Alaposan kiborította a SpaceX és az X tulaját az iPhone-okra hamarosan érkező AI. Így tiltaná ki az Apple termékeket a cégei telephelyeiről.

Gábor János

2024.06.11. – Elon Musk, a Tesla, a SpaceX, az xAI és az X igazgatója durván kikelt magából a saját közösségi média oldalán és azt írta: az Apple termékeit – ha minden így marad – kénytelen lesz egy az egyben kitiltani a cégei irodáiból és telephelyeiről. Az üzletember az iPhone-gyártó mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásai miatt rágott be, és rögtön tweetelt pár combosat az Apple minapi bemutató rendezvénye után, amelyen lényegében hivatalossá vált, hogyan költözik rá az OpenAI mesterséges intelligenciája a telefonokra.

„Ha az Apple integrálja az OpenAI-t az operációs rendszerébe, akkor az Apple-eszközöket betiltom a cégeimnél. Ugyanis elfogadhatatlanul megsértik a biztonságot”

háborgott Musk. A Tesla-vezér kirohanásának oka nyilvánvalóan az, hogy az Apple az OpenAI GPT-jét használja a mesterséges intelligencia fejlesztéseihez, ami szerinte fenyegetést jelent a vállalatai számára.

Musk azt tervezi, hogy nem csak a dolgozóinak tiltja meg az iPhone-ok használatát, hanem a gyáraiba érkező látogatóknak is. Utóbbiaknak a beléptetéskor kell majd leadni az iPhone-okat és iPadokat, amelyeket aztán Faraday kalitkába helyeznek a gyárlátogatás végéig. Ilyesmire persze csak akkor vetemedik, ha az Apple nem változtat a mesterséges intelligencia-megoldásán.

De miért baj, ha iPhone kerül Musk gyáraiba

Az, hogy Elon kiborult, csak elsőre tűnik abszurdnak. Jobban meggondolva nem csoda, hogy ilyen lépésre készül, hiszen az OpenAI GPT-je bizony tanulhat a dolgozói, sőt, akár a látogatók beszélgetéséből. Előbbiek viselkedését folyamatosan figyelheti az okostelefonon, míg utóbbiak a gyárlátogatás alatt mondhatnak tollba fontos információkat a zsebükben hallgatódzó AI-nak. A készülékeken tárolt vagy azokról továbbított adatokból pedig tényleg, akár üzleti titkok is kiszivároghatnak.

„Nyilvánvalóan abszurd, hogy az Apple ne lenne elég okos saját AI készítéséhez, mégis valamiért képesek azt bizonygatni, hogy az OpenAI megvédi a biztonságodat és magánéletedet. Az Apple-nek fogalma sincs róla, hogy valójában mi történik azután, hogy átadja az adataidat az OpenAI-nak. Eladnak téged, szőröstül-bőröstül” – magyarázza Musk egy újabb ide vágó tweetben.

Ezt is olvasd el:

Tetszik az új Godzilla mozi? Íme még 7 szörnyfilm, ami van olyan jó

×