A Microsoft Edge hamarosan olyan AI funkcióval gyarapodik, ami, forradalmasíthatja az internetes tartalomfogyasztási szokásokat.


Bódi Dániel

2025.05.22. – A Microsoft már ezer és egy éve küzd az Explorer utódjának, az Edge webböngészőnek a népszerűbbé varázslásával, de nemhogy az örökös királyt, a Chrome-ot, de még a tortából 18 százalékot kihasító Safarit sem volt képes utolérni. Pedig az Edge – bár lehetne jobb, de – tényleg egy remek kis böngésző, gyors és funkcióiban sem marad el a többi vetélytársától, sőt!

Mondom ezt úgy, hogy jómagam a Brave-ből pötyögöm e sorokat. A Microsoft azonban egy olyan funkciót tervez és fog beépíteni a – lesajnált, egyébként a harmadik legnépszerűbb – böngészőjébe hamarosan, ami egészen biztosan tömegeket fog meggyőzni – köztük valószínűleg engem is:

a gyors, szinte azonnali, valós idejű videófordítást.

A funkció pontosan azt fogja majd tudni, amire gondolsz: ha az Edge-ben indítasz el egy videót mondjuk a LinkedIn, a Bloomberg, a CNBC, a Reuters, a Coursera, és természetesen a YouTube felületén, akkor kapsz egy extra beállítást, az AI szinkronizálást. Ezt lenyitva egy menüből választhatunk az elérhető nyelvek közül, aztán a többit végzi is a mesterséges intelligencia, méghozzá azonnal, bármiféle várakozás nélkül.

 

Az AI videószinkronizálás viszont először csak spanyolt angolra, valamint angolt németre, hindire, olaszra, oroszra és spanyolra tud hangalámondani, a Microsoft viszont ígéri, hogy a támogatott oldalak és platformok mellett az elérhető nyelveket is folyamatosan bővíteni fogja. Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy idővel szinte minden angol nyelvű videót magyar hanggal nézhetünk – ha azt a Microsoft Edge-ben indítjuk el – bár sokaknak akkor lesz szimpatikusabb, ha más idegen nyelveket is kombinálni lehet, például tud majd németet, spanyolt, kínait, vagy japánt is magyarra fordítani.

A YouTube egyébként már évek óta kísérletezik hasonló technológián alapuló funkcióval, de eddig még csak teszt jelleggel szűk körben sem vált elérhetővé semmi ilyesmi. Ehelyett inkább az alkotók számára vezették be a szinkronsávok lehetőségét, azaz egyetlen videót feltölthetnek többnyelvű hangsávokkal, de azokat nekik kell valahogy-valakivel-valamivel leszinkronizáltatni. A Microsoft azonban direkt az Edge böngészővel és valós időben képes szinkronizálni, ami azt is jelenti, hogy nemcsak az előre feltöltött, hanem még az élő videókat is a néző anyanyelvére fordítja.

Hogy mindez mennyire lesz pontos, arról az eddigi megoldások alapján csak sejtéseink lehetnek, de egészen biztosan nem lesz hibamentes. Ugyanakkor az Edge közelgő funkciója és komplett modellje egészen újszerű, sosem látott lehetőségeket rejt magában, ami ha rögtön nem is, de idővel akár az egész világ tartalomfogyasztási szokásait forradalmasíthatja.

Ezt is olvasd el:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×