A Skyfear pontosan olyan játék, mint amilyen anno a sárkánylovaglós Drakan volt, csak egyjátékos kampány nélkül.


Bódi Dániel

2024.05.27. – Ha a Skyfearre ránéz az ember, zsigeri szinten is a Drakan ugrik be neki, de még második és harmadik pillantásra sem lehet ettől elvonatkoztatni. Nyilván én is ezt a párhuzamot láttam meg benne, de ez cseppet sem véletlen: a 2000-es évek elején futott fantasztikus fantasy akciójátékának egy jelentős (és irtó menő) eleme volt a sárkánylovaglás, amit azóta igazán csak egy játék próbált meg újra divatba hozni, a 2017-ben sajnálatos és titokzatos módon elkaszált Xbox-exkluzívnak indult Scalebound.

Igaz, a Skyfearben nem közvetetten, hanem közvetlenül irányíthatunk egy sárkányt, a humán közvetítő ezúttal kimarad a formulából. De nem csak ebben tér el a Skyfear a Drakantól: a játéknak egyáltalán nincs története, mivelhogy hiányzik belőle az egyjátékos kampány is. Ehelyett az egyetlen fejlesztője ugyancsak a 2000-es években domináns és népszerű többjátékos módokhoz nyúlt vissza (a Drakanban is volt), vagyis a Skyfearben a sárkányokkal egy méretes pályán a levegőt szélsebesen szelve más játékosokra kell vadásznunk.

És igazából ennyi a recept. De ennyi bőven elég is ahhoz, hogy a Skyfear élvezetes legyen. Nincs mikrotranzakció, pay to win költések, fölösleges skinek, megvásárolható bizbaszok és DLC-k. Szimplán csak elindítod a játékot, keresel egy 6v6 meccset, vagy behívod a haverokat, esetleg botokra fújod a tüzet, igazából mindegy, csak szórakozz jól. Mindehhez egy egészen korrekt látvány, jól összerakott pályák és remekül kitalált légiharcos játékmenet párosul, amire nagyon nehéz ráunni.

Szóval, ha unod a banánt, a gyakran ugyanolyan, vagy önismétlésbe fulladó modern online shootereket, akkor a Skyfeart mindenképp próbált ki. Elvileg még idén megjelenik, valószínűleg rettentő olcsó lesz, de előtte ingyen ki lehet próbálni – ezzel együtt pedig segíthetünk a már 7 éve tartó töretlen fejlesztésében is. Ehhez csak a fejlesztő/Skyfear Discord-csatornájához kell csatlakozni, ahol 200 főig bárki kérhet hozzáférést, és ha úgy van, és a június 1. és 15. közti tesztidőszakban általában úgy van, talán még kap is.

Már, ha nem telt meg mind a 200 szabad hely – szóval érdemes sietni. Ha lemaradtál volna, akkor sincs baj, mert állítólag már csak az utolsó simításokat végzik rajta, hamarosan – gyanítom hetek, maximum egy-két hónap múlva – élesben is megjelenhet. Kívánságlistázni természetesen a Steam-adatlapján tudod.

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

 

Borítókép: Mike Stagg

×