Az AMD a Ryzen 7000 szériával szakított a DDR4 memóriákkal. Ez sokáig visszatartó tényező is lehetett, ám manapság messze nem az.

2024.06.10. – Az AMD Ryzen 7000 szériája még 2022-ben mutatkozott be. Az AMD az Intellel ellentétben nem jelentkezett hibrid alaplapokkal, kizárólagos támogatást élveznek a DDR5 modulok. Ez technológiai szempontból remek döntés volt, hiszen jóval egyszerűbbé tette a processzorok memóriakezelését. 2022-ben azonban még szinte arany áron mérték a DDR5 memóriákat. Éppen ezért, sokan inkább kivártak vagy DDR4-es Intel alaplapok mellett tették le a voksukat. Szerencsére 2023 óta a memóriák ára is bezuhant, manapság már 50 ezer forint alatt is beszerezhető 32 GB-nyi, DDR5 memória.

Az AMD néhány napja leplezte le a Ryzen 9000 szériáját. Remek hír, hogy a foglalat nem változott, így a jelenleg is kapható A620, B650, és X670 alaplapok szeretettel várják az új processzorokat. Az AMD ráadásul azt ígérte, hogy egészen 2027-ig támogatja majd a foglatot, csakúgy, mint azt az AM4-nél tették. Az „A620” chipsetet nem feltétlenül érdemes választani, ha a jövőbiztosság a cél, ám a B650 remek ár-érték aránnyal kecsegtethet, főleg akkor, ha sikerül kifogni egy-két akciós alaplapot.

Remek áron vihető most ez a 2 alaplap

AMD alaplap

Az ASUS TUF GAMING B650M-E hazai árazása 60-65 ezer forint körül alakul, ám az Alza.hu jóvoltából, most a lélektani, 50 ezer forintos határt alatt is megkaparinthatjuk. Az M jelölés az mATX méretről árulkodik, ezt érdemes számításba venni, ám szerencsére sok hátránnyal azért nem jár. A képeken is látható, hogy a VRM hűtést nem spórolta le a gyártó, így bátran választható akár 7800X3D mellé is.

AMD alaplap

Ha inkább a klasszikus ATX méret felé kacsintgatunk, akkor pedig az ASUS TUF GAMING B650-PLUS lehet a barátunk. Ez már bizony egy teljes méretű alaplap, minden földi jóval megpakolva. Hazánkban 75 és 80 ezer forint körül alakul az átlagára, az Alza jóvoltából azonban már 64 ezer forint környékén megszerezhetjük. Mindkét alaplap remek alapot adhat egy modern, AMD konfigurációnak, miközben mégsem kell kiadni értük 100 ezer forint körüli vagy feletti összeget.

FONTOS: A bejegyzésben szereplő akciók a megjelenést megelőző napokban, órákban aktívak volt, ám a megjelenést követően már akár perceken, órákon belül is megszűnhetnek. Előfordulhat azonban, hogy csak ideiglenes készlethiányról beszélhetünk, érdemes lehet később is ránézni az Alza oldalára. 

Ezt olvastad már?

Most mondd, hogy nem álommeló: így telik egy játékillusztrátor egy napja

×