Ha épp miszitikus sorozatra vadászol, akkor ne tovább! Összeszedtük a 12 legjobb misztikus-nyomozós sorozatot, amit nézhetsz.


Bódi Dániel

2024.05.23. – Április 25-én került fel a Netflix kínálatába a hányattatott utat megjárt Halott Fiúk Nyomozóiroda, amit eredetileg még az HBO rendelt be, de végül a Netflix kínálatában kötött ki. Nem, mintha a Netflixnek épp nem jött volna kapóra, hiszen náluk futott sikerre a Neil Gaiman másik kultikus képregényén alapuló sorozat, a Sandman, ami véletlenül egy világon osztozik a továbblépni nem, helyette a bajbajutottaknak segíteni akaró szellemdetektívekkel.

Az azóta eltelt közel egy hónapban valószínűleg már mindenki megnézte a tragikus körülmények között elhalálozott nyomozók kalandjait, akit érdekelt, ami mindösszesen ugyan „csak” három hétig volt jelen a streaming szolgáltató nézettségi toplistáján, de a kritikai siker nyomán, valamint a The Sandman keltette hullámverést meglovagolván nem kérdéses, hogy még fel fognak göngyölíteni néhány misztikus ügyet. Addig viszont nagyon sok víz fog lefolyni a Dunán, mialatt az Álmok fejedelme is visszatér egy második évaddal, ha viszont a Halott Fiúk mindezen túl is éktelen étvágyra gerjesztettek a misztikus-nyomozós történetekre, jó hír, hogy akkor is bőven van miből válogatni.

Hogy a bőség zavarában nehogy kilépj asztráltestedből, nem voltunk rest összeszedni a 12 legjobbat, melyekből a Halott Fiók is sokat inspirálódtak, és amik alaptételnek számítanak a misztikus sorozatok műfajában. Mellényúlni egyikkel sem fogsz, ha teheted mindet daráld le – egyik hosszabb, mint a másik, csalódni viszont semmiképp sem fogsz.

1. Odaát

Itt: HBO Max / MAX
Ilyen hosszú: 15. évad, 327 rész

A misztikus sorozat. A mondat végi pont hangsúlyos! Dean és Sam Winchester 15 évadon át tartó utazása végére valószínűleg csak a legnagyobb rajongók értek, akik azóta is siratják az eredetileg csak 5 évadra tervezett sorozatot, ami elméletileg a következő években akár még vissza is térhet. Az epizódok egyórásak, szóval eltart egy ideig, míg a végére érünk, és bár a történet egy idő után önismétlővé és kiszámíthatóvá válik, a karakterek egyszerűen elviszik a hátukon az egészet. Aki imádja a misztikus-horrorszerű témákat, annak az Odaát egy kötelező!

2. Wednesday

Itt: Netflix
Ilyen hosszú: 1. évad, 8 rész

Legyünk őszinték: bár Jenna Ortega félelmetesen jó Wednesday, a Netflix és Tim Burton Addams família értelmezése egy tipikus rágógumi, kissé középszerű, abszolút felejthető sorozattá lett, ami annak ellenére sem sem érhet fel Barry Sonnenfeld 1992-es filmklasszikusához, hogy a galád család maga sokkal jobban hasonlít Charles Addams eredeti karaktereire. A sztori banálisságától eltekintve azonban bőven van benne misztikum, a főszereplők is abszolút szerethetők, ha pedig a már forgó 2. évadban még a minőség is javul, akkor akár még az elődein is túlnőhet.

3. Lost – Eltűntek

Itt: Disney+
Ilyen hosszú: 6 évad, 121 rész

J.J. Abrams máig kultikus sorozata, amiben egy rejtélyes szigetre zuhant repülőgép túlélőinek meglehetősen furcsa történetét izgulhatjuk végig. Ha ennél többet mondanék, az már spoileres lenne, és mivel az utolsó epizód 2010-ben került adásba, valószínűleg egy komplett generációnak maradt ki a Lost-élmény. A Lost a 2000-es évek közepének egyik legnagyobb slágere volt, ami miatt emberek milliói – még Magyarországon is – hétről-hétre a tévé elé vágták maguk, ahonnan a stáblistáig fel sem álltak. Még a reklámszünetekben is csak ültünk és pislogtunk a látottakon, hiszen minden 5. percre jutott valami, ami meghökkent, lesokkol, elgondolkodtat, vagy teljesen a feje tetejére állítja mindazt, amit a karakterekről, vagy a történetről tudni véltünk.

4. Sandman: Az álmok fejedelme

Itt: Netflix
Ilyen hosszú: 1 évad, 11 rész

Ha már Halott Fiúk, akkor nyilván nem hiányozhat a listáról a Sandman sem, ami annak anyasorozata. Az álmok fejedelme inkább egy filozofikus utazásra invitál, és abból is olyanra, ami alaposan megdolgoztatja a szürkeállományt. Nem gondoltuk volna, hogy lehet jó adaptációt készíteni Neil Gaiman képregényéből, de duplán sikerült, ezért, ha a szellemnyomozók kalandja volt az első Gaiman-történeted, akkor az ismerkedést mindenképp a Sandmannal kell folytatnod – aminek egyébként már készül a következő fejezete.

