Valószínűleg még sosem hallottál a Folder Dungeon című játékcsodáról, pedig nemcsak hihetetlenül nagyszerű, de még ingyenes és szuperaddiktív is.


Bódi Dániel

2024.05.28. – Eljött a gyónás ideje: bevallom, hogy néha, alkalomadtán, szóval nem minden órában, és semmiképp sem egymás után többször, de elő-előfordult (főleg tavaly), hogy elindítottam a Folder Dungeon nevű game jam csodát. Mi? Hogy SOHA nem is hallottál még erről a gyöngyszemről?

Egyrészt nagy szerencséd, mert legalább akkora függőséget okoz, mint a Vampire Survivors, másrészt pedig egyáltalán nem csoda, hogy még nem jött veled szembe ennek az egyébként rettentően kiváló roguelike dungeon crawlernek a neve. A játék ugyanis a 2023-as Brackeys Game Jamre készült (kábé egy indie játékfejlesztői challange, amiben meghatározott témában-műfajban kell adott időre elkészíteni egy működő játékot), amit rajtam kívül még a közvetlen környezetemben megbúvó fejlesztő ismerőseim sem igazán követtek, nemhogy egy átlagos magyar gamer.

A játék viszont ezután elég nagyot futott az itch.ión, gyorsan le is mentettem magamnak a könyvjelzők közé, és néha… néééhaaaa, eljátszottam vele úgy egy órát. Órákat. Lehet több volt, de ki számolja? Ennek egyetlen oka, hogy a Folder Dungeon tényleg fantasztikus egy cucc, és nem kevésbé ötletes: az alapkoncepció szerint van egy számítógépünk, amit megfertőzött egy vírus, a feladatunk pedig az, hogy a gépünk mappáiban kalandozva feltúrjuk azt a képet, amit a malware elzárt a tulajdonosa elől.

Ez viszont közel sem olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk!

A karakterünk maga a kurzor, aminek három alaptulajdonsága van: támadás, túlmelegedés és élet. A támadás nyilván a mappákban rejtőző vírusokra mért sebzés mértékét határozza meg, de az életet sem kell túlmagyarázni, a túlmelegedés viszont amolyan akciópontként funkcionál. Ennek van egy felső határa, vagyis a pályákat ennyi kattintásból kell megcsinálnunk, ha pedig meghaladjuk a hőhatárt, akkor minden plusz kattintás egy sebzést okoz.

Ezek az attribútumok fejleszthetők különféle tárgyakkal: van, amelyik az életet, van, ami a hőbírást, és van, ami a sebzést növeli, de a mappákban felszedhetünk különféle speckó cuccokat is, melyek más és más extra képességgel ruházzák fel az egérharcost, vagy épp csökkentik a túlmelegedés mértékét. Emellett még gyűjthetünk aranyat is, amiből erősítést vagy healt vehetünk, illetve lezárt mappákhoz tartozó kulcsokat is találunk, amiket az értékes loot reményében érdemes is gyakorta elhasználni.

A játékmenet viszonylag egyszerű és villámgyorsasággal elsajátítható: egy katt = egy akció. A mappák a dungeon szobáit jelzik, amikben lehetnek vírusok, tárgyak, lezárt mappák, vagy arany. A mappákra kattintva beléjük lépünk, ha a tárgyakra bökünk, akkor azonnal felvesszük, vagy elhasználjuk őket, míg az ellenségeket csak támadni tudjuk. A harcrendszer ennek megfelelően piszok egyszerű: a különböző vírusoknak van életük és támadásuk, a kattintással pedig egyre mérhetünk akkora csapást, amekkora az aktuális sebzésünk, halálukkor pedig lootot dobnak. Az operációs rendszer-szerűen felépített, teljesen véletlenszerűen generált pályák valójában útvesztők: sosem tudni, merre az arra, de muszáj lesz meglelni a kiutat, ha a 6. pálya végére vissza szeretnénk állítani azt az egy képet.

A függőséget tehát nagyban megtámogató random generált dungeonokben rendkívül könnyű elveszni, ami az időérzékelésre is óriási hatással van. Szóval csak óvatosan, mert a Folder Dungeon emellett teljesen ingyenesen játszható. Az alkotó, Revernt ugyanis már tavaly felrakta az egészet itch.ióra, ahonnan nemcsak letölteni, de instant játszani is lehet – egyenesen a böngészőből. Nemrég viszont felkerült Newgroundsra is, én böngészős játékra inkább ezt ajánlom, mert itt sokkal jobban fut.

No de! Miért is csak most írok én erről a fantasztikus játékról? Nos, az igazság az, hogy nem ez az első alkalom, amikor reklámot csinálok neki: tavaly októberben egy ingyenes játékokat mustrázó gyűjtésben is szerepelt, de akkor nem kapott ekkora rivaldafényt – pedig abszolút megérdemelte volna. Az ok, amiért most ez mégis megtörténik, hogy Revernt úgy döntött, hogy egy teljes értékű játékot farag a kb. 20 perces csodából, ami még komplexebb, még nagyobb és tartalmasabb lesz.

A Folder Dungeon Steames oldala is nemrég indult hódító útjára, ahol kívánságlistázni is lehet, hogy semmiképp se maradj le róla. Addig viszont a fentebb linkelt felületeken továbbra is ingyen elérhető és játszható marad a kisebb – most már mondhatjuk, hogy – próbaverzió. Hogy pontosan mikor fog megjelenni a hosszabb-vágatlanabb verzió, azt sajnos még nem tudni, de hidd el, egy ideig bőven elleszel a Newgroundsossal is!

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

×