Az IPS, VA és TN szentháromságát egy ideje már az OLED monitorok is ostromolják. A felár azonban még kifejezetten borsos.

2024.05.31. – Ahogy a tévéknél, úgy a monitoroknál is egyre nagyobb szeletet kér magának az OLED technológia. Egy olyan megoldásról beszélhetünk, mely minden szinten fejlődést hozhat el a jelenleg népszerű, IPS és VA panelekhez képest. Szebb színek, tökéletes feketék, gyorsabb válaszidő és nem utolsó sorban remek színek jellemzik ezeket a megjelenítőket. A képfrissítést illetően sem kell óvatoskodni, hiszen manapság már akár 480 Hz-es panelekkel is találkozhatunk. Egyetlen egy probléma akad csak, ez pedig az árazás. 2024 májusában is erősen prémium kategóriába sorolhatóak ezek a gamer monitorok, nagy eséllyel még pár évig ez így is marad.

Vannak azonban, akik hosszú távú befektetésként tekintenek ezekre a megjelenítőkre, hiszen hosszú évekig kiszolgálják tulajdonosaikat. Manapság már a beégéstől sem nagyon kell félni, főleg, ha normál körülmények között használja valaki. Éppen ezért sokakban felmerülhet, hogy inkább kiadnak 100-150 ezer forinttal többet, ám a lehető legjobb technológiát szeretnék az asztalon vagy épp a szekrényen tudni. Nézzük is, hogy manapság mit nyújthat egy prémium, OLED monitor a mindennapok során.

A doboz, specifikációk, összeszerelés

AOC gamer monitor

Az AOC nem finomkodott, amikor a monitor dobozát megtervezték. Kellően figyelemfelkeltő a feketés-lilás színvilág, ám még nem megy át giccsesbe, ormótlanba. A monitor kis képe mellett megtalálhatjuk a legfontosabb adatokat, a remek válaszidőt, az egymilliárdnál is több színt vagy épp a 240 Hz-es képfrissítést. A dobozt felbontva is erősödhet a prémium életérzés, hiszen még az egyes kiegészítők is egy extra, letisztult dobozban kaptak helyet. A legtöbb gyártó sajnos manapság csak a monitor mellé dobálja a HDMI/DP kábeleket és a tápkábelt.

A nyers specifikációk a következőek:

  • Panel típusa: OLED
  • Kijelző mérete: 26.5 inch
  • Felbontás és maximális képfrissítés: 2560×1440, 240 Hz
  • Válaszidő: 0.01 ms
  • Csatlakozók: USB 3.2, 2xHDMI, 2xDP, 3.5 Jack kimenet
  • Fogyasztás: 34W
  • Fényerő: akár 1000 nit
  • G-Sync / FreeSync kompatibilitás
  • Súly: 6.4 kg

A monitor összeszerelése szerencsére pillanatok alatt megtörténhet. A talpat a tartóra felcsavarozni alig fél perc, ráadásul kézzel is kivitelezhető, a tartó pedig egy mechanikus megoldásnak köszönhetően a monitorra pattan pár másodperc alatt. Ez bizony azt jelenti, hogy nettó 1 perc alatt már kerülhet is fel a monitor az asztalra, mely igazán remek felhasználói élmény, sokat el tud venni, ha órákat kell izzadni a frissen megvett megjelenítővel.

Megjelenés

A monitor már a láb kialakításával is megtörte a szimmetriát, hiszen egy ötszög alapon pihen a megjelenítő. Ezen kívül azonban (szerencsére) nem okoz meglepetést a monitor megjelenése, egy letisztult, hihetetlen vékony kávákkal felvértezett megjelenítő tárul a szemünk elé. A monitor alján egy AGON felirat árulkodik csak a márkáról és a típusról. A kevesebb, néha több elvet alkalmazza a gyártó és milyen jól is tették, hiszen hamar az asztal dísze lehet az OLED monitor.

AOC gamer monitor

A gamer életérzést azonban nem kell teljesen elfeledni, hiszen egy RGB led szalad végig a monitor hátulján. Sötét szobában igazán kellemes fényjátékot adhat, egyáltalán nem tolakodó. Néhány gyártó már az ilyen jellegű adalékoknál is képes túlzásba esni, itt azonban inkább hozzáad az élményhez. Több szintben állítható ennek fényereje, de teljesen ki is kapcsolható, ha valakit zavar. A monitor csatlakozókat tekintve bőségesen el van látva. Több HDMI/DP csatlakozó mellett találhatunk 3.5 mm-es jack csatlakozót, de akár még USB hubként is befoghatjuk a monitort.

