Phil Spencer a korábbi kijelentéseivel ellentétben tulajdonképpen bejelentette, hogy nem nagyon lesznek már Xbox-exkluzív/konzolexkluzív játékok.


Bódi Dániel

2024.06.11. – A die hard Xbox-fanok nyilván szívből rühellik azt a hirtelen felvett multiplatformos irányt, amit Phil Spencer és csapata kijelölt a saját gyártású játékok elé, pedig igazán várható volt, miután rekord pénzmennyiséget szórtak ki olyan mega-giga kiadókra, mint a Bethesda és az Activision Blizzard + King.

Aligha elvárható például, hogy a Call of Duty soha többé ne jelenjen meg PlayStationre, vagy megfosszák a rivális platform játékosait minden idők legikonikusabb szerepjáték-sorozatának újabb részétől, a The Elder Scrolls VI-tól, ha a korábbi részek elérhetők voltak ott is. Persze a kiakadás tárgyát inkább az örökös, system sellernek tartott Xbox-exkluzívok PS-megjelenése jelenti, ami azért is különös, mert ezidáig egy sem érkezett belőlük a Sony masinájára.

Persze, a Hi-Fi Rush, a Pentiment, a Sea of Thieves és a Grounded multiplatformosodása után felröppentek a pletykák, miszerint az Xbox vezetősége már a legeslegnagyobb címeit is kiadná PlayStationre (és Nintendóra), de mindezidáig ez csak egy erős sejtés, semmint bármilyen hivatalos forrásból származó megbízható infó. Most viszont úgy tűnik, hogy a Bethesda – Activision Blizzard páros megtette hatását, és Spencerék hamarosan valóban bemondanák az all in-t, amivel voltaképp teljesen kiradíroznák a gamer fogalomtárból az Xbox-exkluzív és az Xbox-konzolexkluzív kifejezéseket.

A nagy Xbox-vezér ugyanis a Summer Game Fest harmadik napjára időzített meglehetősen fantasztikusra sikerült Xbox Games Showcase játékbemutató után leült egy kis beszélgetésre az amerikai IGN-nel, amely során tisztán és jól érthetően mondott ellent a néhány hónappal ezelőtti önmagának. A fenti négy multiplatformmá váló cím margóján ugyanis még februárban szögezte le Spencer, hogy csak ezeket a játékokat adják ki más konzolokra is, az Xbox exkluzív stratégiája viszont nem fog megváltozni. Ez volt akkor. Most meg:

„Több játékunkat fogjátok látni több platformon, és mi ezt csak előnyösnek látjuk a franchise-ok számára, amelyeket építünk.”

 

Ezek a szavak mind Phil Spencer szájából jöttek ki, melyek félreérthetetlenül az Xbox-exkluzivitások végét vetítik előre. Ezzel pedig abszolút nincs semmi baj, hiszen az Xboxnál évek óta tudatosan a szolgáltatás felé mozdulnak el, vagyis a Game Pass tagadhatatlan pénztárca- és játékosbarát előnyeivel próbálják meggyőzni a vásárlás előtt álló leendő konzoltulajdonosokat, semmint olyan exkluzív játékok ígéretével, amit jelenleg még a Sony sem tud tartani az ennek ellenére is szárnyaló PlayStation 5-tel.

Egyrészt, másrészt pedig a PS-re frissen kiadott játékok meglepően jól teljesítettek a PS Store-ban, ami túlságosan jövedelmező bevételi forrásnak bizonyult ahhoz, hogy csak úgy, az Xbox-konzolok rossz eladásai mellett veszni hagynának.

A játékosok játszhatnak rettentően olcsón kiváló saját gyártású játékokkal Xboxon már a megjelenésük napján, vagy megvehetik azokat jóval drágábban PS-en, vagy évekkel később akciósan. Ez lesz az ajánlat Spencer szerint, aki bár még csak belengette az Xbox-játékok multiplatformosodását, de ennek már az showcase-en is láthattuk az első fecskéit: az új Doom például azonnal megjelenik PS5-re is, de, ami még meglepőbb, hogy a Gears of War: E-Day leleplező előzetesének végén semmilyen platformmegjelölést nem láthattunk, ami arra utalhat, hogy nem csak Xboxra és PC-re jöhet.

Hogy a már meglévő játékok közül pontosan mik fognak PS-re (is) költözni, azt nyilván nem tudjuk még, de az Xbox konzolok eladásainak egyre drámaibb bezuhanását látva nem lennék meglepődve, ha azokat is legalább olyan hamar bejelentenék, mint amilyen gyorsan Spencer véleménye változott az elmúlt hónapokban.

Ezt is olvasd el:

30 (!!!) játékot villantott az Xbox, amiből 18 a Game Passba is jön

×