Több mint 40 év után léphet ki újra a sztratoszférából egy magyar űrhajós. Végre hivatalosan is bejelentették ki ő és ki lesz a tartalékos.

Gábor János

2024.05.27. – Éppen Farkas Bertalan fedélzeti mérnök 1980-ban indult és majdnem 9 teljes napig tartó űrutazásának évfordulójára (pontosabban annak másnapjára) időzítette a külügyminiszter a következő magyar űrhajós nevének bejelentését. Szijjártó Péter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről jelentkezett be hétfőn korán reggel és közölte: 240-en jelentkeztek az új magyar űrhajós pozíciójára, amely számtalan kutatási programot tartogat

Kapu Tibor

számára. A 32 éves gépészmérnököt (a lenti képen balról a második) komplex kiválasztási folyamat, illetve nagyon komoly fizikai tesztek és tudományos munkák alapján választotta ki a szakértői bizottság. Eddig autóipari szakember volt és főleg akkumulátorfejlesztéssel foglalkozott.

Továbbra sem ő az egyedüli magyar űrhajós-jelölt

De nincs űrhajós tartalék nélkül, aki akkor utazik a Nemzetközi Űrállomásra (2024 végén, vagy 2025 elején), ha Tibor valami oknál fogva mégsem tudna rendelkezésre állni. Ő a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula. A két magyar asztronauta megkezdi a kiképzést az Egyesült Államokban, a NASA és egy űripari vállalat csapatával, míg a másik két, egészen a végéig versenyben maradt űrhajós-jelölt, Szakály András és Schlégl Ádám a magyar űrprogram földi csapatát erősíti.

A négy jelölt, balról: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az eddigi egyetlen magyar űrutazás sztorija, röviden

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták az új személyzetet. Farkas Bertalan hat különböző tudományos kísérletet hajtott végre a Föld körüli pályán, majd 1980. június 3-án tért haza, a Szojuz–35 fedélzetén, a kazah Zsezkazgan városától 140 km-re.

Ezt is olvasd el:

Készülj: Ilyen látványos filmekkel lesz tele a magyar mozi a nyáron!

×