A Sony egy szó nélkül frissítette a PS5 csomagolását: eltávolítva róla a 8K támogatást jelző feliratot. Megvan, mi lehet az oka.

Gábor János

2024.06.06. – Eltűnt a 8K ígéret a PlayStation 5 dobozairól. Pontosan nem tudni, hogy mikor vezették be az új csomagolást. A tavaly novemberben bemutatott PS5 Slim dobozán még rajta volt a 8K felirat, de az utóbbi időben boltokba került példányokon már nem szerepel, csak a 4K felbontást támogató jelzés. Bár az olyan kereskedők, mint az Amazon és a Walmart még mindig a régi csomagolással hirdetik a PS5 konzolokat, a Sony PlayStation Direct üzletében található PS5 dobozoknak már egyikén sem szerepel a 8K logó. Az így is majdnem négy évig ott volt, több tízmillió eladott konzol csomagolásán.

De mi történt a PS5 8K támogatásával?

Fizikailag semmi. A gond a kijelzőkkel, pontosabban a megfelelő tévék alacsony számával és még inkább egy soha meg nem érkezett rendszerfrissítéssel van. Mint emlékezetes, a Sony 2020 júliusában kezdte el árulni a „PS5-kompatibilis” és 8K, illetve 120 fps támogatást kínáló tévéket, azzal az ígérettel, hogy „a PS5 egy jövőbeli rendszerfrissítés után képes lesz 8K felbontású kimenetet biztosítani – ha elérhető lesz ilyen tartalom, támogatott szoftverrel” – nyilatkozta a Sony a konzol 2020. novemberi megjelenése előtt.

A PS5 hivatalosan 2021 októberében kapta meg az első 8K 60 fps-es játékot, a The Touryst-ot, azonban a Sony soha nem aktiválta rendszerfrissítéssel a 8K kimenetet a konzolon. A legutóbbi pletykák szerint ez 2024 végén megváltozhat, egy PS5 Pro konzol megjelenésével, ami saját fejlesztésű DLSS-hez hasonló megoldást tartalmaz majd.

Ezt is olvasd el:

Ha fontos a realisztikus játék: 8 sci-fi, ami ötöst kap fizikából

×