Az Intel egyre nagyobb tényező lehet az AMD és Nvidia mellett. A második generáció már nyers erőben is ütős választás lehet a középkategóriában.

2024.05.24. – Hosszú éveken keresztül csak két gyártó neve került szóba, ha a videokártyákról beszéltek a felhasználók. Az Nvidia és AMD egyeduralmát továbbra sem tudta megdönteni más, ám egy harmadik erő egyre több százalékot kér magának. Az elmúlt időszakban összegyűjtöttük, hogy mivel készül az AMD és az Nvidia, de ideje beszélni trió utolsó tagjáról is.  Ez pedig nem más, mint az Intel. Már 2020-ban érkeztek pletykák, hogy beszállnának a VGA-bizniszbe, 2022-re pedig már a boltok polcaira érkezett az első, Arc Alchemist kártyájuk. A cég azonban tudatos tervet állított fel magának a színfalak mögött, így az sem meglepő, hogy az első kártyák teljesítménye nem túl acélos.

Az Intel célja nem volt más az első generációval, minthogy stabil alapot teremtsen a később érkező modellek számára. Nem is feltétlenül a hardveres résszel voltak, vannak problémák, hiszen abban profi a cég. A szoftveres oldal, az egyes grafikus API-k támogatása az, ami igazán kritikus. Nem véletlen, hogy az első hónapokban a DirectX 11 és az annál régebbi játékok kifejezetten rosszul futottak a kártyákon. Mindeközben pedig a DirectX 12 címek sokszor az azonos árcédulával rendelkező Nvidia és AMD kártyákhoz képest is jobban szaladtak. Az elmúlt 2 év során szinte mindegyik driver frissítés javított az Intel kártyák teljesítményén, sokszor 10-20%-kal is nőtt az FPS. Nézzük is, hogy mit hozhat az elkövetkezendő fél, egy év a cég számára.

Meglepő újítással érkezhet az Intel második generációja

Az érkező Intel videokártyák már ott figyelnek az IntelAPI-ban

Az érkező Intel videokártyák már ott figyelnek az IntelAPI-ban

Az Intel második generációja a Battlemage nevet viseli majd magán, ezt már az első generáció megérkezése előtt is tudni lehetett. Tudatosan, ABC sorrendben veszik majd fel a neveket az Intel videokártyái, a Battlemage után a Celestial és a Druid következhet majd. Május közepén pedig az Intel OneApi is megkapta a szükséges frissítéseket, hogy támogatni tudja az érkező kártyákat. A BMG / Battlemage G21 felirat itt is arról árulkodhat, hogy nem változott az eredeti terv.

A jelenlegi szivárgások alapján 56 Xe maggal érkezhet majd a csúcsmodell, mely minőségi ugrással kecsegtet az A770 32 darabjához képest. Az órajel akár a 3 GHz-et is elérheti, míg az L2 Cache 112 MB-os lehet. Ami azonban igazán izgalmas lehet, az az Adamantine Cache megérkezése. Ez egy negyedik, Level 4 gyorsítótár lehet, mely leginkább az AMD 3D V-Cache megoldásához hasonlíthat majd. Könnyen lehet, hogy extra órajelek nélkül is minőségi FPS ugrással járhat ennek bevezetése. Ez lehet a Battlemage igazi rejtett fegyvere, mely meglepetést okozhat majd az Nvidia-nak és az AMD-nek.

Ami már biztos

Intel VGA

A 2024 elején tartott CES eseményen az Intel több, hivatalos információt is elárult az érkező kártyákkal kapcsolatban:

  • AI képességek és természetesen AI / gépi tanulás is jellemzi majd a Battlemage kártyákat. Az Intel mérnökei szerint is fontosak lehetnek az AI képességek, akár még a játékkarakterek animációit illetően is, nem csak felskálázási megoldásoknál. A gyártásért pedig a TSMC 4 nanométeres gyártósora felel majd.
  • Az Intel elmondása szerint ezúttal a felső(bb) réteget is becéloznák. Az RTX 4090 szintje elérhetetlennek tűnik, de egy RTX 4070 Ti vagy RX 7900 XT erősség már kellően ütős lenne ahhoz, hogy a felső-közép kategóriát preferáló játékosokat is megcélozhassák. Könnyen lehet, hogy így is fél generációnyi lemaradásban lesznek, ám több teljesítmény- árkategóriát fedhetnek majd le.

Megjelenés és ár

Az AMD és Nvidia is nagy eséllyel 2024 második felében, valamikor ősz környékén mutathatja be legújabb kártyáit. Nagy eséllyel az Intel is ezt célozza majd be, de a konkrét leleplezés akár már kora nyáron megtörténhet majd. Az biztos, hogy a Black Friday időszakot már le szeretnék fedni az új termékekkel, mely legkésőbbi novemberi megjelenést foglal magában. Az Intel továbbra sem a felső kategóriát célozza, így a flagship modell valahol 500 és 600 dollár környékén debütálhat majd. Ahogy fentebb is említettük, ez az RTX 4070 Ti teljesítményszintjét foglalhatja majd magában, mely megfelelő árcédulával megfűszerezve ismét többeket átcsábíthat a „sötét” oldalra. Vészesen közeledik a Computex 2024-es eseménye, június elején nagy eséllyel mindhárom gyártó háza tájáról érkeznek majd extra információk.

Ezt láttad már?

8 hollywoodi anime-adaptáció, amik közül néhányat elfelejtenénk

 

×