A kultikus fantasy társasjáték 41. évfordulója alkalmából teljesen ingyenessé vált a Steamen, a GoG-on és mobilplatformokon.


Bódi Dániel

2024.05.27. – Azt azért nem mondanám, hogy a Talisman az ismertebb fantasy társasjátékok közé tartozna, de az aktív és elhivatott rajongótábora máig képes életben tartani az 1983 óta szüntelen fejlődő-bővülő világát. Ez pedig azért nem kis elismerés.

A Talisman bár a 2008-as negyedik kiadása óta nem újult meg, a legutóbbi nagyobbacska kiegészítője 2016-ban jelent meg, sőt, 2013-ban még egy videojátékos adaptációt is kapott – ami a kezdeti lelkesedést követően mondhatni csendben elhalt. Pontosabban néhány száz játékoson kívül senki sem igazán talált rá, pedig egyáltalán nem egy rossz játék, igazából pontosan olyan, mint az asztali verziója, csak itt digitális figurákkal és kártyákkal kell játszani egy virtuális táblán.

Valószínűleg épp ezért döntöttek a Warhammer mellett a Talisman jogai fölött is bábáskodó Games Workshopnál az éles paradigmaváltás mellett, és állítják teljesen free to play-re a Talisman: Digital Editiont. Egyesek a mikrotranzakciókat gondolhatják a háttérben meghúzódó gyanús szálnak, de erről szó sincs: a Talisman: Digital Edition teljesen mentes a játékon belüli mikrotranzakcióktól és reklámoktól – a trükk igazából csak ott van, hogy ha megtetszik az alapjáték, akkor a tartalmi bővítményeket (a köznyelvben DLC-ket) külön meg kell majd vennünk. Legalábbis, ha még többre vágyunk, mint amit az ingyenes verzió nyújtani képes – ami megjegyzem, hogy digitális társas lévén így is elég sok minden.

Mivel hírhozóként szégyenszemre jómagam sem ismerem a játékszabályokat, de még az eredetivel sem játszottam sosem, a Talisman jellemzését meghagynám a Nomad Games fejlesztőinek, akik a játék Steames, GoG-os, App Store-os és Play Store-os adatlapján terjedelmesen mesélnek a várható élményekről. Mindezen túl van egy előzetes is, ami elegendő lehet a figyelem és érdeklődés felkeltéséhez, a többit pedig úgyis meglátja mindenki, miután letöltötte a nevetségesen alacsony gépigényű – immár ingyenes – játékot.

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

×