A legtöbb reklám, amivel játék közben találkozol, belesimul a környezetbe, vagy a narratívába, de volt pár kínos eset, amikor leugrottak a képernyőről. Ezek azok.

Gábor János

2024.05.30. – A videojátékokban nem agysebészet jól elhelyezni a hirdetéseket, sőt, még jobban is lehet csinálni, mint más műfajú támogatott tartalmakban, de csak akkor ízléses (és könyörgöm: működőképes!), ha a termékelhelyezés egyrészt indokolt, másrészt belepasszol a környezetbe. Nos, utóbbi kettő aranyszabályt nagyon nem sikerült betartania az alábbi 8 játék marketingeseinek és fejlesztőinek. Igazából nem is értjük, hová tették az eszüket. Köszi a segítséget a gyűjtéshez, WhatCulture!

1. Devil May Cry 2 – Diesel

Miután Dante-val végigjátszod a DMC 2 normál módját és elmented az adataidat, azonnal kicsapódik eléd a Diesel divatmárka teljes képernyős reklámja, ami ilyen elhelyezéssel olyan hatást kelt, mintha a készítők jutalomnak szánták volna azért, hogy megugrottad az utolsó szintet. Persze, ha valami kedvezményt adtak volna, akár csak jelképeset is, az úgy tényleg a játékos elismerése lenne, így viszont nem több kéretlen tartalomnál, ami csak ellenszenvet szül – egy amúgy sem túl népszerű játék és az őt szponzoráló ruhamárkával szemben. Ez nagyon mellément.

2. Code Vein – Domino’s Pizza

A Code Vein fájljaiban elrejtve maradt néhány, a végleges játékhoz fel nem használt hangsáv, amelyekben az eredeti szinkronhangok a Domino’s Pizzáról áradoznak. Jobb lett volna, ha rejtve maradnak, mert ennyire erőltetett rémséget ritkán látni-hallani. A színész, akiből többek között olyan mondatokat mángoroltak ki, mint az „ebből a pizzából egy kompromisszumok nélküli kézműves lelke tükröződik vissza”, valószínűleg még a stúdióban felköpött és aláállt. Arról nincs sok információ, hogy ez a promó miért nem szerepelt a teljes kiadásban. Szeretnénk azt hinni, hogy gusztustalanul gyenge minőség miatt, de valószínűbbnek tűnik, hogy a játékmegjelenés halasztása miatt esett ki. Szerencsére. Jobb lett volna, ha a poros nyomát is felsózzák, mert csak visszafejtették és kikerült a netre.

3. Splinter Cell: Chaos Theory – rágó-, PC- és dezodorreklám

A Splinter Cell: Chaos Theoryban tényleg nincs olyan szint, ahol ne lenne valamilyen termékelhelyezés. Akad Dell PC-reklám, emlegetik az Airwaves rágógumit, sőt, valahol még a Prince of Persia játékot is, de van, ami kínosabb az összesnél, és ezt a röhejt bizony az Axe-nak köszönhetjük. Először is: egy karakter egy New York-i penthouse-ban talál rá a gyártó egyik dezodorára. Mégis mi mással fújná magát egy vérgazdag ember, mint párszáz forintos túlnyomásos palackokkal?! És ha ez még nem lenne elég, egy ponton ezzel a neonnal sütik ki a szemed, hogy biztosan emlékezz rá, amikor vásárolni mész, hogy melyik márka idegesített fel.

4. Final Fantasy XV – Cup Noodle

A Final Fantasy XV elég sok példát produkál játékon belüli reklámokra: van Coleman márkájú kempingfelszerelést, meg Audi, de a készítők – reklámstratégiai értelemben – biztosan a Cup Noodles-szel vitték be maguknak az igazi mélyütést. Mert az instant tészta brand egy komplett mellékküldetést kap, így nem csak a termékelhelyezésben kell gyönyörködni, hanem muszáj végighallgatni a szinkronszínészek kelletlen ripacskodását is, ahogy megpróbálják a lehetetlent: a legkevésbé kínosan belehajlítani a poharas tésztát a narratívába. De azt nem lehet.

