A TSMC gyáraiban az Nvidia GeForce gaming videokártyákat, valamint az AMD Ryzen processzorokat gyártó gépeket távolról leállíthatják.

2024.05.23. – Aki esetleg lemaradt a friss hírekről, az elmúlt órákban Kína hadgyakorlatokat indított Tajvan körül az új elnök beiktatását követően. Peking évek óta azt állítja, hogy Tajvan Kína egyik tartománya, és megfogadta, hogy ha kell, akkor erőszakkal foglalja el. Így aztán sokakban felmerült a kérdés, hogy ebben az esetben mi lenne azzal a GPU- és CPU-gyártással, ami Tajvanon folyik. Nos, az Nvidia GPU-k gyártása azonnal leállhat, ha Kína esetleg megszállja Tajvant, mivel a TSMC gépei rendelkeznek egy olyan kapcsolóval, amivel távolról ki tudnak kapcsolni mindent. Az Nvidia GPU-k gyártását a TSMC vette át, amikor 2022-ben megjelent az Ada Lovelace architektúra, és a hamarosan megjelenő Blackwell gaming GPU-k is ott készülnek majd.

Szimuláció

Persze nem csak az Nvidia a TSMC partnere, az AMD is itt készítetti a Ryzen processzokat és a Radeon videokártyákat. Bár mindkét cég székhelye az Egyesült Államokban van, a gyártást más cégekhez szervezik ki, a TSMC pedig gyakran az első választás. Ez a TSMC gyáraiban található gépeknek köszönhető, amik nagy részét a holland ASML Holding Nv gyártja. A Bloomberg szerint a vállalat találkozott a holland kormánnyal, hogy megvitassák az esetleges kínai megszállást. Elmondták: képesek távolról hatástalanítani a gépeket.

A Bloomberg forrásai szerint „Hollandia szimulációkat futtatott egy esetleges invázióról, hogy jobban felmérje a kockázatokat”. Az oldal forrásai szerint tehát képesek távolról leállítani azokat a gépeket, amik például olyan chipeket gyártanak, mint az AMD Zen 4 Ryzen CPU és az Nvidia Ada Lovelace GPU. Persze nem ez az első alkalom, hogy arról hallunk, hogy a TSMC chipgyártása leállhat egy invázió következtében. A CNN-nek adott 2022-es interjújában Mark Liu, a TSMC vezérigazgatója azt mondta, hogy „senki sem tudja erőszakkal irányítani a gyártást”.

Bár ez a hír jó lehet az amerikai kormány számára, mivel Kína talán nem lesz képes chipeket gyártani, ha megszállja Tajvant, de ennek drámai következményei lehetnek a technológiára nézve. A TSMC több ASML EUV-gépet birtokol, mint bármely más vállalat, és nemcsak az Nvidia és az AMD, hanem az Apple és számos más nagy cég számára is gyárt chipeket. Ha Kína valaha is megszállja Tajvant, akkor hatalmas chiphiány alakulhat ki világszerte. Talán nagyobb, mint a COVID idején. Ez persze azzal is jár, hogy nem csak nem lehetne procikat és videokártyákat kapni, de amit igen, azt baromi drágán.

Mind az Nvidia, mind az AMD 2024 végére új termékekkel jelentkezik, és reméljük, hogy a júniusi Computex kiállításon többet megtudhatunk az AMD új Zen 5 CPU-iról is.

Ezt láttad már?

Készülj: Ilyen látványos filmekkel lesz tele a magyar mozi a nyáron!

×