Teljesen kitalált történetek és világok, mégis szinte minden úgy működik bennük az űrben, mint a valóságban. Ez a néhány sci-fi tényleg realisztikus.

Gábor János

2024.05.28. – Értékeljük a kalandot, az élénk fantáziával és nagyfokú kreativitással felépített történeteket és univerzumokat, de ezek csak akkor igazán élvezetesek, ha valamennyire hiteles tálalást kapnak, például azáltal, hogy a készítők törekednek a fizika és a csillagászat ismert törvényeinek betartására. Ha a karakterek, járművek, eszközök és az idegen lények realisztikus mechanizmusok szerint működnek, akkor jobban éljük az eseményeket és cselekvéseket. Ez a lista persze megint nem egy rangsor, csupán szubjektív ajánló olyan sci-fi játékokból, amelyek szerintünk egész jól teljesítenek tudományos szempontból is.

1. Adr1ft

Ebben a 2016-os, első személyű űrszimulátorban természetesen egy asztronauta vagy. A bonyodalom az, hogy egy összeroncsolódott űrhajón rekedsz. Ahhoz, hogy esélyed maradjon a túlélésre és arra, hogy visszatérj Földre, erőforrásokat kell gyűjtened és meg kell javítanod a hajót. A játék igyekszik minél pontosabban megfelelni a fizika törvényeinek, így remek lehetőséget ad rá, hogy megtapasztald az űr elszigeteltségét és veszélyeit. PS4 és PC platformon éred el.

2. SpaceEngine

A SpaceEngine egy valós idejű űrszimulátor, ami hatalmas, 1:1 arányú univerzumban játszható. Szabadon felfedezheted vele a galaxist, a csillagokat és a bolygókat, sőt, fekete lyukakhoz is ellátogathatsz. Ez a sci-fi játék követi a napjainkban rendelkezésre álló csillagászati ismereteket, ezért kifejezetten realisztikus élményt ad át arról, hogy milyen hatalmas és kihívásokkal teli a végtelen égbolt. PC-re itt találod.

3. Astroneer

Az Astroneer egy nyílt világú túlélőjáték, amiben egy idegen bolygó fogságába esel. A szabályok nagyon hasonlóak, mint más sci-fi játékokban: erőforrásokat kell gyűjtened hozzá, hogy különböző struktúrákat építs, amik aztán életben tartanak. A helyes grafikai világgal operáló játék látványvilága ugyan nem realisztikus (nem is akar az lenni), viszont a tárgyak, eszközök és karakterek viselkedése-mozgása a fizika valós törvényei alapján működnek. És neked így kell túlélni egy ellenséges környezetben. PS4, PC, Xbox, Nintendo Switch platformokra is letöltheted.

4. No Man’s Sky

A kezdeti esetlenségéről, majd a javításokkal elért óriási sikeréről ismert sci-fi játék egy procedurálisan generált űrkaland, egy hatalmas, végtelen univerzumban, ami csak arra vár, hogy felfedezd magadnak. Ismerj meg új bolygókat, idegen lényeket és még sok minden mást! A játékon nagyon látszik, hogy az alkotói – az élvezhetőség határain belül – minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a csillagászati ismereteink szerint működő világot alkossanak, a valós univerzum alapján. Ami persze tele van csodával – csak győzd befogadni! Szó szerint minden platformra eléred.

5. Elite Dangerous

Egy újabb nyílt világú űrhajós szimulátor a listán, amiben mintha éreznéd is a galaxis tágulását, akkora az egész – és te szabadon bejárhatod, az első kavicstól az utolsóig. Közben persze kereskedhetsz másokkal, vagy harcba is bonyolódhatsz, ha a kedved és érdeked úgy kívánja. A világűr végtelenjét viszonylag pontos asztronómiai szabálykövetéssel érzékelteti. Jó benne élni-mozogni, mert hitelesnek hat. PC-n, PS4-en, Xbox One-on indulhat a kaland.

6. X4: Foundations

A készítő Egosoft az elérhető legszofisztikáltabb univerzum szimulátornak nevezi. Korrektebb annak hívni, ami valójában: egy űrhajó-szimulátor, de, mint ilyen, legalább nem is spórol a járművekkel. A lehető legváltozatosabb hajókínálatot hozza, na meg az űr izgalmas felfedezését és egy egész birodalom irányítását. Kereskedni, harcolni, építkezni vagy az utazásaiddal összefüggésben rejtvényeket fejteni egyaránt tudsz. Ha elég jó vagy, akkor egy magányos vadászrepülő pilótából nagyhatalmú uralkodóvá fejlődhetsz. PC-re itt találod.

7. EVE Online

Ez a játék már több mint 20 éve folyamatosan összehozza a különböző generációkból ideszakadt űrutazókat, akik egy olyan univerzumba csöppennek, ahol a szórakozás és a szerencse kulcsa az együttműködés és a barátság. Mindez persze különleges közösséget táplál, és ehhez foghatót az online játékok világában korábban talán senki sem látott. Az alapsztori napjainkhoz képest 21 ezer évvel később játszódik. Akkor, amikor az emberiség már rég felélte a Föld erőforrásait és egy ideje próbálja kolonizálni a Tejút-rendszer égitesteit. A kutatás közben felfedezett féreglyuk teljesen új távlatokat nyit, de az összeomlása elvágja egymástól az emberi civilizáció csoportjait. Szinte a nulláról kell mindent újra felfedezni. Isteni. PC és Mac platformon tolhatod.

8. Stellaris

A Paradox Development Studios egy csodákkal teli, de tudományos tények nyomán felépített galaxist tár eléd ebben a sci-fi stratégiai játékában. Idegen fajokkal lehet benne felvenni a kapcsolatot, különös, váratlan eseményekkel teli új világokban, amelyek felfedezésre – vagyis inkább leigázásra várnak. Minden egyes új kaland szinte korlátlan lehetőségeket rejt magában és elég jól megmozgatják az ember agyát, mert óhatatlanul is nagyobb összefüggéseket keresel majd, minden esemény mögött. PC-re és Xboxra kaphatod le.

Kimaradt a kedvenced? Írd meg ennek a hírnek a bejegyzése alatt a Leet.hu Facebook-oldalán, hogy melyik realisztikus sci-fi játékot hiányolod a listáról és miért!

Ezt is olvasd el:

Ha unod a beszélő fejeket – itt a 10 legnépszerűbb kutya influencer

×