolgálatását tegyék a lehető legkívánatosabbá a felhasználók körében, így a legtöbb újdonságot általában a Premium-előfizetők kapják.

Ez továbbra is így lesz, így a héten bejelentett extra funkcióknak is elsősorban a fizetős youtube-ozók örülhetnek.

Az egyik ilyen újdonság a függőben lévő videók lejátszási várólistába listába való rendezése, amire ugyan eddig is volt lehetőség PC-n, de az új funkcióval sokkal gördülékenyebb és egyszerűbb a használata – videónézés közben, bármilyen eszközön. Ez csak egyetlen kattintást – mobilon bökést igényel a művelet, és máris sorba állítottuk a megnézésre szánt videókat. Ezeket azonnal sorrendbe is tudjuk rendezni, ami azért is jó, mert a listázott videók automatikusan elindulnak, ha véget ért az előző.

queue

Kép: YouTube

Egy másik újdonság is már egy meglévő funkcióra épül – pontosabban javítja annak működését. Ha elindítunk egy videót egy eszközön – legyen az TV, mobil vagy számítógép, de valamiért abba kell hagynunk, akkor mostantól másodpercre pontosan onnan folytathatjuk a megtekintést egy másik kütyün, ahol tartottunk. Ez ugye eddig is létezett, de a YouTube szerint sokkal jobban és pontosabban fog működni, mint korábban. Külön jó hír, hogy ez a funkció iOS-ről Androidra, vagy PC-re térve, és vica versa is működik.

Mindezen túl a tavaly tesztfázisba érő intelligens letöltéses funkció is továbbfejlődik. Mostantól (ha aktív) Wi-Fi-re csatlakozva automatikusan a könyvtárba teszi az ajánlott videókat, melyeket így internetkapcsolat nélkül is meg lehet nézni.

Továbbá a Live Sharing is elérhetővé válik a Premium-tagoknak, amivel a felhasználók mindenféle Google Meet csevegéshez tudnak csatlakozni. Ezzel a funkcióval több felhasználó közösen tud egyidőben videót nézni. A Live Sharing eddig csak az Androidosok számára volt opció, mostantól viszont már iOS-en is lehet használni. Érdekesség, hogy ilyen közös online videónézést csak az előfizetők indíthatnak, az ingyenes tagok is csatlakozhatnak hozzá, ha kapnak egy meghívót.

Az egyik legjelentősebb újdonság azonban az 1080p felbontású videókat érinti.

A következő hetekben bevezetésre kerül a február óta tesztelt 1080p HD videóminőség továbbfejlesztett bitrátájú változata, ami a megszokotthoz képest megnövelt bitrátát használ. Ezzel az 1080p-s videóknak sokkal tisztább, minőségibb lesz a képe, amit főleg sport és videojátékos (gyorsan váltakozó) tartalmakban fogunk a leginkább észrevenni.

Ezt előbb az iOS tulajok kapják meg elsőként, míg PC-n tovább tesztelik, rövid úton viszont minden platformon és eszközön elérhetővé válik. De természetesen csak a Premium-előfizetők számára, az ingyenesek továbbra is az alap 1080p-s minőséget fogják kapni.

Ezek az újdonságok tehát mától fokozatosan válnak elérhetővé az érintett fizetős felhasználók számára.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ég a ház a Twitchnél – Mostantól szabadon mehet a szoftpornó a platformon?

 

×