Persze nagyon tud fájni, amikor elkaszálnak egy sorozatot, amit épp néztünk, na de mi van azokkal a sikerfilmekkel, amik ordítanak a folytatásért, de mégsem kaptak sosem?

Mostanság sokan átkozzák a Netflix és az HBO nevét, amiért mintha egymással versenyezve kaszálják el a saját gyártású sorozataikat. Az ilyen döntéseket általában a nézettséggel szokták magyarázni, de ami nekik kevés, az valójában és számszerűsítve több millió nézőt jelent, akiket megfosztottak a lezárástól – na meg megkurtították őket egy csomó szabadidővel.

A sorozatra költött drága perceket ugyanis akár olyanra is fordíthatták volna, aminek a végén nem állnak majd csalódottan a képernyő előtt. Mert a kaszának a híre mindenképpen és mindenkinek egy nagy csalódás. Az ember ilyenkor azt gondolná, hogy a filmekkel sokkal jobban jár, hiszen azok legalább egy kerek történetet mesélnek el, igaz, ez a tézis is már csak ritkán állja meg a helyét. Nézzünk csak meg egy Marvel-mozit.

De már a Disney rémuralma előtt is bevett szokás volt, hogy elhintik a folytatást, nyitva hagynak szálakat, vagy még bátrabban le se zárják rendesen a film történetét, bízva abban, hogy a sikert látva a stúdió azonnal berendeli a következőt. Ez viszont még akkor sem olyan biztos, amikor a film maga jól sikerül, vagy nem, de imádja a közönség. És erre sajnos bőséggel akad példa, hoztam is belőle kapásból kilencet.

Az alábbi filmek ugyanis kivétel nélkül olyan alkotások, melyeket ma kultikus, néha legendás jelzőkkel szoktunk illetni, és míg némely filmförmedvény képes sorozattá fejlődni, nekik valamiért nem adatott meg ez a lehetőség. És valószínűleg már sosem fog.

1. Constantine, a démonvadász

Bár a 2005-ös Constantine egy csomó pontján eltért az alapjául szolgáló képregénytől, ezeket talán még a legnagyobb rajongók is hajlandóak voltak elnézni neki. Keanu Reeves főszereplésével készült démonölés egészen remekül sikerült, aminek plakátjára olyan neveket véshettek még fel, mint Rachel Weisz, Tilda Swinton, Djimon Hounsou és Peter Stormare.

Ugyan az elmúlt években egyre többen beszélnek egy esetleges feltámasztásról, aminek kimondottan még Reeves is tudna örülni, de ez aligha fog valaha is megtörténni. Egyrészt már a Warner nagy átalakulása előtt sem volt sok esély rá, lévén egy sorozattal rebootolták Constantine legendáját, a vállalat és a DC új vezetése pedig egyáltalán nem számol az azóta kissé megöregedett démonvadásszal.

2. Az ötödik elem

Az ötödik elem kétség kívül Bruce Willis karrierjének csúcspontja volt, valahol itt kezdődött a nagy lejtő. Az 1998-as máig kultikus sci-fi-ig már túl volt három Die Hard-filmen, egy Ponyvaregényen, a 12 majmon, na meg az Utolsó cserkészen, mindezt pedig Luc Bessonnal közösen koronázták meg ebben a fantasztikus akció-vígjátékban.

Bár a történetet tulajdonképpen lezártnak is tekinthetjük, a film zseniális világépítése és fantasztikus, jól megírt karakterei miatt sokan máig reménykednek egy folytatásban. Ez azonban biztosan nem fog megvalósulni, legalábbis semmiképp sem úgy, ahogyan az a rajongók szeretnék, ugyanis Willis a súlyos betegsége miatt visszavonult a színészettől. Ettől persze még az univerzum kapuja nyitva áll, de a legendás akciószínész nélkül nehezen működne a dolog.

3. Dredd

A Sylvester Stallone-féle Dredd bíró olyan jól sikerült, hogy emlékszem nagyon nehezen tudtam magam rávenni a 2012-es Karl Urban főszereplésével készült rebootra. Pedig egyáltalán nem volt mitől félnem, a Dredd ugyanis még talán jobb is lett az elődjénél.

