Kikutatták, mennyivel érzed jobbnak az életed attól, hogy netezel. Az internet-felhasználásról szóló adatok pontosabbak, mint valaha.

Gábor János

2024.05.22. – Nagyságrendekkel pontosabb adatokat kapott egy internet-felhasználással összefüggő jóllétet kutató csapat, mint korábban bárki más. A tanulmányt jegyző Andrew Przybylski professzor (Oxfordi Egyetem) és Dr. Matti Vuorre (hollandiai Tilburgi Egyetem) azért tudott sokkal érdemibb válaszokat adni arra a kérdésre, hogy az internet-hozzáférés, a mobilinternet-hozzáférés és a rendszeres internethasználat globális szinten összefügg-e a jólléttel, mert az eddigi kutatásoknál sokkal több országban tartottak felmérést.

Jót tesz, ha netezel

A minta jelentős, 2,4 milliós volt és 2006-2021-ig, éveken keresztül, ismétlődően megkérdezték az embereket, akik 168 különböző országban élnek. Utóbbi azért fontos a kutatást vezető tudósok szerint, mert a korábbi felmérések leginkább Európára és Észak-Amerikára koncentráltak, de így nem lehetett globálisan megállapítani, hogy milyen hatást gyakorol a társadalomra az internet, mert erősen torzulnak az adatok.

A 15 évesnél idősebb résztvevőket az internet-hozzáférésükről és -használatukról, valamint a jóllétről kérdezték nyolc különböző szempont alapján (pl. élettel való elégedettség, a társadalmi élet, az életcél és a közösségi jóllét érzése), majd az alábbi arányokat 33 ezer statisztikai modellt alkalmazva állapították meg – írja a Media Future. Az eredmények azt mutatják, hogy az internet-hozzáférés, a mobilinternet-hozzáférés és -használat – különböző aspektusok alapján – általában kedvezőbb jóllétet vetítette előre. Az internetkapcsolat és a jóllét közötti összefüggések

  • 84,9 százaléka pozitív,
  • 0,4 százaléka negatív,
  • 14,7 százaléka pedig statisztikailag nem szignifikáns adatokat mutatott.

A tanulmány ugyan nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggést, de a csapat úgy vélte, hogy az élettel való elégedettség 8,5 százalékkal magasabb azoknak a körében, akik rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

Ezt is olvasd el:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×