Meglepően jól és izgalmasnak néz ki a középkori Japánba visszarepítő Assassin’s Creed Shadows a frissen bemutatott 13 perces játékmenet alapján.


Bódi Dániel

2024.06.10. – Gyanítom nem én vagyok az egyetlen, aki már nagyon unja a 100+ órás, de már a huszadik után unalomba fulladó Assassin’s Creed játékokat, melyek után valódi felüdülés lesz elindítani, majd a végére érni a középkori Japánba kalauzoló Assassin’s Creed Shadows-nak. Persze annyira nagyon rövid nem lesz, mint a Mirage, de nem is fog olyan sokáig tartani, mint az Odyssey, vagy a Valhalla, ami már önmagában egy piros pont, a többit pedig a Ubisoft Forwardon bemutatott 13 perces játékmenet után oszthatjuk ki.

A Shadows ugyanis egészen ígéretesen fest, és ezalatt elsősorban nem a látványt kell érteni, ami nem sokkal lesz szebb, mint a Valhalláé. Maga a játékmenet és a körítés az, ami még a videókon keresztül is szupergyorsan beránt: a Japán köntös nem csak azért áll jól az AC-nek, mert már régóta könyörögtek érte a rajongók, hanem mert érezhetően sokat lesett el a Ghost of Tsushimától, ami még a harcrendszerre is hatással volt.

Yasuke (aki tényleg létezett) például egy igen méretes szamuráj, aki inkább a szemtől szembeni összecsapásokat részesíti előnyben. Vele hasonló lesz a harc, mint a szerepjátékosított részekben is volt: le kell csapnunk az ellenfelek életcsíkját, majd egy határozott mozdulattal – és remek animációk és látványelemek kíséretében – kioltani az életüket. A különbség, hogy a hangsúly ezúttal a blokkolásokon és a visszatámadásokon lesz, de akadnak ritkábban elsüthető speciális képességei is. Yasuke emellett egy lassabb karakter, akivel osonni nem sokat fogunk. Ezzel szemben Naoe a régi, klasszikus Assassin’s Creed vonalat viszi tovább (hozza vissza), vagyis ő inkább az árnyékok közt lopakodva, rejtett pengével gyilkol, falat mászik és akrobatikus mozdulatokkal, speciális eszközökkel szökell ide-oda.

Kettejük dinamikája azonban nem csak a játékmenetben, hanem a történetben is fontos szerepet kap. Ugyanitt érdekes adalék, hogy a legalulértékeltebb AC, a Syndicate egyik funkciója is bekerül a Shadows-ba, azaz a küldetések előtt eldönthetjük, hogy melyik egyedi hőssel akarunk nekiveselkedni, ami az eltérő adottságaik miatt a teljesítés módját is befolyásolja. Ez nyilván a sztori tényleges alakulására aligha lesz szignifikáns hatással, de az újrajátszást azért minimum a duplájára tornázhatja.

Amit még láthattunk a bemutatóban, de különösen nem emelték ki, hogy a környezet részlegesen rombolható lesz: a kardok suhintásával a növényzetet is lekaszáljuk, ami aprócska, de remek hangulati elemnek néz ki. Emellett az időjárási viszonyokon és a napszakokon túl az évszakok is váltakozni fognak – legalábbis erre láthattunk egy kis utalást a 13. perc végén, mikor ugyanazon látképet előbb tavaszi, majd téli konstallációban is megcsodálhattuk.

A játékmenetből pedig egyértelműen leszűrhető, hogy nekünk való-e a nem keveset újító Assassin’s Creed Shadows, avagy sem. Elhamarkodni a döntést viszont semmiképp sem érdemes, hiszen a november 15-i megjelenésig egészen biztosan fogunk még látni belőle egyet, s mást, sőt, igazából megvenni sem kell, hiszen a debütálásának legelső pillanatától kezdve elérhető lesz a Ubisoft+ játékszolgáltatás kínálatából is.

Ezt is olvasd el:

30 (!!!) játékot villantott az Xbox, amiből 18 a Game Passba is jön

×