A borús jövőt felfestő akció sci-fi cselekménye lehet egy helyszínen, egyetlen épületben játszódott, de a világépítése, az atmoszférája valami egészen lehengerlő volt, azonnal beszippantotta a nézőt. Nem beszélve Urban egy picit túljátszott rögtönítélő és végrehajtó bírójáról, akit nem lehetett nem imádni, miközben rommá lő szinte minden élő és mozgó célpontot.

Minden adott a folytatáshoz, míg a The Boys-nak és a Star Treknek köszönhetően Urban is sokkal ismertebb lett, mint valaha vagy mint akkoriban volt, de sajnos az elmúlt 11 évben még csak bottal sem piszkálták Dredd bíró ikonikus sisakját.

4. Vaskabátok

Simon Pegg és Nick Frost, a két elválaszthatatlan jóbarát összes filmje közül talán a Vaskabátokat lehetett a leginkább imádni – és ennek csak az egyik oka a remek páros. A másik, hogy a kedvenc rendezőjük, a folytatásokat hírből sem ismerő Edgar Wright jegyezte az akció-vígjátékot, akit az olyan ikonikus alkotásairól ismerhetünk, mint a Haláli Hullák Hajnala, vagy a Scott Pilgrim a világ ellen.

Fontos különbség azonban, hogy míg Wight szinte az összes filmjét tisztesen lezárta, addig a Vaskabátok abszolút adja magát a visszatérésre, sőt, még annál is többre: akár egy filmes univerzummá is bővülhetne. De ne szaladjunk ennyire előre, először megköszönnénk a második részt is, ami 16 év távlatából biztosan csak egy kósza álom marad.

5. Van Helsing

2004 tájékén óriási divatja volt a sötét és komor szörnyképregény-adaptációknak. A Penge kivételes sikereket ért el, a Hellboy-t is imádták a nézők, és már javában készült a Constantine is, ami után nem sokkal befutott a Sin City is. Őrületesen véres, rémségekkel teli évek voltak ezek, amit a Van Helsing is próbált meglovagolni.

A szörnyvadász Van Helsing szerepére pedig nem mást sikerült megszerezni, mint az X-Men filmek egyik legnagyobb sztárját, a Rozsomákkal már bizonyított Hugh Jackmant, így szinte minden adott volt a sikerhez. Bár mindenféle rondaságot felvonultató mozi nem szerepelt rosszul a pénztáraknál, a kritikusok viszont nagyon nem szerették a zavaros, gyors és kaotikus történetét, sokat bírálták a szövegkönyvet és a furcsa animációkat.

Mégis, a Van Helsing valahogyan az idő folyamán kultfilmmé érett, aminek sokan máig reménykednek – ha nem is a folytatásában, de – egy Jackmannal történő rebootjában. A SYFY ugyan elkezdett valami ilyesmi sorozatot, legalábbis Van Helsing a címe, de rajongói körökben erről hangosan beszélni minimum veréssel jár.

6. District 9

Neill Blomkamp 2009-ben alig 30 éves volt, amikor megrendezte az első nagyjátékfilmjét, amelyhez foghatót előtte talán még sohasem láthattunk. A fiatal rendezőzseni filmje azzal a kérdéssel játszadozott el, hogy vajon mi történne akkor, ha egy idegen, földönkívüli fajjal teli űrhajó egyszer csak lerobbanna a bolygónkon. Az ufonauták bár rettentő csúnyák, de nem ártó szándékkal jöttek, csupán átutazóban voltak, és éppen csak meghaladják az ember technológiai szintjét, vagyis közvetlen veszélyt nem jelentenek.

Valószínűleg az történne, amit a District 9-ban láthatunk: nyomornegyedbe zárjuk őket, majd reménykedünk, hogy békén hagynak minket, és nem lépik át a kijelölt karanténzóna határát. Ezt a filmet akár most is be lehetne mutatni, olyan jól néz ki, illetve annyira aktuális az üzenete is, de minimum jól rezonál a jelenlegi migrációs válsággal és annak kezelésével.

