Nem vicc: a Roblox The Co-Worker Game modjában embereket vesznek fel virtuális munkára, ugyanannyiért, mintha a fizikai üzletben dolgoznának.

Gábor János

2024.06.05. – Forradalmi újítás, vagy parasztvakítás. Ezúttal inkább az előbbi, mert teljesen logikus magyarázat van rá, hogy miért fizeti ki egy átlagos brit alkalmazottjának órabérét az IKEA olyan játékosoknak, akik a fizikai áruházaiban egy szalmaszálat se tesznek keresztbe, csak a virtuális térben dolgoznak.

Az áruházlánc közleménye szerint a Roblox segítségével valódi munkát lehet vállalni egy digitális IKEA áruházban, és a játékosok fizetést kaphatnak azért, hogy segítenek eligazodni a vásárlóknak az IKEA virtuális változatában. A vásárlás nem valódi, de a munkavégzés tökéletes szimulációja annak, ahogy a fizikai bútorüzletben dolgoznak az alkalmazottak. Erre a The Co-Worker Game játékmód ad lehetőséget: a játékosok segíthetnek a betérőknek a bútorválasztásban, kiszolgálhatják a vásárlókat a kasszánál, vagy akár a kávézóban is. És ezért a londoni áruházakban szokásos 13,15 fontos (kb. 6000 forintos) órabért fizetik a résztvevőknek.

A virtuális állásinterjúkra június 14. és 18. között kerül sor, az IKEA-élmény pedig hivatalosan június 24-én indul. Magyar gamereknek rossz hír, hogy csak az Egyesült Királyság és Írország 18 év feletti lakosai jelentkezhetnek az IKEA virtuális állásaira.

De mire jó ez az egész az IKEA számára?

A partnerség nemcsak a játékosoknak, hanem az IKEÁ-nak is újdonság, de tűpontos célja van vele. Az, hogy népszerűsítse a munkavégzést az áruházaiban és úgy harcoljon a fluktuáció ellene, hogy bebizonyítja: „másképp csinálja”, vagyis a szokásosnál jobb karrierutat kínál az alkalmazottaknak. Darren Taylor HR vezető erről úgy fogalmazott: „az IKEÁ-nál nincs meghatározott útja a karrierépítésnek, így a dolgozóink válthatnak szerepet, részleget, és bármilyen irányba fejlődhetnek, a játékban ugyanúgy, mint a valóságban”. Ha Angliában vagy Írországban élő olvasónk vagy – esetleg csak érdekességképpen olvasnád el, hogyan is működik ez a munka, itt találsz további részleteket.

Ezt se hagyd ki:

Ha fontos a realisztikus játék: 8 sci-fi, ami ötöst kap fizikából

×