Az Európai Unió és az Apple egyre vadabb szabályozási háborúja oda vezetett, hogy a gyártó AI-funkciókat tagad meg, de jó eséllyel nem örökre.

Gábor János

2024.06.22. – Az Apple bejelentette, hogy 2024-ben nem fogja elérhetővé tenni három újonnan bejelentett funkcióját, köztük a zászlóshajónak számító „Apple Intelligence” AI terméket az Európai Unióban – osztotta meg többek között a The Guardian. Ennek oka persze a két fél között kibékíthetetlen ellentéteket eredményező digitális piacokról szóló törvény (DMA) trösztellenes szabályozása. Az Apple közleményének lényege, hogy

az Apple Intelligence, az iPhone Mirroring és a SharePlay képernyőmegosztó termékének fejlesztései nem lesznek elérhetőek az EU-ban.

A vállalat kissé ködös megfogalmazása szerint a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetik őket, hogy olyan módon adják fel termékeik integritását, ami „veszélyezteti a felhasználók adatbiztonságát és magánéletét”.

Így ment rá az Apple-re a DMA

Mint ismert, az EU 2023-ban fogadta el a DMA-t, amit az a felismerés ösztönzött, hogy néhány nagy technológiai vállalat, köztük az Amazon, az Apple, az Alphabet, a Meta, a Microsoft vagy a ByteDance „kapuőrként” viselkedik a platformjain és akadályozza kisebb cégek versenyképességét. A DMA éppen ezért megköveteli, hogy az alapvető funkciók különböző eszközök és ökoszisztémák között is működjenek, ami az Apple-nek nagyon nincs ínyére. Ez nem véletlen és az EU-t sem kellett volna, hogy meglepje: a gyártó termékeinek talán legnagyobb erőssége pont a betonstabil szoftveres háttér, amit minél zártabban működtetnek, annál megbízhatóbb és biztonságosabb. De az is tény, hogy ilyen módon piaci egyensúlyok borulnak fel. Szóval nem egyszerű okosnak lenni ebben a helyzetben. Az interoperabilitási követelmények elsősorban az iPhone-okra és iPadekre vonatkoznak, de a DMA érinti a Maceket is, mivel az iPhone Mirroring lehetővé teszi az iPhone képernyőjének megjelenítését a Mac képernyőjén.

Nem végleges, tárgyalnának

Az Apple Intelligence termék elvesztése csalódást okozhat az európai fogyasztóknak, hiszen rendkívül hasznosnak tűnik azzal, hogy képes baráti vagy hivatalos stílusban újraírni leveleket és üzeneteket, egyedi emojikat (Genmoji) hoz létre, kereséseket hajt végre az iPhone üzenetei között, összefoglal és átír telefonhívásban elhangzottakat, valamint prioritási értesítéseket jelenít meg. Vagyis elég király. Ráadásul az Apple bejelentette egy OpenAI-val való partnerséget is, ami miatt hiába cirkuszol Elon Musk: ütemterve szerint további modelleket adnak majd hozzá a platformhoz, ezáltal az iPhone-okhoz.

A vállalat közölte: hajlandó együttműködni az Európai Unióval, „hogy olyan megoldást találjanak, ami lehetővé teszi a funkciók biztosítását az EU felhasználói számára is, anélkül, hogy veszélyeztetnék a biztonságukat”. Úgyhogy várunk. Reméljük elég okosak lesznek a cég és az államszövetség fejesei is, hogy kitaláljanak valamit és ne a felhasználókon csattanjon az ostor.

Ezt se hagyd ki:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×