Újabb hülyeség terjed a TikTokon, ami nem lenne baj, ha nem hinnék el ezt is túl sokan. Ezúttal a nyugodt alvás került célkeresztbe.

Gábor János

2024.06.12. – A TikTok jó ideje különböző egészségtrendek csodásan virágzó táptalaja, de őrületes baromságok is szárba szökkenek, hogy aztán rohadt gyümölcsöt hiszékeny felhasználók szüreteljék le. A legújabb jó tanács, amit túl sokan elhisznek az, hogy jobban alszol, ha leragasztod a szád.

A szájtapaszolás elmélete szerint, ha éjszaka zárva tartod a szád, akkor kevesebbet horkolsz, jobban alszol és frissebb lesz, mind a leheleted, mind pedig az elméd.

Ami sokkoló az az, hogy a kiemelt mondat igaz, hiszen, mint minden hülye egészségtrendnek, ennek is megvan a valósádmagja, csakhogy amiről beszél, az az alvási apnoe. Ez a kóros horkolással járó betegség hosszú távon millió egészségügyi panaszt okoz: szív- és érrendszeri, neruális problémákat, folytonos fáradtságot, érzékenységet mindenféle betegségre, állandó levertséget stb. Lassan ölő rohadék. Amit viszont túl sok dolog okozhat ahhoz, hogy a becsukva tartott száj megoldást jelentsen. Sőt, egy erős ragtapasz felhelyezése kifejezetten veszélyes lehet a mélyen alvó emberre.

Fontos: minden apnoes horkol, de nem minden horkoló apnoes, hiszen utóbbiak alkalmanként horkolnak, ami nem jelez akut problémát.

Amiről a szájtapaszos TikTok videók nem beszélnek az az, hogy a fennálló apnoenak – ami kóros horkolásban nyilvánul meg – két fő típusa van: az obstruktív (OSA) és a centrális. Az obstruktív akkor fordul elő, amikor a légutak izmai elzárják a garatot, fizikailag blokkolva ezzel a légzést, míg a centrális esetében az agy nem küld jelet a légzésre (nem mellesleg van egy harmadik, vegyes forma is, ami mindkét jellemzővel bír). A szájtapaszolás csak az előbbi típusú apnoeval szemben nyújthat segítséget (TALÁN), de az utóbbira és a vegyesre nem.

A horkoló beteg orvosi vizsgálat nélkül nem tudhatja melyikben szenved!

Önmagában a zárt száj nem biztos, hogy segít

Ismert tény, hogy az OSA-val küzdő emberek gyakran lélegeznek szájon át, hogy kompenzálják az orrban lévő szűk vagy blokkolt felső légutakat. Sajnos, a szájon át történő légzés ronthatja az OSA-t, mivel tovább szűkíti a légutakat (a nyelv hátracsúszhat és elzárhatja a légutat). Ez csökkentheti az oxigénbevitelünket, ami rosszabb alváshoz és szájszárazsághoz vezethet, elősegítve a rossz leheletért és ínybetegségekért felelős baktériumok elszaporodását. Ja, és fontos rövidtávú probléma, ha nem egyedül, hanem a pároddal alszol…

Forrás: Freepik

A szájtapaszolás logikája az, hogy orron keresztüli légzésre kényszeríti az embert, ami elméletileg segít az összes fent említett probléma megszüntetésében. A száj alvás közbeni zárva tartására kaphatóak speciális termékek, amelyeket kifejezetten erre a panaszra gyártottak, de sokan otthoni ragasztószalagot használnak. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a szájtapaszolás valóban működhet – hangsúlyozza a Gizmodo. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a „porózus szájfoltokat” használó emberek kevesebb horkolást és alvási apnoe epizódot tapasztaltak, míg egy évekkel későbbi kutatás szerint az enyhe OSÁ-val küzdők 65 százaléka jelentős javulást észlelt a szájtapaszolás után.

Ez a baj az új TikTok trenddel

A fő probléma az, hogy nagyon kevés tanulmány foglalkozik a témával, és azok is kicsi mintával dolgoznak. Az utóbbi, 2022-es tanulmányhoz például mindössze 20 önkéntest vizsgáltak meg. Ez semmi. Ráadásul a szájtapaszolás néhány ember számára több gondot okozhat, mint amennyit segít. A 2015-ös vizsgálat szerint a résztvevők egyharmada rosszabb apnoe tüneteket tapasztalt szájtapaszolás közben. Más kutatások szerint egyes emberek megpróbálnak szájukon át kilélegezni a tapasz alatt (ezt nevezik szájpuffogtatásnak), ami súlyosabb OSÁ-val hozható összefüggésbe. Az alvás- és egészségügyi szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a gyakorlat veszélyes lehet azok számára, akiknek az orrlégzési képességük jelentősen károsodott!

Az alvási apnoe potenciálisan súlyos egészségügyi probléma, ami rontja az emberek alvását és növeli az egészségügyi problémák lehetőségét, például a szívbetegségek kockázatát. Mivel sokan nem veszik komolyan a horkolás problémáját, nem is kérnek orvosi segítséget, így az alvási apnoe esetek akár 85 százaléka diagnosztizálatlan marad. Tehát, bár a szájtapaszolás jó ötletnek tűnhet, ha alvásproblémákkal vagy horkolással küzdesz, érdemesebb először orvoshoz fordulni (az erre szakosodott, eredetileg gyakran neurológus dokik a szomnológusok), hogy bizonyítottan hatékony megoldást keress! Ismert példa a közelmúltból Radics Petié, aki tavaly tűnt el hosszabb időre az apnoeja miatt.

Ezt is olvasd el:

A végjáték miatt felejthetetlen filmek: itt a 10 legsokkolóbb finálé

×