Teljesítmény, képminőség

Az eddigi körítés és a küllem is magáért beszél, ám az igazi „WOW!” faktor akkor köszönt be, amikor először bekapcsoljuk a monitort. A feketék tökéletes feketék, elmosódásnak jele sincs, a fényerő pedig megfelelő beállítások esetén is elég lehet. A színek terén sem éri csalódás az ember, ráadásul a DCI-P3 színtér 98%-át is lefedi a panel, így akár tartalomgyártóknak is megfelelő társ lehet a mindennapokban. Ezek a tulajdonságok még 60 Hz esetén is remek játékélményt adnának, ám a monitor képfrissítés tekintetében is a prémium kategóriát képviseli.

A 27 inches képátló mellé már 1440p felbontás dukál, mindezt pedig másodpercenként 240 alkalommal frissíti a megjelenítő. Bizony, egy eSport célokra is remekül befogható, 240 Hz-es monitorról beszélhetünk. Kompetitív játékok esetében a 240 FPS kellemesen hozható egy közepes géppel is, ám akkor sem kell aggódni, ha AAA játékokban nincs ennyi. A FreeSync technológiának köszönhetően a monitor szinkronizálja az aktuális FPS számmal a képfrissítését, így folyamatos, vajsima élményt kaphatunk a 240 FPS-es határ alatt is.

AOC gamer monitor

Testreszabhatóság

AOC gamer monitor

A monitor remek testreszabhatósággal rendelkezik. A szokásos fényerő, kontraszt és színekkel kapcsolatos beállítások mellett extra funkciókat is aktiválhatunk. Ide sorolhatjuk a célkereszteket és egyéb, játékosokat segítő opciókat. Sötét pályák esetén remek társ lehet az árnyékokat kompenzáló opció is. A monitor hátulján egy mini joystick segíti a menüben való navigálást, de akár az AOC „Gmenu” alkalmazását is telepíthetjük a Windowsra, mellyel szintén finomhangolhatjuk a megjelenítőt. Érdemes ezt választani, az elavultabb iMenü helyett, hiszen sokkal szélesebb funkcionalitással várja a felhasználókat. A tartó segítségével pedig szabadon dönthetjük, forgathatjuk a monitort, így garantáltan megtalálhatjuk a számunkra ideális állapotot, bárhova is kerüljön a monitor.

Verdikt és a potenciális hátrányok

AOC gamer monitor

Az AOC Agon Pro AG276QZD egy ízig-vérig prémium monitor. Legyen szó a csomagolásról, az összeszerelésről vagy épp képminőségről, abszolút a felső kategóriát képviseli. Az 1440p felbontás remek választás volt, ahogy a 240 Hz-es képfrissítésre még a legvadabb eSport játékosoknak sem lehet panasza. Az OLED technológiának azonban van még néhány hátránya, gyakorlatilag az összes monitornál. Egyrészt a fényerő néhány helyzetben gyengébb lehet egy IPS/VA panelhez képest, főleg, ha HDR nélkül játszadozunk. Ezen kívül a betűk szőrösödését lehetne kiemelni, mely az LG által gyártott, WOLED panelek „kiváltsága”. Ezek közül azonban egyik sem volt zavaró a mindennapi használat során, miután sikerült megfelelően finomhangolni a rendszert és a monitort. Nem árt azonban ezekkel tisztában lenni, mielőtt az ember kicsengetni a monitorért a háromszoros felárat. Az árcédula a monitor legnagyobb ellensége, ám az úttörő technológiákat mindig meg kellett fizetni a múltban is. Az azonban egyértelmű, hogy az OLED lehet a PC monitorok jövője, nem csak a TV-k profitálhatnak a technológiából.

A tesztpéldányért hatalmas köszönet az AOC-nek, a monitor hivatalos adatlapját pedig >IDE< kattintva érheted el. 

Összefoglalás

AOC AGON PRO AG276QZD OLED monitor teszt – Minden téren prémium

Az AOC Agon Pro AG276QZD egy ízig-vérig prémium monitor. Legyen szó a csomagolásról, az összeszerelésről vagy épp képminőségről, abszolút a felső kategóriát képviseli. Az 1440p felbontás remek választás volt, ahogy a 240 Hz-es képfrissítésre még a legvadabb eSport játékosoknak sem lehet panasza.


Szerzői értékelés

9

Végtelen kontraszt

Tökéletes feketék

Brutálisan gyors válaszidő és magas képfrissítés

1440p felbontás

USB HUB

Beépített hangszórók

Rengeteg DisplayPort, HDMI bemenet

Kellemes, letisztult megjelenés

Igencsak borsos felár

SDR módban lehetne azért magasabb a fényerő

Olvasói értékelés

0

×