Baromi ügyesen sáfárkodnak a követőikben rejlő üzleti lehetőségekkel a magyar influencerek – kiderült, mennyi pénzt kaszáltak a cégeik 2023-ban.

Gábor János

2024.06.07. – A Forbes magazin legértékesebb influenszereiről szóló lista után most a legnagyobb tartalomgyártó cégek 2023-as pénzügyi adatai is elérhetővé váltak, köszönhetően a cégek május végén benyújtott éves beszámolóinak – szúrta ki a Telex. A portál által összegyűjtött adatok alapján (amiről egyelőre hiányzik pl. a botrányhős Mobilfox vagy Balázs Kicks), ezek az influencerek szedték össze a legtöbb profitot tavaly:

Osváth Zsolt elégedett lehet a cége teljesítményével, hiszen a 2022-es, 17,7 milliós nettó árbevételét tavaly 31,8 millióra tudta növelni, ami közel kétszeres növekedés, és jóval több profitot is hajtott: 15 millió forintot.

Whisperton, vagyis a Forbesnál az első TheVR mögött 2. Strenner Antal 49 milliós árbevétellel zárta a 2023-as évet. Elsőre jól hangzik a kimutatható 7,5 millió forintos nettó árbevétel-növekedés, de valójában az történt, hogy a cége profitja az egy évvel korábbi 25,7 millióról 20 millió forint alá esett. Ehhez képest a Forbes az üzletileg 2. legerősebb influencerként listázta.

Dancsó Péter, a legtöbb feliratkozóval rendelkező magyar Youtube csatorna, a Videómánia tulajdonosa jóval több, mint duplájára növelte a cége árbevételét, ami a két évvel ezelőtti 31,8 millióról 70 millióra nőtt, és arányaiban óriásit profitált, hiszen a haszon 56,4 millió forintra rúgott a 2023-as évben. Teljességgel érthetetlen Dancsó lehagyása a Forbes üzleti toplistájáról, amikor egyértelmű helye van az élbolyban.

Nessaj, azaz Pusztai Tamás (aki a Forbes listáján valamiért csak a 3. volt, Whisperton mögött) nagyot kaszált, sőt, nyugodtan kimondhatjuk, hogy arányszámok alapján ő a tavalyi év bajnoka, mert a 2022-es, 26,2 milliós árbevételét vastagon megötszörözte. A cége tavaly már 113 milliót keresett – ebből a profit 89,1 millió forintra rúgott.

A TheVR, amelynek csapata vezette a Forbes listáját, majdnem megduplázta az árbevételét. Ami addig sem volt kevés. Az influencerek a 2022-es 162,3 millió után 311,8 millió forintos nettó árbevétellel zárták a 2023-as évet, és ebből 154 millió volt a tiszta profit.

Ezt se hagyd ki:

A Forbes Top 20 után tisztázzuk: a netceleb nem influencer – De akkor ki az?

×