A török-szír földrengések nyomán: ezek a game-ek mutatják be leghitelesebben, hogy mit élnek át azok, akik túl közel vannak az epicentrumhoz.

Törökország és Szíria rég nem látott veszteségeket szenved el, miután február 6-án hajnalban 7,8-as, délelőtt pedig egy újabb, 7,7-es erősségű földrengés rázta meg a két állam Földközi-tengerhez közelebb eső határvidékét. A katasztrófa legalább 1.500 emberéletet követelt, és az áldozatok száma egyre nő.

Forrás: Granzella Inc.

Te mit tennél hasonló helyzetben? Hogyan mentenéd, ami menthető? Van-e olyan videojáték, ami a természeti katasztrófa utáni túlélésre tanít?

A harmadik kérdésre a válasz: igen, több is. Ezek segítségével néhány olyan teendő, elővigyázatosság, praktika és lehetőség kerül elő, amire talán nem is gondoltál. Nem katasztrófaturizmus, hanem a rideg valóság, ami videojátékok formájában elevenedik meg. Mutatjuk melyek segíthetnek túlélni.

Disaster Report sorozat

A Japánban játszódó, kifejezetten földrengéssel foglalkozó videojátékok első darabja 2002-ben látott napvilágot, PlayStation 2-re. A game lényege az, hogy korlátozott mennyiségű erőforrás birtokában kell túlélned egy kataklizmák sújtotta városban, ami a szigetországban – lévén törésvonalak húzódnak mellette és alatta – sajnos elég ismerős helyzet.

 

A földrengés és cunami következtében összedőlt város romjai között túlélőkön is segíthetsz, miközben megtanulod, hogy mi a teendő, ha biztonságban akarod tudni magad és azokat a sorstársaidat is, akikkel összesodor a szükség. Ehhez egyrészt gyűjtögetned kell, másrészt craftolni is hasznos eszközöket, valamint elsajátítani bizonyos készségeket. Egy korábban megjelent, ezt a játéksorozatot is tárgyaló diplomamunkában éppen utóbbit nevezik a Disaster Report game-ek egyik legnagyobb erényének: játszva lehet megtanulni egy sor életmentő praktikát. Aztán sose legyen rájuk szükség! Itt egy ingyenes demo a legújabb részhez.

Earthquake escape

Nem az a fajta játék, amit tömegek fognak letölteni a Steam-ről, mivel valamiért döbbenetesen drágán, 170 euróért adják a webáruházban. Ennyiért sajnos nagyon limitált közönséghez juthat el (vagy más módon szerzed be…), viszont annál hasznosabb tanulnivalókat tartalmaz, kifejezetten földrengés esetére.

Az egyszerű, játékos grafika ellenére rém hasznos darabról van szó, hiszen azt ismerteti, hogy hogyan tudsz minál hamarabb biztonságos helyre húzódni egy épület belsejében. Mint ismert, az ingatlanokban tartózkodókra gyakran veszélyesebb a többi ember, mint maga a földrengés, hiszen a pánik következtében simán kárt tehetnek egymásban. Ezen felül az is kiderül, mi a teendő a rengés miatt veszélyessé váló tárgyak és berendezések közelében. A főhősünk egy éppen rosszkor egyedül maradt gyerek a családi fészekben. A kihívások 11 másodpercig tartanak, mert

ha ennél többet töprengsz, valószínűleg véged van.

Earthquake Simulator VR

Ez a már sokkal barátságosabb áron, mindössze három euróért kapható game szintén elérhető a Steamen. 2017-ben adta ki a kifejezetten oktatójátékokkal is foglalkozó Lindero Edutainment. A játszhatóság az alacsony ár ellenére eléggé korlátozott, hiszen direkt HTC Vive-ra készült.

 

A virtuális valóságban nem csak a földrengést magát, hanem az annak következtében kitört lakástüzet is kezelni kell valahogy, de ha okosan és figyelmesen játszod, megtanulhatod belőle az életmentő teendőket. A Steam az egész család számára fontos, immerzív környezetbe helyezett oktató játéknak nevezi. Tanulj tényleg fontos, teljesen valós túlélési technikákat a virtuális térben: rakj össze vészhelyzeti elsősegélycsomagot, tapasztald meg, hogyan reagálnak a tárgyak a földrengésre, ismerd meg az otthonod tűzveszélyességét és azt, hogy hogyan kezeld, ha kigyullad valami!

Cascadia 9.0

A felsoroltak között talán ez a legfrissebb és talán a leghasznosabb, hiszen a portlandi Lewis & Clark College kutatói készítették, a tavalyi Nemzetközi ShakeOut Napra (október 20.), amivel épp’ a földrengésekkel kapcsolatos teendőkre hívják fel a közvélemény figyelmét, minden egyes évben. Az egyetem azért vágott bele az egyszerű immerzív, mégis elképesztően hatásos játék fejlesztésébe, mert nem volt elégedett az USA észak-nyugati régióinak felkészültségével, így „nem hagyományos” alternatívát keresett az emberek edukációjára.

 

A megszokott kommunikációs csatornák felsülése miatt készült oktatójáték főleg a fiatal felnőtteket célozza meg, azzal az igénnyel, hogy hatékonyabban készítse fel őket a földrengéssel kapcsolatos teendőkre. Liz Safran professzor és csapata azt szerette volna, hogy

a fontos üzenetek játékos formában jussanak el a társadalom tradicionális médiumokkal egyre nehezebben elérhető rétegeihez.

A játkosunk egy földrengésben összedőlt város romjai között keresi a kutyáját, Tsu-t (a „cunami” rövidítése), aki még idejekorán kimenekült az épületből, viszont a káoszban nyoma veszett. Az utazás tele van kihívásokkal: tisztítatlan víz, utórengések, gázszivárgások és egy sor más probléma jön szembe, amit egytől egyig meg kell oldani. Egyetemi, oktató célú projekt – ennek megfelelően ingyen, online játékként tették közzé.

Hamarosan sorozat formájában is életre kel az apokalipszis:

Hátborzongató hasonlóság: megjöttek az első fotók a Fallout sorozat helyszínéről

 

×