5. Alkonyzóna

Itt: Sehol, talán videómegosztókon
Ilyen hosszú: több generációs széria, összesen 284 rész és két film

A legeslegeslegeslegkultikusabb sorozat mind közül, ami leginkább a misztikus, itt-ott néha horrorisztikus, olykor sci-fibe átcsapó Black Mirrornak is nevezhetünk. Rod Serling The Twilight Zone-ja minden idők egyik legfontosabb (antológia)sorozata, ami különböző rejtélyekbe, megmagyarázhatatlan események láncolatába csomagolt mély és gondolatébresztő történetei kortalanok, generációkon átívelve minden egyes nézőnek mesélnek valami igazán fontosat.

Az eredeti széria 1959 és 1964 között futott, majd 1985-ben visszatért és tartott 1989-ig. A modern korba 2002-ben lépett egy újragondolással – ez azonban csak egy évadot élt, hogy aztán Jordan Peele-vel az élen 2019-ben támadhasson fel ismét, ami aztán két évadig jutott. De hiába a 20 éves korkülönbség, a probléma közös: semmilyen téren sem érnek fel az eredeti, valamint a 80-as Alkonyzónához, ezért javallott az újakat inkább kihagyni.

6-7. Buffy, a vámpírok réme + Angel

Itt: Disney+
Ilyen hosszú: Buffy: 7 évad, 144 rész, Angel: 5 évad, 110 rész

Joss Whedon karrierjének talán legfontosabb alkotása a Buffy, ami tulajdonképpen az 1992-es azonos című film folytatása és rebootja is egyben – bár a sorozatban nincsenek teljesen egyértelmű átfedések, csupán az első, pilot évad elején utalnak sejtelmesen a mozi eseményeire. A Buffy teljesen elszakadni, úgy kiteljesedni is csak a 2. évaddal kezd, hogy aztán az egyik legjobb és legfontosabb alkotásává váljon a szörnyvadászós-misztikus-nyomozós műfajnak.

A Buffy, a vámpírok réme ugyan nem mai darab, a speciális effektjein bőven meglátszik a kor, de a cselekmény, a karakterek, a felvetett és feldolgozott kortalan és korszakos témái mind-mind a kora előtt jártak. A Buffy egy időtlen sorozat, amit bármikor újra lehet nézni, és annak ellenére is képes különböző generációkhoz szólni, hogy a főszereplői középiskolás és egyetemista diákok.

Megannyi hasonszőrű film és sorozat merített a Buffy-ból – köztük is az élen az Odaáttal, ahogyan egy sor fiatal színész is itt mutatta meg magát a világnak: mint Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Seth Green, Felicia Day, Pedro Pascal és természetesen David Boreneaz, akinek népszerű tragikus sorsú vámpírhőse egy, a néhol igen komikus, popkulturális utalásokkal teletömött Buffy-nál is sötétebb hangvételű saját sorozatot kapott.

A Buffy és az Angel kihagyhatatlan és kortalan időutazás, ha misztikus sorozatot keresel, akkor mindenképp nézd végig őket!

8. Dark – Sötétség

Itt: Netflix
Ilyen hosszú: 3 évad, 26 rész

A Stranger Things előtti Stranger Things, viszont azzal ellentétben egy jóval súlyosabb és nehezebben dekódolható történetet próbál elmesélni. A Dark nem egy könnyű néznivaló, több tucat karakterrel operál, sok-sok szálon és idősíkon fut, a cselekmény pedig a Wednesday-en edződött közönség számára talán még értelmezhetetlennek is tűnhet. Az értő néző viszont a Netflix egyik legnagyobb kincsét vélheti benne felfedezni – legalábbis akkor, ha hajlandó és képes kibékülni a német szinkronnal. Merem állítani, hogy a Dark óta nem készült a streming szolgáltatásra ilyen minőségű misztikus sorozat.

9. Severance (Különválás)

Itt: Apple TV+
Ilyen hosszú: 2 évad, 19 rész

A Severance voltaképp feltalált egy új műfajt: az irodai disztópiát. Az alapfelütés szerint ugyanis egy technológiai cég, a Lumon kidolgozott egy olyan chipet, ami képes kettéválasztani az ember elméjét, amit a munkavállalókon kezdenek el használni. Amikor a Lumon-alkalmazottak beérnek a munkahelyükre, szinte azonnal elvesztik az eszméletüket, az irányítást pedig a másik énjük veszi át, aki helyettük is ledolgozza a napot. A munkaidő végén aztán belépnek a liftbe, és visszatér a hétköznapi én, aki a munkából semmire sem emlékszik, így neki csak élveznie kell az édes szabadidőt és a megkeresett pénzzel járó előnyöket.