5. The Sims 2 – Ikea

A Sims játékoktól sem idegen a játékon belüli reklám – adja magát, hogy egy életszimulátorban ugyanúgy megjelenjenek márkák, mint a való életben, viszont a tankönyvi legrosszabb példa, amit a játék történetében elkövettek, az valószínűleg a The Sims 2 IKEA Home és H&M Fashion DLC-je. Úgy értem FIZETŐS DLC-je. Bizony: a játékosoknak még fizetni is kellett azért (kb. 4000 forintot), hogy utána teletömjék az agyukat a két márka logójával és termékeivel. A mohó pofátlanság csimborasszója ez. Amit elkerülhettek volna azzal, ha ingyen adják. De nem. Mert nehogy már a topmenedzserek ne tudják megvenni az ötödik sportkocsit az évvégi pulykapénzből!

6. Mario Kart 8 – Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz autókat gyárt, a Mario Kart 8 pedig versenyjáték. Ez a két tény szinte üvölt az együttműködésért, ami – ha értelmesebb emberek nézik át a termékelhelyezést azoknál az idiótáknál, akik ezt jóváhagyták – akár jó is lehetett volna. Már az eleve furcsa, hogy a Nintendo egyáltalán beleegyezett a szponzori szerződésbe, mert nem jellemző rá az ilyesmi, viszont úgy tűnik, a Mercedesnek volt hozzá elég pénze. Sajnos. Oké, autót beletenni egy autós játékba teljesen elfogadható, de a Mercedes-Benz GLA-t – legalábbis változatlan formában – beleerőszakolni egy gombataposó szimulátorba, amire inkább az őrült gokartok jellemzők, egyszerűen kiábrándító reklám. Egy kicsivel több humorérzékkel a GLA színes-mókás változatát is betolhatták volna Mario alá, hogy a kocsi passzoljon a játék hangulatához.

7. Enter The Matrix – Powerade

A Warner Bros. és a Coca-Cola az évezred elején alaposan összeölelkezett, aminek egyenes következménye lett a Powerade márka mindenre, de mindenre történő rátapasztása. Voltak egész oldalas hirdetések magazinokban, reklámspotok a Mátrix-filmek vetítései előtt, sőt, limitált kiadású, Mátrix színvilágot idéző Powerade palack is készült. De a Mátrix – Újratöltve (2003) premierjével egyidőben megjelent Enter The Matrix játékban túl messzire mentek: néhány helyen Powerade-italautomaták bukkannak fel, a filmekre jellemző zöld-fekete színvilágú márkajelzéssel. Dicséretes, hogy a reklám stílusa illik a környezetbe, de közben a Mátrix univerzum kőkemény és talán legfőbb küldetése a kapitalizmus kritikája. És innentől mondani sem kell, hogy miért van baj egy ennyire agresszív termékelhelyezéssel.

8. FIFA – PlayStation

Ahogyan egy igazi futballmérkőzésen, a FIFA-címekben is van egy csomó reklám, ami főleg a pálya mellett futó kordonon jelenik meg. Ez évtizedek óta természetes része a focimeccseknek, szóval ettől csak hitelesebb lesz az egész, és egészen kreatívan ki lehet használni. Mint ahogy a McDonalds tette, a Double McChicken Tower Burger aktuális promójával a FIFA 24-ben. Amit viszont sokak gyomra jó ideje nem vesz be, az a PlayStation nyomulása, pedig tök érthető, hiszen a cég 1997 óta szponzorálja az UEFA Bajnokok Ligáját. A PlayStation logó ebből adódóan elég sokszor a pálya oldalára kerül – mint az igazi BL-meccsek alatt. De amikor az ember Xboxon vagy Nintendo platformon játszik FIFA címmel, keserű szájízt hagy. Illene felismerni, hogy ez sem a játékosoknak, sem a hirdetőknek nem kellemes. Olyan, mintha a Burger Kingben leülne mellém a meki bohóca és kinézné a falatot a számból.

Ezt is olvasd el:

Ha fontos a realisztikus játék: 8 sci-fi, ami ötöst kap fizikából

×