A legismertebb youtuberek és TikTok-tartalomgyártók közül többet is megnevezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), akik ellen eljárás indul.

Gábor János

2024.05.21. – A GVH eljárásával nem csak a hat híres influencer, hanem a velük – ezek szerint szabálytalanul – együttműködő ügynökségek és márkák is megüthetik a bokájukat, amiért a gyaníthatóan szponzorált tartalmakban nem jelent meg egyértelmű jelzés, hogy támogatott kontentről van szó. A gyorselemzés tapasztalatai, a további adatok alapján, illetve az észlelt, valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatok miatt a GVH hat hazai influencer ellen indított versenyfelügyeleti eljárásokat – írja a hivatal közleménye, ami meg is nevezi, kikről van szó. Ők azok:

  • Dancsó Péter – „Videómánia”
  • Forstner Csenge
  • Fördős Zoltán – „Fördős Zé”
  • Halmi Bence
  • Kása Roland – „Rolix”
  • Strenner Antal – „Whisper Ton”

A döntést azzal indokolja a GVH, hogy „a véleményvezérek közösségi platformjain egyes reklámozó vállalkozások termékeit, szolgáltatásait, vagy márkáit népszerűsítő tartalmak jelentek meg, amelyekért cserébe a vállalkozások valószínűsíthetően ellenszolgáltatást nyújtottak az ügynökségként eljáró vállalkozásnak és az influencernek is”. Hozzátették: a gond az, hogy

az ellenszolgáltatás ténye sem a vizsgált tartalmak képi világából, sem a videók során elhangzó információkból, sem a tartalmakhoz kapcsolt leírásokból nem tűnik ki egyértelműen a fogyasztók számára.

A 6 influencer mellett hirdetők is gondban lehetnek

Az ún. „érdek-elvű” felelősségből következően a GVH az influencerek mellett – valószínűsíthető közreműködői szerepükre tekintettel – reklámügynökségeket, illetve több megrendelőt, érintett hirdető vállalkozást is eljárás alá vont. De ez még „nem jelenti annak kimondását, hogy az eljárásokban érintett személyek, vállalkozások jogsértést követtek el”. Az eljárás a tények és a felelősség tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés vagy jogsértések bizonyítására irányul. Az eljárások lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – áll a közleményben.

A GVH emlékeztet: még mindig magas azoknak a tartalomkészítőknek az aránya, akiknek a reklámozási gyakorlata nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. A legutóbbi 2023-ban végzett felmérélsükben kimutatták, hogy a vizsgált 28 magyar véleményvezérnek csupán 20 százaléka tartja be minden esetben a reklámjelleg feltüntetésére vonatkozó szabályokat, a többség (54%) általában jelzi a promóciós tartalom tényét, de nem mindig, míg a véleményvezérek mintegy negyede soha, vagy csak nagyon ritkán tesz közzé bárminemű tájékoztatást.

Ezt se hagyd ki:

Máris támadják az új Assassin’s Creedet a fekete szamuráj miatt, pedig tényleg létezett

×