Igen ám, csakhogy a munkás énnek sincs sok fogalma a másikról, csak bemennek dolgozni úgy, hogy senkinek semmi fogalma sincs arról, hogy kicsoda ő, és mit csinál odakint a valódi világban. A probléma akkor kezdődik, amikor az elszeparált munkás éneknek feltűnnek az irodában egyre elszaporodó furcsaságok, majd öntudatra ébredve megpróbálnak kijutni a munkahelyi pokolból anélkül, hogy a másik énjük átvenné a test fölötti irányítást.

A leírásra azért volt szükség, mivel a Severance a magyarok körében legnépszerűtlenebb streaming szolgáltatón, az Apple TV+-on fut, szóval egészen erős a gyanúm, hogy a legtöbben talán még a sorozat létezéséről sem tudnak. Pedig a 2022 óta futó roppant zseniális sorozat az egyik legjobb misztikus sci-fi drámatörténet az elmúlt évekből, ami, ha a Netflixen menne, bizonyosan a platform legnézettebbjei közt tartanánk számon.

10. Stranger Things

Itt: Netflix
Ilyen hosszú: 4 évad, 34 rész

A listán talán ezt a sorozatot kell a legkevésbé magyarázni. A 80-as évek hangulatára épülő misztikus-horror az első évadával a Netflix egyik legsikeresebb sorozatává lépett elő, amit talán még az is látott, akinek nincs is előfizetése (khm..). A Stranger Things azonban jóval több egyszerű retrózásnál: bár tagadhatatlanul sokat épít és merít a 80-as évek hangulatából, de mégis a gyerekszereplők és azok felnövése, személyiségük fejlődése, egymáshoz való viszonyuk áll a középpontban – amiből a felnőtteknek is bőven kijár. Ha minden igaz, akkor hamarosan érkezik az utolsó, mindent lezáró évad, ezért, ha esetleg most bújtál volna elő a barlangból, akkor érdemes lehet pótolni.

11. X-akták

Itt: Disney+
Ilyen hosszú: 11 évad, 218 rész

Az FBI két, megoldatlan és/vagy megmagyarázhatatlan bűnesetekre, vagyis az X-aktákra szakosodott ügynökének történeteiért mindenki megveszett a 90-es években – tán nem is meglepő, hogy 2016-ban megpróbálták feltámasztani Muldert és Scully-t. Bár a Revival azóta sem kapott lezárást, az eredeti sorozat, tehát a 9. évadig bezárólag mondhatni egész és kerek, amit máig érdekes felvetései, izgalmas története, na meg David Duchovny paranormális jelenségekben mélyen hívő Mulder ügynöke, és Gillian Anderson eleinte tudománypárti Scully-jának máig legendás párosa miatt érdemes lehet újra elővenni.

12. Twin Peaks

Itt: SkyShowtime
Ilyen hosszú: 3 évad, 48 rész és egy film

Mark Frost és David Lynch kultsorozata Magyarországon talán nem volt annyira népszerű, mint másutt, a hatásával azonban egész biztosan találkozott még az a magyar néző is, aki lehet, csak most hallott róla először. A Twin Peaks az Alkonyzónával kéz a kézben az egyik legnagyobb hatású misztikus sorozat nemcsak ezen a listán, hanem úgy a film- és sorozattörténelemben is. Nem egy, nem két író és rendező nyúlt ide vissza, merített belőle, vagy emelt ált komplett ötleteket és megoldásokat, mondhatnám azt is akár, hogy a Twin Peaks a misztikus műfaj alfája és omegája, a szent könyve, a grálja.

A Buffy, az Odaát, a Wednesday, a Stranger Things, a Dark és még nagyon, nagyon sok minden más (még videojátékok is) ide vezethető vissza, Twin Peaksbe. A melodramatikus, misztikus, néhol szürreális horrorba átcsapó detektívtörténet a fiatal lány, Laura Palmer rejtélyes halálával veszi kezdetét, az eset felgöngyölítésével megbízott Dale Cooper FBI-ügynök viszont olyan titokra bukkan, ami a 3. évadig, azaz 25 évig Twin Peaksbe zárja.

És ennél többet nem is mondok, mindenki nézze meg magának! Viszont érdemes előtte felkészülni, mert a Twin Peaks már a korában is meglehetősen lassú sorozatnak számított. Ennek természetesen kreatív okai vannak, viszont, aki hajlamos TikTokozni, vagy Facebookozni sorozatozás közben, az inkább el se kezdje, meg a harapható feszültség és a lehengerlő hangulat ellenére is el fogja unni rajta az életét.

Ezt is olvasd el:

9 bitangjó felnőtt rajzfilmsorozat, amit a streaming adhat

×