Bár éves viszonylatban még rekordot is döntött a PS5, de már érezhetően egyre kevesebb rá az igény, mint korábban, és a Sony szerint ez csak rosszabb lesz.


Bódi Dániel

2024.05.14. – A játékiparon 2023-24-ben végignézve nem pont a kiegyensúlyozottság jut az ember eszébe, amikor stúdióbezárásokat tömeges elbocsátások követnek, ha épp nem fordítva, míg a legnagyobbak gyártóknál hatalmas átalakítások zajlanak, melyek nyertesei közt nemhogy a fejlesztőket, de még a játékosokat sem nagyon tudnánk említeni.

Az Xbox vezetősége még tavaly szerveződött át, idén pedig – az egyre csökkenő hardveres eladások árnyékában – akcióba is lendült az újonnan kinevezett kivégzőosztag. A másik oldalon a Sony-nál is akadnak búcsúzók, bár szerencsére akkora elbocsátásokba nem kezdtek, mint Redmondban (2024-ben 900 embertől búcsúztak, a Microsoftnál most járhatnak kb. 2500-3000 embernél). A PlayStation korábbi vezetője, Jim Ryan helyébe épp időben lépett nem is egy, hanem rögtön két új vezető, akiknek a Helldivers II, most pedig a Ghots of Tsushima PC-s verziója körüli balhé lehető leggyorsabb elsimítása jutott első feladatul.

De bár ez volna a legnagyobb bajuk: mint a Sony legfrissebb eredménybeszámolójából kiderült, a PS5 eladásai közel sem úgy alakultak, mint ahogyan azt az éves és negyedéves célkitűzéseikkel remélték – bár még így sem fognak a sarokba ülve zokogni miatta. Egyrészt, mert a kitűzött célok annak ellenére is magasak voltak, hogy már a legutóbbi eredmények prezentálásakor előre jelezték a PlayStation 5 konzolok eladásainak csökkenését, illetve éves viszonylatban így is most fogyott a legtöbb játékkonzol annak 2020-as megjelenése óta.

Igaz, negyedéves távlatban már közel sem ilyen rózsás a helyzet, amiből a Sony fejesei azt a következtetést vonták le, hogy a következő évben még és egyre kevesebb PS5-öt fognak tudni eladni. A legutóbbi pénzügyi negyedévben 4,5 millió konzolt vettek a játékosok, ami messze elmarad az előző év azonos időszakában eladott 6,3 millió masinához képest. Éves viszonylatban előzetesen 21 eladást vártak (az eredeti cél pontosab egy éve még 25 millió volt, amit a készlethiány megszűnésével és az új modellek megjelenésével akkor még nem tartottak irreálisnak), de 20,8 millió PS5 talált „csak” gazdára, amivel ugyan nem sikerült megugrani a lécet, de még így is új eladási rekordot állított fel.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a PS5 most járhat nagyjából 59,2 millió eladott példánynál.

A platform játékeladásai éves szinten 22 millió kópiával nőttek: az elmúlt pénzügyi évben összesen 286,4 millió játékot adtak el összesen, amiből 39,7 millió Sony saját gyártás volt. Mivel az azt megelőző évben PS-exkluzívból 43,5 millió darab fogyott, jól érzékelhető a PS5-exkluzívok eladásainak bezuhanása – ami egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a PC-re is megjelent Helldivers 2-n kívül idén semmilyen nagyobb exkluzívot nem terveznek kiadni a Sony-hoz tartozó stúdiók. Ezzel szemben a külsős kiadók címei kapósabbnak bizonyultak, amibe az épp átalakuló Microsoft is besegített azzal a négy saját gyártású, korábban Xbox-konzolexkluzív játékával, amit nagy hirtelen kiadott PlayStationre.

Apropó Helldivers: a Sony taktikája valamelyest bevált, hiszen jórészt még ők is a játék sikerének tudják be a havi aktív PSN-fiókok 9%-os növekedését. 2024 márciusában 118 millió aktív profil volt, míg tavaly ugyanekkor pedig, tehát a Helldivers 2 nélkül 108 millió fiók volt „csak” aktív. Ami pedig a Sony PlayStation saját játékszolgáltatását, a PS Plust illeti: a Game Pass mintájára átalakított előfizetéses modellből származó bevétel 17%-kal nőtt, amit nem feltétlenül az újabb felhasználók, semmint a tavaly augusztus-szeptemberi – amúgy elég jelentős – drágulás számlájára írhatunk.

Mivel a Sony tényleg nem tervez már ebben, és a következő év egy jó részében AAA exkluzívot kiadni, ezért nem is számítanak rá, hogy 18 milliónál több PS5-re lesz igény, ami újabb eladási visszaesést jelentene. Ugyanakkor, ha a Rockstar Games nem csúszik meg a Grand Theft Auto VI munkálataival, és még 2025 év végéig sikerül kiadni, az várhatóan jelentős mértékben megdobja majd a konzoleladásokat – lévén a játék előbb csak PS5-re és Xboxra jelenik meg.

Ezt is olvasd el:

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×