Három nagymenő hackert fogott az ukrajnai rendőrség, akiket rettentően sok közösségi médiás profil eltérítésével vádolnak.


Bódi Dániel

2024.05.19. – Három nagy hacker akadt az ukrán hatóság horgán még márciusban, akik világszerte több mint 100 millió email és Instagram-profil eltérítésével hozhatók közvetlenül összefüggésbe. A nemzetközi szervekkel szorosan együttműködő ukrán rendőrség szerint a három 20 és 40 év közötti gyanúsított egy speciális szoftvert használt a fiókok jelszavainak brute force módszerrel való feltörésére – azaz a program addig próbálkozott a lehetséges kombinációkkal, míg nem sikerül a belépés.

A hackerek a feltört profilokat aztán a dark weben árulták különböző csalásokhoz: leginkább ahhoz a módszerhez, amikor az egykor valódi, de már a csalók által eltérített közösségi profilok ismerőseinek írnak megtévesztő üzeneteket, melyekkel pénzt csalnának ki, vagy egy hamis adatlopó oldalra próbálják átterelni a mit sem sejtő embereket. Sajnos ezzel a módszerrel számos magyar felhasználót is kizártak már a fiókjából, ahogyan sokan bedőltek a csalásnak is.

 

A rendőrségi közlemény szerint a hackerbanda Ukrajna különböző régióiban kezdett terjeszkedni, mikor lekapcsolták őket. Összesen hét házkutatás alatt legalább 70 számítógépet és informatikai eszközt, 14 mobiltelefont, bankkártyákat és készpénzt foglaltak le. A három elfogott személyt információs rendszerekbe és hálózatokba való jogosulatlan beavatkozással vádolják, amit az ukrán büntetőjog szerint akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is „jutalmazható”. Emellett a hatóságok egy másik nyomozást is indítottak, amiben az elfogott banda külföldi bűnszervezetekkel való együttműködését tárnák fel, a gyanú szerint ugyanis a feltört profilok egy jelentős része orosz csoportokhoz került.

Az ilyen és ehhez hasonló támadásokat 100 százalékosan elkerülni-kivédeni sajnos nem lehet, de hosszú és bonyolult jelszavakkal, valamint az összes lehetséges biztonsági intézkedés, mint például a kétfaktoros hitelesítés használatával minimálisra lehet csökkenteni a feltörés esélyét.

Ezt is olvasd el:

Mi folyik itt Gyöngyösön?! – Így néznek ki a legendás magyar mémek Pixar stílusban

×