Talán még a Monty Python sem írhatott volna szürreálisabb forgatókönyvet annál, ami épp a Fntastic fejlesztőcsapata körül történik.

Ha épp semmit nem mond neked az a név, hogy Fntastic, nyugi, nincsen baj és nem is te vagy a hibás. Az orosz, főleg játékfejlesztéssel foglalkozó stúdió bár 2012 óta létezik, játékot csak elvétve adtak ki a kezeik közül, és azok is inkább csak erős közepesek lettek.

Ezért is volt olyan furcsa, hogy a legnagyobb semmiből villantottak egy AAA költségvetésű és színvonalúnak látszó játékot, a The Day Before-t, ami elvileg a The Division és a DayZ valamiféle szerelemgyereke akar lenni. A programot némi csinnadratta közepette 2021. legelején mutatták be, nem is akárhogyan: az előzetesben olyan játékmenetet, grafikát és effekteket prezentáltak, amire mindenki azonnal felkapta a fejét.

De a csapat nem elégedett meg a figyelemmel, ezért mindenre rálicitálva külön kiemelték, hogy MINDEN, amit láttunk, az valódi felvétel volt egyenesen a játékból. Sőt, a munkálatokkal is olyan jól haladnak, hogy még 2021-ben, az év végén meg is jelenhet. 2023-ban azért nem olyan nagy kunszt kitalálni, hogy ez még mindig nem történt meg. Előbb 2022-re halasztották a The Day Before-t, majd most, egy kellően Monty Pythonon fordulattal 2023. márciusára, aztán egy még nagyobb fordulattal novemberre odázták a megjelenést.

Furcsa mód, az első késést még nem érezték úgy, hogy magyarázniuk kellene, míg a második halasztást arra fogták, hogy Unreal Engine 4-ről az UE5-re váltanak, amihez kell némi idő. Nos, ők tudják, ha kell a plusz fejlesztés, akkor kell, csak arra nem számítottunk, hogy ezután bedobnak egy „kutya megette a házimat” szintű kifogást. Aztán ne gondolja rólam senki, hogy most sértődöttségből írom ezeket, mert vártam a játékot. Nem, engem ez a program teljesen hidegen hagy, csupán nem szeretem, ha több millió embert hülyére vesznek.

Szóval a The Day Before azért késik, mert a minimum 10 éves játékipari tapasztalattal rendelkező fejlesztők elmondásuk szerint elfelejtették levédetni a „The Day Before” címet, amit időközben megtett helyettük valaki más.

Legalábbis most épp erre fogják azt, hogy a játék miért érkezik 2 évvel az eredetileg kitűzött dátumnál később. Hihetőnek hihető, csak nem reális. Egy másik érdekesség, aminek a játékipar furcsa működése miatt elsőre nem sokan tulajdonítottak jelentőséget, hogy az Fntastic második The Day Before prezentációja után egyre több hasonlóságokat fedeztek fel más címek között.

A betűtípust és a feliratozást például egy az egyben a The Last of Us-tól nyúlták, de több jelenet is felsejlett a rutinosabbak számára, melyeket más játékokban láthattak. Mármint egy az egyben. Egymás mellé téve alig lehetne megkülönböztetni őket:

Szóval van némi alapja annak, ha valaki mer valami sunyiságot felfedezni a dologban – mondjuk azt, hogy egy átverés az egész.

Persze most mondhatnánk azt, hogy a játékiparban bevet szokás a lopás, ha pedig a The Day Before ettől jobb lesz, akkor nyúljanak csak nyugodtan. Nos, az rendben is volna, ha ötleteket vennének át, de itt komplett jelenetek és beállítások 1:1 lemásolásáról van szó, ami sokkal inkább plágium. A felhasznált és eddig kiszúrt stock fotókról illetve ingyenesen felhasználható Unreal Engine-es assetekről már nem is beszélve.

A Fntastic helyzetét az sem könnyítette meg, amikor 2022 júniusának végén megpróbáltak munkaerőt toborozni. Az álláshirdetésben egy olyan személyt keresnek, akik nagyon lelkes, szeretne dolgozni a játékiparban, bírja a strapát – de fizetést mindezért nem kérne. Nem, nem hülyéskedek, tényleg úgy rakták fel a hirdetést, hogy benne volt: egy fityinget sem fizetnek az elvégzett munkáért, de nagyon szívesen leigazolják azt, ha esetlen iskolás lenne az illető, na meg határtalan jófejségből még egy letöltőkódot is mellékelnek hozzá.

Külön érdekesség, hogy a The Day Before-t soha egyetlen fókusztesztelő sem látta még, nem hogy a gamersajtó egyik munkatársa. Soha senki nem látta ezt a játékot menet közben. Ez azért is lehet furcsa, mert egy többjátékos programnak készül, vagyis az nem árthat, ha néhány játékost bevonnak a fejlesztésbe, vagy néha zárt terhelésteszteket csinálnának, mint a Blizzard, biztos, ami biztos alapon, hogy minden működjön a megjelenésre.

Ezen a ponton már a Fntastic fejlesztői is érezték, hogy lépniük kell, ezért januárban bejelentették, hogy hamarosan újabb játékmenetet mutatnak be a The Day Before-ból. Nos, elég rosszul tették, ugyanis mint teljesen egyértelműen kiderült, minden korábbi ígéretük kamu volt. A játék közelében sincsen annak, amit két évvel korábban ígértek. Sem a látvány, sem pedig a játékmenet szempontjából.

Azt viszont sikerült bizonyítani, hogy valami csak létezik belőle.

Borzalmas, de legalább van valami. Az egész olyan, mint egy teljesen átlagos mobiljáték-reklám, ami előre renderelt jelenetekkel próbálja elhitetni a képernyőt bámuló potenciális áldozattal, hogy a játék jó lesz neki. Nem lesz. És valószínűleg a The Day Before sem. Azonban ahogyan ilyenkor lenni szokott, nagyon sokan rápörögtek a programra, elvégre az alapötlet nem lenne olyan rossz. Már-már annyira nem, hogy néha úgy tűnik, mintha valaki más már megcsinálta volt State of Decay címen.

Sok kritikussal ellentétben én nem állítom, hogy a The Day Before nincs és nem is lesz. Nem. Szerintem a The Day Before az évtized legnagyobb kamuja, a legnagyobb átverése, amiben még akkor is csalódnánk, ha csak a felét hinnénk el annak, amit a fejlesztői mondanak.

A játék egyszer talán tényleg megjelenik, elvégre a múltban is voltak létező játékai a Fntasticnak, és még az előrendeléseket sem indították el. Csupán maradandó traumát fog okozni azoknak, akik még a Cyberpunk 2077 után sem tudtak meg nem felülni a hype-vasútra. A különbség csupán az, hogy a CD Projekt Red egy sokszor bizonyított csapat, míg az orosz gárdától ezidáig jóformán az ég világon semmi értékelhetőt nem kaptunk még.

Álljon itt mementóként: én előre szóltam!

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 kultikus film, ami már sosem kap folytatást – pedig milliók örülnének neki

 

×