A nem túl távoli jövőben játszódó cselekmény azért is üt nagyot, mert mindent ultrarealisztikus módon, néhol áldokumentarista stílusban próbál a szemünk elé tárni. Láthatjuk, hogyan élnek a nyomornegyeddé züllesztett telepekben az itt rekedt idegenek, keményen rámutat az emberi előítéletre és kegyetlenkedésre, mindezt egy olyan karakter szemén keresztül, aki eleinte igen szélsőségesen és elutasítóan állt az idegen fajhoz. Jól sejted, ez akár lehetne az Amerikai História X sci-fibe oltott spin-offja, és sokat nem is tévednél.

Blomkamp még csak megközelítőleg ért fel első mozijához, így reméljük, hogy 14 után néhanapján eszébe jut, hogy teljesen nyitva hagyta a kertkaput egy esetleges folytatás előtt.

7. Legenda vagyok

Richard Mateson regényén alapuló Legenda vagyok 2007 egyik legérdekesebb alkotása volt, ami a 28 nappal később, illetve a 28 héttel később világvége-zombis hangulatát próbálta átültetni egy olyan világba, ahol tulajdonképpen már egyetlen ember sem maradt életben. Mármint Smithen és a kutyáján kívül természetesen.

A film alapvetően jó kritikákat kapott, és jól is teljesített a pénztáraknál, a vágószobában viszont a premier előtt olyan döntést hoztak, ami miatt lehetetlen volna Smith-szel folytatni a történetet. Ugyebár Robert Neville a film végén feláldozza magát a két másik túlélőért, így a szörnyekkel együtt a laborban hagyja a fogát. Viszont nem ez lett volna az eredeti befejezése: Smith karaktere túlélte volna a horrorisztikus helyzetet, ezzel együtt jön rá egy nagyon fontos filmvégi csavarra is, ami megágyazott volna a második résznek.

Ezt viszont valószínűleg a drámai hatáskeltés miatt kivágták, majd lecserélték a hősi halálra. Az eredeti jelenetet azonban megtartották, és a lemezes kiadáson mint alternatív ending a közönségnek is megmutatták.

9. A Maszk

NEM! Nem vagyok hajlandó elfogadni a Maszk fia létezésének tényét! NEM és NEM! NINCS! Most, hogy ezt végre tisztáztuk, végre kiírhatom magamból, amit már nagyon rég terveztem.

A Maszk minden idők legjobb képregényadaptációja! Igen, a Pókember és a Batman-összesnél is sokkal jobb!

A filmvilág legnagyobb szégyene, hogy ennek a tökéletes és határtalanul vicces filmnek sosem született folytatása (NEM!). A Maszk annak idején nagyon népszerű volt, bár a hozzánk a rajzolt kalandok már nem jutottak el, az animációs mesét bizonyára csak keveseknek kell bemutatni. Mégis, valamiért mindenki Jim Carrey-vel köti össze a karaktert, ami azért sem meglepő, mert ez volt a színészlegenda egyik, ha nem a legjobb alakítása.

A gumiarcúnak is becézett Carrey igazán kitett magért, és mivel elsősorban felnőtteknek készült az adaptáció, nagyon vissza se kellett fognia magát (bizony, kisgyerekkel nem ajánlott megnézni!). Az animációk és a speciális trükkök teljesen túlzóak voltak, ezért hiába néznek ki ma már bitang szarul, tökéletesen illenek a Maszk komikumába. A poénokról meg ne is beszéljünk, mert nem telik el perc anélkül, hogy ne köpnék vissza valamit a múlt hétről. Ja, és azt mondtam már, hogy Cameron Diaz itt mutatkozott be a világnak, mint színésznő?

A maszk egy hihetetlen filmklasszikus, amivel még csúnyábban bántak el, mint ahogy ő tenné magával. Máig egy élvezhető, sőt, az idővel talán még jobbá is érett alkotás, ami ordít egy méltó, modern folytatásért. Ha másért nem, de legalább azért, hogy Carrey is át tudja adni a stafétát annak, aki méltó a misztikus fadarabra.

Te még tudsz olyan kultikus filmet, amit végül valamiért nem folytattak, de illene?

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 2000-es évek 10 legelvetemültebb mobilja, amiknek a létezéséről sem tudsz

 

×